search
ΣΑΒΒΑΤΟ 11.05.2024 13:54
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: Οιονεί διάσπαση μέχρι τις ευρωεκλογές με «βαρόμετρο» το συνέδριο – Τι κέρδισε και τι έδωσε ο Κασσελάκης στην Πολιτική Γραμματεία

21.02.2024 11:39
kasselakis-syriza

Ο ΣΥΡΙΖΑ βαδίζει στις ευρωεκλογές βυθισμένος σε μία ατέρμονη κρίση και με μία αναγκαστική και εξόχως προβληματική, αν όχι εντελώς ασύμβατη πλέον, συγκατοίκηση του Στέφανου Κασσελάκη με τα περισσότερα στελέχη της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος.

Οι δύο πολύωρες και με έκτακτο χαρακτήρα συνεδριάσεις της Πολιτικής Γραμματείας επιβεβαίωσαν πως, ούτε ο κ. Κασσελάκης μπορεί να χειριστεί και να συνεννοηθεί με αυτό το συλλογικό όργανο με τη συγκεκριμένη σύνθεση, ούτε μία σειρά από κορυφαία στελέχη αποδέχονται τον τρόπο με τον οποίο διευθύνει (?) το κόμμα.

Είτε πρόκειται για πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές, είτε για πολιτισμικές ή ακόμα και για ιδιοτέλειες και φιλοδοξίες, το χάσμα είναι τεράστιο και καταγεγραμμένο πια.

Υπό αυτή την έννοια, μιλάμε για δύο διαφορετικούς κόσμους, που είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμοι να συγκρουστούν. Και εκ των πραγμάτων θα λύσουν τις διαφορές τους με οριστικό τρόπο στις ευρωεκλογές και με βάση το αποτέλεσμα εκείνης της κάλπης.

Ουσιαστικά μιλάμε για ένα βαθιά διχασμένο κόμμα, σε οιονεί διάσπαση, που απειλείται είτε με κανονική διάσπαση, είτε με διασυρμό ακόμα και με αφανισμό τον Ιούνιο.

Προς το παρόν και μέσα σε αυτό το κλίμα, ξεκινάει αύριο το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Στο οποίο τυπικά δεν διακυβεύεται κάτι, αλλά στην πραγματικότητα μπορεί να κρίνει πάρα πολλά. Τα μέλη καλούνται με τις ομιλίες και τη στάση τους, είτε να επαναβεβαιώσουν την εμπιστοσύνη τους στον Στέφανο Κασσελάκη και να αποδοκιμάσουν όσους τον αμφισβητούν, είτε το αντίστροφο. Να σταθούν επικριτικά στη μέχρι τώρα ηγεσία του κ. Κασσελάκη και να δώσουν «αέρα στα πανιά» στους αντιφρονούντες, ενδεχομένως και «πόντους» σε κάποιον ή κάποιους από αυτούς, που έχουν ηγετικές φιλοδοξίες για την «επόμενη ημέρα».

Συμπεράσματα από τη χθεσινή Πολιτική Γραμματεία

Οι δύο συνεδριάσεις της Πολιτικής Γραμματείας (Δευτέρα και Τρίτη) έγιναν με αίτημα 17 μελών της, προκειμένου να αποσυρθεί το περίφημο ερωτηματολόγιο, που έστειλε ο κ. Κασσελάκης το Σάββατο στα μέλη του κόμματος, χωρίς να έχει συνεννοηθεί ή ενημερώσει «κανέναν». Και να συζητηθεί βεβαίως ακόμα και θέμα μομφής στον αρχηγό για αντικατασταστική συμπεριφορά, ώστε να συνέλθει άμεσα η Κεντρική Επιτροπή (για σήμερα Τετάρτη), προκειμένου να άρει την εμπιστοσύνη της προς τον κ. Κασσελάκη και να δρομολογήσει την εκλογή νέας (ίσως μεταβατικής, ίσως και μόνιμης) ηγεσίας.

Αυτό ήταν το διακύβευμα των δύο συνεδριάσεων και γι’ αυτό προκλήθηκαν.

Μετά από συνολικά 12 ώρες συζήτησης, τα συμπεράσματα είναι τα εξής:

1.    Ο Στέφανος Κασσελάκης παραμένει στη θέση του. Θα οδηγήσει το κόμμα στο συνέδριο και στις ευρωεκλογές. Ουδείς έθεσε θέμα μομφής, ή ζήτησε την άμεση αποπομπή του. Ουσιαστικά αυτό είναι «επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνης», όπως λέει η Κουμουνδούρου.

2.    Η «εντολή» που έχει ο Κασσελάκης από τη βάση του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει μεν σε ισχύ, αλλά θα κριθεί στις ευρωεκλογές. Ο ίδιος ζήτησε μεν «καθαρή εντολή» μέχρι τις εθνικές εκλογές, αλλά όλοι γνωρίζουν ότι τέτοιες εντολές δεν υπάρχουν στην πολιτική όταν μεσολαβούν εκλογές, που ενέχουν τον κίνδυνο της ήττας, ή και της βαριάς ήττας. Άλλωστε και ο Αλέξης Τσίπρας είχε πάρει «καθαρή εντολή» την άνοιξη του 2022 από τη βάση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μετά τις εκλογικές ήττες του 2023, εξαναγκάστηκε σε παραίτηση. Σε κάθε περίπτωση, όλα θα κριθούν με τον τρόπο που προβλέπονται μετά τις ευρωεκλογές. Και θα κριθούν και πάλι από τη βάση, εφόσον αυτό επιθυμεί ο εκλεγμένος αρχηγός.

