search
ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 04:17
MENU CLOSE

Άδωνις Γεωργιάδης για απογευματινά χερουργεία: «Δεν θα χειρουργούν οι ίδιοι γιατροί πρωί – απόγευμα»

22.02.2024 16:15
adonis georgiadis 765- new

Τον τρόπο λειτουργίας των απογευματικών χειρουργείων μετά τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί από τους επαγγελματίες της υγείας, επιχείρησε να διευκρινίσει ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο υπουργός υγείας τόνισε: «Οι κλινικές που θα αποφασίσουν να κάνουν απογευματινά χειρουργεία, για να μοιράζονται τις αμοιβές, θα ορίζουν και τις ομάδες τους, δεν θα βάζουν τον ίδιο γιατρό συνέχεια. Δεν πρόκειται ποτέ να παραβιάσουμε τους όρους που ορίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την ασφαλή λειτουργία ενός χειρουργείου, είναι προφανές αυτό. Αυτό θα ήταν παράνομο».

Αναλυτικά για τη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων ο υπουργός επανέλαβε ότι θα ορίζονται σε επίπεδο κλινικής: «Η κάθε κλινική δεν έχει έναν χειρουργό ούτε έναν αναισθησιολόγο, έχει μια ομάδα χειρουργών και μια ομάδα αναισθησιολόγων».

Αναφορικά με το ενδεχόμενο να αυξάνονται σκόπιμα στα απογευματινά χειρουργεία που είναι επι πληρωμή, ο υπουργός ανέφερε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας, έχουν πλέον την Ψηφιακή Ενιαία λίστα Χειρουργείων, δηλαδή εκείνο το «εργαλείο» με το οποίο μπορεί να μετρήσει την παραγωγή επεμβάσεων κάθε κλινικής, τόσο των πρωινών δωρεάν χειρουργείων όσο και των απογευματινών που θα πληρώνουν οι ασθενείς: «Θα πρέπει η πρωινή σου παραγωγή χειρουργείων να είναι ίδια με αυτή που είχες πριν αρχίσεις τα απογευματινά χειρουργεία».

Ο υπουργός παραδέχτηκε ότι υπάρχουν μεγάλες δυσκολίες και μάλιστα επανέλαβε ότι αυτή η μεταρρύθμιση δεν θα έχει άμεσα αποτελέσματα:

«Δεν προσδοκώ η μεταρρύθμιση αυτή να δουλέψει αμέσως, θα χρειαστεί κάποιο διάστημα. Οφείλω όμως να πω ότι είναι πολύ περισσότερες οι κλινικές που έχουν ήδη επικοινωνήσει με το Υπουργείο Υγείας και έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να οργανώσουν απογευματινά χειρουργεία, από αυτές που νομίζαμε εμείς. Παραδείγματος χάρη, στη Θεσσαλονίκη, ξέρουμε ήδη ότι το νοσοκομείο Παπαγεωργίου θα συμμετάσχει στα απογευματινά χειρουργεία. Έχει σημασία αυτό τη στιγμή που το Παπαγεωργίου έχει τις μεγαλύτερες αναμονές στη χώρα. Άρα, πιστεύω ότι τελικά θα δούμε αρκετούς ανθρώπους να χειρουργούνται ταχύτερα».

Για τις ελλείψεις προσωπικού ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε για μια ακόμη φορά ότι μέσα στον 2024 θα προσληφθούν 6.500 εργαζόμενοι.

« Υπάρχει άλλη χρονιά που έχουμε κάνει 6.500 προσλήψεις; Το πρόβλημα δεν είναι αν αρκούν, αλλά αν θα έρθουν. 25.000 να βγάλουμε, θα έρθουν; Οι περισσότεροι διαγωνισμοί καταλήγουν άγονοι».

Για τις αυξήσεις στους μισθούς στο ΕΣΥ ο υπουργός ανέφερε ότι την προηγουμένη τετραετία η κυβέρνηση του Κυριακού Μητσοτάκη έφερε στις χρηματοδοτήσεις για την υγεία περίπου 3 δις ευρώ παραπάνω: «Οι γιατροί από 1η Ιανουαρίου έχουν επιπλέον 20% αμοιβή στις εφημερίες τους και επιπλέον 15% στους μισθούς τους σε σχέση με το 2019. Ακριβώς, επειδή η οικονομία μας πηγαίνει καλά» ανέφερε και πρόσθεσε: «Είμαστε ένα κράτος που περίπου το 80% των εσόδων του πηγαίνει σε μισθούς και συντάξεις. Όλα τα υπόλοιπα, δηλαδή άμυνα, υγεία, παιδεία, είναι το 20%. Τα περιθώρια που έχουμε είναι συγκεκριμένα. Το να δώσουμε διπλάσιο μισθό στο ΕΣΥ δεν υπάρχει δυνατότητα».

Μάλιστα επανέλαβε το επιχείρημα του ότι σήμερα το ΕΣΥ ξοδεύει 3 δις, αν πάμε στα 6 δις, σημαίνει ότι πρέπει να βάλουμε δύο ΕΝΦΙΑ ακόμα.

Διαβάστε επίσης:

Ευαγγελισμός: Πώς έσωσαν 46χρονη μητέρα από εγκεφαλική αιμορραγία

Καθηγητής Μαιευτικής Θ. Αγοραστός στο topontiki.gr: «Δεν έχουμε Εθνικό Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου για τον καρκίνο της μήτρας»

Ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές για γυναικολογικές παθήσεις: Ποιες είναι -Ποια τα πλεονεκτήματα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 01:34