search
ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 03:26
MENU CLOSE

Συνάντηση Μητσοτάκη με Μόντι: Στο επίκεντρο συμφωνία Ελλάδας-Ινδίας για τη μετανάστευση

21.02.2024 10:53
nareda mondi

Τις βασικές κατευθύνσεις της στρατηγικού χαρακτήρα σχέσης της Ελλάδας με την Ινδία περιέγραψε ο Έλληνας πρωθυπουργός μετά τη συνάντησή του με τον Ινδό ομόλογό του, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στο Νέο Δελχί.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος περιέγραψε στις δηλώσεις του τον Ναρέντρα Μόντι ως «έναν οραματιστή, έναν ηγέτη με αρχές και, τολμώ να πω, έναν αληθινό φίλο», τόνισε ότι «επεξεργαζόμαστε -και είμαι βέβαιος ότι θα ολοκληρώσουμε πολύ γρήγορα- μια πολύ σημαντική συμφωνία για τη μετανάστευση και την κινητικότητα. Θα αποτελέσει ένα πολύ σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της συνεργασίας μας σε θέματα όπως η νόμιμη μετανάστευση, η καταπολέμηση της διακίνησης ανθρώπων, αλλά και θα προσφέρει τη δυνατότητα σε νέους Ινδούς να έρθουν και να εργαστούν στην Ελλάδα».

«Αρκετές από τις συναντήσεις μου στην Ινδία σήμερα, μαζί με μια ιδιαίτερα πολυμελή αντιπροσωπεία Ελλήνων επιχειρηματιών, επικεντρώνονται στην προώθηση των οικονομικών μας δεσμών, με ιδιαίτερη έμφαση σε τομείς όπως οι υποδομές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τα λιμάνια μας και η ναυτιλία και τα logistics. Και βεβαίως, θέλουμε να μάθουμε από το ινδικό θαύμα στον κλάδο IT και, όπως συζητήσαμε, να φέρουμε κοντά τις πολύ ζωντανές κοινότητες νεοφυών επιχειρήσεων», είπε ο Κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι «οι επενδύσεις αποτελούν σημαντικό στόχο των διμερών μας σχέσεων. Είμαι στην ευχάριστη θέση να πω ότι έχουμε ήδη πραγματοποιήσει σημαντικές ελληνικές επενδύσεις στην Ινδία, σε πολλούς τομείς, συμπεριλαμβανομένων της παραγωγής τροφίμων, των υποδομών και των logistics».

Σε πιο… γεωπολιτικό τόνο, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η συνεργασία μας νομίζω ότι είναι πολλά υποσχόμενη σε κάθε τομέα, όχι μόνο σε διμερές αλλά και επίπεδο πολυμερών οργανισμών, συμπεριλαμβανομένου του ΟΗΕ. Η Ελλάδα θα υποστηρίξει την υποψηφιότητα της Ινδίας για το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την περίοδο 2028-2029 και, βέβαια, υποστηρίζουμε και συμμετέχουμε στον ευρύτερο διάλογο για τη μεταρρύθμιση του ίδιου του ΟΗΕ, προκειμένου να αντικατοπτρίζει περισσότερο τα μεταβαλλόμενα μοτίβα στην ανάπτυξη και την παγκόσμια ισχύ».

«Γνωρίζουμε ότι ο κόσμος σήμερα αντιμετωπίζει πρωτοφανείς προκλήσεις που απαιτούν άμεση και αποτελεσματική δράση: από τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία έως την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, από την κλιματική αλλαγή έως την επισιτιστική και ενεργειακή ασφάλεια. Για όλες αυτές τις προκλήσεις, ένα είναι βέβαιο: για να μπορέσουν οι κυβερνήσεις να τις αντιμετωπίσουν, οι διεθνείς συνεργασίες και η συλλογική δράση είναι υψίστης σημασίας. Και η Ινδία έχει να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο σε αυτή την προσπάθεια», ανέφερε ο Κ. Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας ότι «θεωρούμε την Ινδία έναν από τους κύριους πυλώνες σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού. Και δεδομένου του μεγέθους, της ιστορίας και της στρατηγικής σημασίας σας, είναι πολύ θετική εξέλιξη το γεγονός ότι η Ινδία αναλαμβάνει με σθένος αυτόν τον νέο ηγετικό ρόλο. Θεωρούμε ότι η χώρα μας αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στη δική μας περιοχή, την Ανατολική Μεσόγειο. Και είναι αυτή η αμοιβαία δέσμευση για την ειρήνη που μας έφερε τόσο κοντά και που, πιστεύω, θα προωθήσει και θα ενισχύσει αυτή τη στρατηγική εταιρική σχέση».

Σύμφωνα με πληροφορίες από την ελληνική πλευρά, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τον στόχο διπλασιασμού των διμερών εμπορικών συναλλαγών μέχρι το 2030 και την πιο συστηματοποιημένη επαφή και διασύνδεση ανάμεσα σε ελληνικές και ινδικές επιχειρήσεις. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην ενίσχυση της συνεργασίας στους τομείς της υψηλής τεχνολογίας, της ψηφιοποίησης, των νεοφυών επιχειρήσεων, καθώς και των υποδομών και κέντρων logistics, τομέας στον οποίο, όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, υπάρχουν μεγάλες ευκαιρίες για ινδικές εταιρείες, λόγω της στρατηγικής θέσης της Ελλάδας.

Οι δύο πρωθυπουργού αντάλλαξαν ακόμη απόψεις για τη συνεργασία στην άμυνα, την εκπαίδευση και στον πολιτισμό και ιδιαίτερα για την προστασία των πολιτιστικών μνημείων. Συζητήθηκαν επίσης πιθανότητες συνεργειών στην «πράσινη» ενέργεια και στον αγροτικό τομέα, ενώ οι δύο ηγέτες εξέφρασαν τη βούλησή τους για την ολοκλήρωση της διμερούς Συμφωνίας για την Κινητικότητα το επόμενο διάστημα. Συζητήθηκαν ακόμη ζητήματα διεθνούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος, με έμφαση στην κατάσταση στη Γάζα και στις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Στη συνέχεια ο Κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Αντιπρόεδρο της Ινδίας, Τζαγκντίπ Ντανκάρ.

Διαβάστε επίσης:

Μακραίνει η λίστα των μνηστήρων για την θέση του ευρωπαίου επιτρόπου

Στα Ιωάννινα για τα «Ελευθέρια» η Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Αγροτικές κινητοποιήσεις: «Πυροσβεστικές» λύσεις αναζητά η κυβέρνηση μετά το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 00:06