search
ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 17:06
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: Μάχη και για την εκλογή προέδρου του Συνεδρίου – Κέρδισε ο Πάνος Ρήγας με στήριξη Κασσελάκη-Παππά

21.02.2024 20:41
syriza-12-12-3-123

Ο Πάνος Ρήγας αναδείχθηκε σε πρόεδρο του 4ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ που ξεκινά αύριο, κατά την ψηφοφορία που έγινε νωρίτερα στην Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου (ΚΟΕΣ), στη σκιά της άγριας σύγκρουσης που ξέσπασε τις τελευταίες ημέρες στον ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες τον Πάνο Ρήγα πρότειναν οι δύο Γραμματείς Ράνια Σβίγκου και Γιώργος Βασιλειάδης και στήριξαν στην ψηφοφορία που ακολούθησε στελέχη του κλίματος Κασσελάκη ή αλλιώς «νεοπροεδρικοί» αλλά και στελέχη που πρόσκεινται στον Νίκο Παππά.

Ο Χρήστος Σπίρτζης πρότεινε τον «πασοκογενή» Νίκο Μαδεμλή, τον οποίο στήριξε τελικώς και η ομάδα στελεχών που πρόσκεινται στον Διονύση Τεμπονέρα, η οποία όμως είχε προτείνει αρχικά τον Χάρη Τσιόκα ζητώντας να υπάρξει συναινετική εκλογή προέδρου, πρόταση που δεν έγινε δεκτή. 

Στην ψηφοφορία επικράτησε ο κ. Ρήγας του κ. Μαδεμλή με 24-14 ψήφους.

Μαζεύουν υπογραφές συνέδρων για να εκλεγεί νέα Κεντρική Επιτροπή και Πολιτική Γραμματεία

Η πλευρά των «κασσελακικών» επιδιώκει ξεκαθάρισμα του τοπίου με βάση τους συνεδριακούς συσχετισμούς, αλλά και πολύ πριν την τελική ευθεία προς τις ευρωεκλογές, το αποτέλεσμα των οποίων θα κρίνει τα πάντα

Σύμφωνα με πληροφορίες στελέχη που πρόσκεινται στην ηγετική ομάδα συλλέγουν υπογραφές συνέδρων, ώστε να καταθέσουν αίτημα για την εκλογή άμεσα νέας Κεντρικής Επιτροπής, η οποία με τη σειρά της θα εκλέξει νέα Πολιτική Γραμματεία.

Στόχος είναι οι διαδικασίες της εκλογής να γίνουν μέσα σε 15 μέρες μετά το συνέδριο, μαζί με τις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη  των συντονιστικών οργάνων στις νομαρχιακές επιτροπές και τις οργανώσεις μελών.

Σημειωτέον ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πορεύεται τους τελευταίους μήνες με το εξής παράδοξο οργανωτικό σχήμα:

Ενώ ο Αλέξης Τσίπρας ανέλαβε την ευθύνη της εκλογικής ήττας και παραιτήθηκε, κανένα από τα άλλα συλλογικά όργανα του κόμματος δεν έπραξε το ίδιο. Σαν να ήταν δηλαδή μόνο εκείνος υπεύθυνος  για τη συντριβή τον Μάιο και τον Ιούνιο στις κάλπες.

Η Κεντρική Επιτροπή είχε εκλεγεί την άνοιξη του 2022 μαζί με τον κ. Τσίπρα από τη βάση, έστω και με διαφορετικό σύστημα.

Και με τη σειρά της είχε εκλέξει και την πολιτική γραμματεία των 40 μελών τότε.

Και ενώ εκλέχτηκε νέος πρόεδρος – ο Στέφανος Κασσελάκης τον περασμένο Σεπτέμβριο – τα ηγετικά όργανα παρέμειναν τα ίδια, έχοντας την παλαιά εντολή της κομματικής βάσης, που ήταν του ΣΥΡΙΖΑ του 2022. Όμως το εκλογικό σώμα άλλαξε τον Σεπτέμβριο του 2023 και προφανώς αυτή η αλλαγή δεν εκφράστηκε και στα συλλογικά όργανα.

Επιπλέον, μετά την αποχώρηση της Ομπρέλας και της πλευράς Αχτσιόγλου, έμειναν κενές θέσεις και στην Κεντρική Επιτροπή και στην Πολιτική Γραμματεία.

Και ενώ στην Κεντρική Επιτροπή επιλέχθηκε η αναπλήρωση των θέσεων αυτών με τους επιλαχόντες της διαδικασίας του 2022, η Πολιτική Γραμματεία συνέχισε… κουτσή και ελλιπής, καθώς δεν υπήρχαν καν επιλαχόντες. Αλλά δεν έγινε και καμία διαδικασία στην Κεντρική Επιτροπή, ώστε να συμπληρωθούν τα κενά.

Αυτό το περίεργο σχήμα, ο μεν αρχηγός να έχει νωπή εντολή από ένα νέο σώμα (του Σεπτεμβρίου) και τα άλλα συλλογικά όργανα να συνεχίζουν (χωρίς καν να έχουν αξιολογηθεί για το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών) με εντολή του κομματικού σώματος του 2022, φαίνεται ότι προκαλεί μία αναντιστοιχία στην έκφραση και τη λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ.

Πάντως, η πρωτοβουλία δεν είναι βέβαιο ότι έχει την έγκριση και τη σύμφωνη γνώμη όλων των επιτελικών στελεχών της πλευράς Κασσελάκη, όση σημασία έχει αυτό το γεγονός.

Διαβάστε επίσης:

Βουλή: Σφοδρή αντιπαράθεση κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ για τους νέους ποινικούς κώδικες

Μητσοτάκης στο «Raisina Dialogue 2024»: «Κεντρικός στόχος για την Ελλάδα και βασικός για την Ευρώπη η ενίσχυση των σχέσεων ΕΕ-Ινδίας» (video)

Μήνυμα Δένδια στην Αλβανία: «Ανάγκη τήρησης του ευρωπαϊκού κεκτημένου»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 17:05