3.    Εναλλακτική απάντηση στην ηγεσία Κασσελάκη δεν υπάρχει αυτή την ώρα. Στην πρόσκληση- πρόκληση που απηύθυνε ο νυν πρόεδρος προς τους αμφισβητίες να «εμφανίσουν αντίπαλο», ουδείς απάντησε στην πράξη. Ούτε για μεταβατικό διάστημα, ούτε για μόνιμα. Κανείς δεν μπορεί να κατέβει στη βάση για να αναμετρηθεί μαζί του.  

4.    Το ερωτηματολόγιο, που έγινε αφορμή να προκληθεί όλος αυτός ο χαμός, όχι μόνο παραμένει στη διάθεση των μελών (έχουν απαντήσει περισσότεροι από 10.000 ήδη), αλλά επικροτήθηκε σχεδόν από την πλειοψηφία των στελεχών της ΠΓ με κάποιες επιμέρους παρατηρήσεις!!!

5.    Όταν ο Διονύσης Τεμπονέρας ζήτησε να τεθεί σε ψηφοφορία η περίφημη επιστολή Κασσελάκη με τους βαρείς χαρακτηρισμούς, που περιείχε για τα μέλη της ΠΓ, προκειμένου να αποσυρθεί, οι περισσότεροι, αν όχι όλοι το αρνήθηκαν. Τέτοια διαδικασία «ψηφοφορία επί επιστολή», ούτε έχει εφευρεθεί ακόμα, ούτε μπορεί να βρει και πολλούς θιασώτες σε χώρο, στον οποίο υπάρχει έστω και η στοιχειώδης λογική και δεν έχει επικρατήσει πλήρως η παράνοια. Σε κείνο το σημείο και προς διευκόλυνση μίας “ηρεμίας” ο κ. Κασσελάκης χαμήλωσε τους τόνους και όντως είπε ότι δεν επιμένει στους χαρακτηρισμούς. “Το παίρνω πίσω για όλους, όχι όμως για σένα. Για σένα ισχύει ό,τι έγραψα”, είπε απευθυνόμενος στον κ. Τεμπονέρα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

6.    Σε «απάντηση» αυτής της γενικότερης πίεσης ο κ. Κασσελάκης αναγκάστηκε να δώσει διαβεβαιώσεις ότι δεν θα αιφνιδιάσει ξανά τα συλλογικά όργανα και θα κάνει τις συνεννοήσεις που ενδείκνυνται κάθε φορά, προκειμένου το κόμμα να λειτουργεί συντεταγμένα. Σε αυτό το πλαίσιο χαμήλωσε τους τόνους, που είχε χρησιμοποιήσει στην επιστολή, καθώς δεν υπήρχε λόγος να ρίξει λάδι στη φωτιά.

7.    Το δεύτερο στοιχείο που «έδωσε» ο κ. Κασσελάκης είναι ότι περίπου δεσμεύτηκε ή έστω υποσχέθηκε είναι πως θα συγκροτήσει (μετά το συνέδριο προφανώς) κάποιο «πολιτικό κέντρο», όπως του έχουν ζητήσει οι πάντες, ακόμα και στενοί του συνεργάτες.   

Η σχέση με τον Τσίπρα 

Το μεγάλο ερώτημα που αφορά στο πώς διαμορφώνονται πάντως οι ισορροπίες στον ΣΥΡΙΖΑ είναι σε ποιο βαθμό έχουν τραυματιστεί οι σχέσεις του κ. Κασσελάκη με τον Αλέξη Τσίπρα. Διότι είναι σαφές πλέον ότι ο πρώην πρωθυπουργός στέκεται όχι απλά επιφυλακτικά, αλλά και αρνητικά στις κινήσεις του διαδόχου του. Ενδεχομένως αυτό είναι ίσως και ένα από τα κρίσιμα (αν όχι και μοιραίο για τη συνέχεια) λάθη του κ. Κασσελάκη.  

Και μία τελευταία σημείωση:  

Ενδεικτικό του χάους που επικρατεί στην Κουμουνδούρου είναι ότι πραγματική ενημέρωση για τα αποτελέσματα της ΠΓ δεν δόθηκε παρά μόνο όταν πέρασαν δέκα ώρες από την ολοκλήρωση της συνεδρίασης και αφού τις εντυπώσεις είχαν διαμορφώσει διαρροές, περί ενός δήθεν… «θριάμβου Τεμπονέρα». Και μάλιστα ενώ είχε επικρατήσει ένα κλίμα ότι ηττήθηκε (!!!) τόσο πολύ (σαν τον… Δαρείο ένα πράγμα) ο κ. Κασσελάκης από τον κ. Τεμπονέρα (σε στιλ… Μεγάλου Αλεξάνδρου), που σήμερα στο γραφείο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου θα πήγαινε ο δεύτερος και όχι ο πρώτος!

Και μία διευκρίνιση: Το έλλειμμα στη χθεσινή ενημέρωση προφανώς οφείλεται στο γεγονός ότι στελέχη της Πολιτικής Γραμματείας απαίτησαν με σκαιό τρόπο να μην υπάρχει ο επίσημος και θεσμικός ενημερωτικός βραχίονας στη συνεδρίαση, κάτι που διευκόλυνε στη δημιουργία μίας παραμορφωτικής εικόνας από το παιχνιδάκι των επιλεκτικών διαρροών. Και ο νοών νοείτω…

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτακης – Μόντι: Βαθαίνει η συνεργασία των δύο χωρών – Στόχος ο διπλασιασμός εμπορικών συναλλαγών

Μακραίνει η λίστα των μνηστήρων για την θέση του ευρωπαίου επιτρόπου

Στα Ιωάννινα για τα «Ελευθέρια» η Κατερίνα Σακελλαροπούλου

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 11.05.2024 13:54