search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 02:07
MENU CLOSE

Γιατί δεν μπορούν να λειτουργήσουν τα απογευματινά χειρουργεία στο ΕΣΥ – Τι λέει ο νευροχειρουργός του Νοσοκομείου Νίκαιας Πάνος Παπανικολάου στο topontiki.gr

21.02.2024 16:48
giatros-new

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει στους νοσοκομειακούς γιατρούς, το σχέδιο για τα απογευματινά χειρουργεία, που πρόσφατα παρουσίασε σε συνέντευξή Τύπου ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης και ο Υφυπουργός  Μάριος Θεμιστοκλέους.

Οι ελλείψεις σε συγκεκριμένες ειδικότητες (π.χ αναισθησιολόγοι και νοσηλευτές), οι προσλήψεις που όλο ακούμε αλλά δεν βλέπουμε, -παρ΄ολο που υπάρχει ενδιαφέρον στα μεγάλα νοσοκομεία- ,οι χαμηλοί μισθοί των γιατρών αλλά και τα χρέη του ΕΟΠΥΥ προς τα νοσοκομεία που διαχρονικά διαγράφονται απ’ όλες τις κυβερνήσεις, αντι να καταβάλλονται στα ταμεία των δημοσίων θεραπευτηρίων, είναι μεταξύ άλλων οι  σοβαροί λόγοι που θα παραμένει στα χαρτιά το σχέδιο λειτουργίας των απογευματινά χειρουργείων.

Τα παραπάνω λέει στο topontiki.gr ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομείων Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), Πάνος Παπανικολάου Επιμελητής της Νευροχειρουργικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Νίκας- Πειραιά «Αγιος Παντελεήμων».

Ποιοι είναι οι λόγοι:

  1. Η έλλειψη προσωπικού

«Πολλά νοσοκομεία καλούνται να λειτουργήσουν με το 60% του προσωπικού τους και αυτό δεν οφείλεται στους άγονους διαγωνισμούς στα μεγάλά θεραπευτήρια αλλά στο γεγονός ότι ενώ υπάρχει ενδιαφέρον δεν γίνονται προσλήψεις» μας λέει ο κ. Παπανικολάου και εξηγεί: « Για παράδειγμα  στο νοσοκομείο της Νίκαιας έχουμε 10 χειρουργικές αίθουσες και δραματική έλλειψη σε νοσηλευτές. Πριν από 25 ημέρες ζητήσαμε 4-5 νοσηλευτές για να μην κλείσουμε χειρουργεία. Στον λίστας  με τις διαθέσιμες θέσεις, υπήρχαν 10 νοσηλευτές ( 6 Π.Ε και 4 Τ.Ε) που ζητούσαν να προσληφθούν εστί και ως επικουρικού. Έχουν περάσει 25 ημέρες και δεν έχει διοριστεί κάνεις. Αντίθετα αναγκαστήκαμε χθες να μειώσουμε τις χειρουργικές αίθουσες από 10 σε 6 για λόγους ασφάλειας.

Άρα το επιχείρημα ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον από τους υγειονομικούς για το ΕΣΥ, δεν ισχύει σε αυτή την περίπτωση και οι ελλείψεις είναι σκόπιμες σε πολλές περιπτώσεις.

  • Για τον τιμοκατάλογο των απογευματινών χειρουργείων

«Ανακοίνωσαν ότι οι ελαφρές με μέτριας βαρύτητας επεμβάσεις θα κοστολογούνται από 300 έως 500 ευρώ και έφεραν ως παράδειγμα τον καταρράκτη» αναφέρει ο κ. Παπανικολάου και εξηγεί: « Τι σημαίνει αυτό; Ότι καταρράκτη έχουν οι ηλικιωμένοι δηλαδή οι συνταξιούχοι που είναι πάνω από το 60% του πληθυσμού μας. Για τα δυο μάτια λοιπόν οι χαμηλοσυνταξιούχοι θα πρέπει να δώσουν από την τσέπη τους 1000 ευρώ περίπου, στο δημόσιο νοσοκομείο. Είναι ντροπή και θράσος και μόνο που το είπαν».

 Όσον αφορά τα βαριά χειρουργεία ο νευροχειρουργός εξήγησε γιατί είναι ανέφικτο να γίνουν το απόγευμα.

« Χθες εφημέρευε το Νίκαιας και είχα χειρουργείο, που τέλειωσε στις 17.30 το απόγευμα και έφυγα στις 18.00 ενώ έπρεπε να φύγω στις 15.00. Επειδή όμως ο ασθενής ήταν 81 ετών, παρέμεινα για να δω ότι όλα πάνε καλά. Το εξαιρετικό βαρύ χειρουργείο είναι 12ωρη ανάνηψη. Εάν υπάρχει ελεύθερη αίθουσά και ξεκινήσει στις 15.00 η χειρουργική ομάδα θα πρέπει να μείνουν 12 ώρες δηλαδή έως τα ξημερώματα και στις 06.00 το πρωί θα πρέπει να είναι ξανά στο νοσοκομείο. Δηλαδή πληροίς παραβίαση των κανόνων ασφαλείας καθώς από την υπερ εργασία τίθεται σε κίνδυνο τόσο ο γιατρούς οστό και ο ασθενής» εξηγεί ο γιατρός.

