search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 07:07
MENU CLOSE

ΠΟΕΔΗΝ:  Στάσεις εργασίας στη Αθήνα και 24ωρη απεργία στην Περιφέρεια την Πέμπτη

19.02.2024 14:55
giatroi_apergia_new

«Κρεμάνε» τις μπλούζες τους οι υγειονομικοί στα νοσοκομεία την Πέμπτη 22 Φεβρουάριου, μετά την απόφαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) για πανελλαδική παν-υγειονομική κινητοποίηση. Οι υγειονομικοί διαμαρτύρονται για τις ελλείψεις προσωπικού από τις υγειονομικές και προνοιακές  μονάδες καθώς και στο ΕΚΑΒ, οι μετακινήσεις προσωπικού, τις  αποχωρήσεις υπαλλήλων του ΕΣΥ, την μη ανανέωση των συμβάσεων κ.ά.

Αναλυτικά προγραμματίζεται:

-στάση εργασίας στην Αττική από τις 8πμ έως τις 3μμ

-24ωρη απεργία στην Περιφέρεια

-πανελλαδική συγκέντρωση 8.30 π.μ. στη Πλατεία Μαβίλης και στην συνέχεια πορεία Σωτηρίας της Δημόσιας Υγείας – Πρόνοιας – ΕΚΑΒ  προς το Υπουργείο Υγείας.

 Η ΠΟΕΔΗΝ στην σχετική ανακοίνωσή της επισημαίνει τον ανεπαρκή αριθμό του προσωπικού στο ΕΣΥ και τις παραιτήσεις και τονίζει ότι σε σύγκριση με πέρυσι εργάζεται 3.000 λιγότερο προσωπικό στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Παράλληλαοι προσλήψεις του ΑΣΕΠ μόνιμου προσωπικού: «γίνονται με το σταγονόμετρο και πέραν των χρονοβόρων διαδικασιών που κρατάνε πέντε χρόνια έχουμε ανακύκλωση του ίδιου προσωπικού».

Επιπλέον στην ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ διευκρινίζει πως επικουρικό προσωπικό δεν έρχεται να προστεθεί στο ΕΣΥ λόγω δημοσιονομικών περιορισμών, αφού το έτος 2023 εγκρίθηκαν μόνο 150 θέσεις  δηλαδή ένας ή δύο υπάλληλοι αντιστοιχούν σε κάθε νοσοκομείο.

Μαζικές αποχωρήσεις από το ΕΣΥ

Η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει πώς κύμα μαζικών αποχωρήσεων πλήττει το ΕΣΥ εξαιτίας:

– της εργασιακής ανασφάλειας,

-των δυσμενών συνθηκών εργασίας,

– των χαμηλών μισθών,

-του εμπαιγμού με την ένταξή μας στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, την μονιμοποίηση των Συμβασιούχων.

 «Παρότι ήταν δεσμεύσεις της κυβέρνησης την περίοδο της πανδημίας, ακόμη και το Επίδομα Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας ρυθμίστηκε με αδικίες και αποκλεισμούς», αναφέρει η ομοσπονδία.

Επίσης δεν υπάρχουν ελκυστικά οικονομικά κίνητρα καθώς «οι πρόσθετες αμοιβές για φουλ κυκλικό ωράριο είναι περί τα 120 ευρώ το μήνα (8 νύχτες, 3 αργίες, 8 απογεύματα, 8 πρωινά)».

Δεν ανανεώνονται οι συμβάσεις 6.000 συμβασιούχων

Ένα ακόμα σοβαρό πρόβλημα είναι ότι δεν ανανεώνονται οι συμβάσεις  6.000 συμβασιούχων ορισμένου χρόνου (ΣΟΧ) στην καθαριότητα, τη φύλαξη, την εστίαση στο τέλος Ιουνίου 2024, ενώ εργάζονται από το έτος 2015  στην πρώτη γραμμή και σύμφωνα με την ομοσπονδία, στοιχίζουν τα μισά χρήματα από τους αντίστοιχους εργολαβικούς.  «Πως είναι δυνατόν τα Νοσοκομεία που οφείλουν 1,2 δις σε ληξιπρόθεσμες οφειλές με ελλειμματικούς προϋπολογισμούς να ανταπεξέλθουν το δεύτερο εξάμηνο του έτους τη διπλάσια δαπάνη των εργολάβων. Θα τινάξουν στον αέρα τη λειτουργία τους» εκτιμά η ΠΟΕΔΗΝ.

Η ΠΟΕΔΗΝ ζητά:

  1. Αύξηση μισθών.
  2. Επαναχορήγηση 13ου και 14ου μισθού.
  3. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
  4. Μονιμοποίηση συμβασιούχων – επικουρικών ΒΑΕ.
  5. Επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας σε όλους τους κλάδους.
  6. Χρηματοδότηση.
  7. Αναβάθμιση ιατροξενοδοχειακού εξοπλισμού.

Διαβάστε επίσης:

Νίκος Βέρτης: Εξηγήσεις για εμβολιασμό – «μαϊμού» της ορχήστρας του – Τι απαντά η δικηγόρος του (Video)

Hellenic Train: Εκκενώθηκε τρένο έξω από την Αλεξανδρούπολη λόγω φωτιάς

Μετέωρο πέρασε πάνω από την Αθήνα και έκανε τον ουρανό… πράσινο – Εντυπωσιακό βίντεο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 07:03