  • Ποια νοσοκομεία θα ξεκινήσουν τα απογευματινά χειρουργεία.

Ο υπουργός υγείας δεν ανέφερε τα νοσοκομεία που έχουν ήδη εκφράσει την επιθυμία να ξεκινήσουνε χειρουργεία μετά τις 15.00 το μεσημέρι επικαλούμενους ότι θα υποστούν «συνδικαλιστικό μπούλινγκ». Ωστόσο ο κ. Παπανικολάου αναφέρει κάποιους από τους λόγους που τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν.

«Στο Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη η αναισθησιολόγος είχε υποστεί εγκεφαλικό πριν από μερικές εβδομάδες μετά από 13 ώρες εξοντωτικής εργασίας. Στο Ιπποκράτειό τα ορθοπεδικά περιστατικά τα στέλνουν στον ιδιωτικό Τομέα. Στο Νίκαιας λειτουργούν οι 6 από τις 10 χειρουργικές αίθουσες. Στον Ευαγγελισμό υπάρχει 6-8 ώρες αναμονής. Στο Αττικό έχει ράντζα σε κάθε εφημερία. Ας μας πουν ποια νοσοκομεία μπορούν να κάνουν απογευματινά χειρουργεία;»

  • Οι προσλήψεις, τα χρέη του ΕΟΠΥΥ και η ρίζα του κακού

Οι αντιφατικές δηλώσεις από την πλευρά της κυβέρνησης κάνει πολλές φορές τους υγειονομικούς να χαμογελούν πικρά. Από την μια ο υπουργός Υγείας Άδωνης Γεωργιάδης δηλώνει ότι εάν αυξηθεί ο μισθός όλων των υγειονομικών θα χρειαστεί να πληρώσει η χώρα άλλο έναν ΕΝΦΙΑ. Από την άλλη ακούνε ότι έχουν γίνει ο γενναίες αυξήσεις στους μισθούς των γιατρών και θα κάνουν 10.000 προσλήψεις.

Επιπλέον ένα ερώτημα που δεν παίρνει πότε απάντηση από τους υγειονομικούς προς τις ηγεσίες του υπουργείου Υγείας από το 2012 είναι το εξής: Γιατί διαγράφονται τα χρέη του ΕΟΠΥΥ προς τα νοσοκομεία;

«Από τη μια επαίρονται για το οικονομικό θαύμα της Ελλάδας που έχει συντελεστή τα τελευταία χρόνια και από την άλλη ο μισθός του Ρουμάνου γιατρού είναι 3 φορές υψηλότερος από του Έλληνα γιατρού. Παράλληλα που είναι οι προσλήψεις που μας τάζουν τόσα χρόνια; Ο πρώην υπουργός Υγείας έλεγε ότι τον Ιανουάριο του 2024 θα έρθουν 1.250 νέοι γιατροί στο ΕΣΥ. Δεν είδαμε κανέναν έως τώρα» εξηγείς ο κ. Παπανικολάου και καταλήγει λέγοντας με νόημα: «Που πηγαίνουν οι ασφαλιστικές εισφορές των φορολογουμένων πολιτών; Γιατί από το 2012 που δημιουργήθηκε ο ΕΟΠΥΥ τα χρέη του από τα νοσηλεία των ασφαλισμένων προς τα δημόσια νοσοκομεία διαγράφονται; Εάν αυτά τα χρήματα τα έπαιρναν τα νοσοκομεία το ΕΣΥ θα ήταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση».

Σύμφωνα με τον Γ. Γραμματέα  της ΟΕΓΝΕ κ. Παπανικολάου, τα χρέη της πρώτης 3ετίας του του ΕΟΠΥΥ (2012, 2013 και 2014) ύψους 4,5 δις ευρώ προς τα νοσοκομεία διαγράφθηκαν με νομοθετική ρύθμιση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας επί ΣΥΡΙΖΑ το 2015. Τα χρέη της δεύτερης 3ετίας (2015-2016,2017) ύψους 3,5 δις ευρώ διαγράφηκαν με νομοθετική ρύθμιση επι Νέας Δημοκρατίας και τα χρέη 2018 έως και 2023 ουδείς γνωρίζει πόσα είναι»…

Σύμφωνα με εκτιμήσεις συνδικαλιστών του χώρου της δημόσιας υγείας αυτά τα χρήματα προφανώς κατευθύνονται για να κλείσουν άλλες τρύπες του προϋπολογισμού των δαπανών της χώρας…

Διαβάστε επίσης:

Ιλαρά: Αντιδρούν οι ιδιώτες παιδίατροι για τον αποκλεισμό τους από την ομάδα εργασίας για τον εμβολιασμό σε ευάλωτες ομάδες

Μελέτη: Οι επιπτώσεις του καπνίσματος μπορεί να διαρκέσουν πολλά χρόνια μετά τη διακοπή του τσιγάρου

Νοσοκομειακοί γιατροί: Απεργία 22 και 28 Φεβρουάριου για τα απογευματινά χειρουργεία – «Ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας!»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 19:42