search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 03:55
MENU CLOSE

Μελέτη: Οι επιπτώσεις του καπνίσματος μπορεί να διαρκέσουν πολλά χρόνια μετά τη διακοπή του τσιγάρου

21.02.2024 14:10
kapnisma

Το κάπνισμα είναι τόσο επιβλαβές που αλλάζει το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμου, αφήνοντάς τον οργανισμό του ευάλωτο σε περισσότερες ασθένειες και λοιμώξεις ακόμα και χρόνια μετά τη διακοπή του, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Αν και τα ποσοστά καπνίσματος μειώνονται από τη δεκαετία του 1960, εξακολουθεί να αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου που μπορεί να προληφθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, προκαλώντας περισσότερους από 480.000 θανάτους κάθε χρόνο.

Εδώ και δεκαετίες οι γιατροί λένε στους καπνιστές να το κάψουν καθώς αυτή η κακή συνήθεια προκαλεί καρκίνο του πνεύμονα, έμφραγμα ή εγκεφαλικό, ωστόσο μια μελέτη που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη στο περιοδικό Nature προσφέρει έναν ακόμη σοβαρό λόγο για να το κόψετε.

Η έρευνα δείχνει πώς το κάπνισμα μειώνει την ικανότητα του σώματος να καταπολεμά τη μόλυνση αμέσως και επισης  με την πάροδο του χρόνου μπορεί να θέσει κάποιον σε κίνδυνο χρόνιων ασθενειών που περιλαμβάνουν φλεγμονή, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και ο Λύκος.

«Σταματήστε το κάπνισμα το συντομότερο δυνατό», προειδοποίησε η συν-συγγραφέας της μελέτης Δρ. Violaine Saint-André, ειδικός στην υπολογιστική βιολογία στο Ινστιτούτο Παστέρ στο Παρίσι.

 Η μελέτη

Οι ερευνητές εξέτασαν δείγματα αίματος από μια ομάδα 1.000 υγιών ατόμων ηλικίας 20 έως 69 ετών. Η ομάδα χωρίστηκε σε άνδρες και γυναίκες.

Οι ερευνητές ήθελαν να δουν πώς 136 μεταβλητές, συμπεριλαμβανομένων του τρόπου ζωής, των κοινωνικοοικονομικών ζητημάτων και των διατροφικών συνηθειών – εκτός από την ηλικία, το φύλο και τη γενετική – επηρέασαν την ανοσολογική απόκριση. 

Εξέθεσαν τα δείγματα αίματος σε κοινά μικρόβια όπως τα βακτήρια E. coli και τον ιό της γρίπης και μέτρησαν την ανοσολογική απόκριση.

Ο δείκτης μάζας σώματος και μια λανθάνουσα λοίμωξη που προκλήθηκε από τον ιό του έρπητα είχαν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο, με το κάπνισμα να προκαλεί τη μεγαλύτερη αλλαγή. Είχε σχεδόν τον ίδιο αντίκτυπο στην ανοσολογική απόκριση με σημαντικούς παράγοντες όπως η ηλικία ή το φύλο.

Όταν οι καπνιστές στη μελέτη διέκοψαν το κάπνισμα, η ανοσολογική τους απόκριση βελτιώθηκε σε ένα επίπεδο, αλλά δεν ανέκαμψε πλήρως για χρόνια, σύμφωνα με τον συν-συγγραφέα της μελέτης Δρ. Darragh Duffy, ο οποίος ηγείται της μονάδας Μεταφραστικής Ανοσολογίας στο Ινστιτούτο Παστέρ.

«Τα καλά νέα είναι ότι αρχίζει να επαναφέρεται», είπε. «Ποτέ δεν είναι καλή στιγμή για να ξεκινήσεις το κάπνισμα, αλλά αν είσαι καπνιστής, η καλύτερη στιγμή για να το κόψεις είναι τώρα».

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι όσο περισσότερο κάποιος κάπνιζε, τόσο περισσότερο άλλαζε η ανοσολογική του απόκριση.

Το κάπνισμα, σύμφωνα με τη μελέτη, φαινόταν να έχει μακροπρόθεσμες επιγενετικές επιδράσεις στις δύο κύριες μορφές προστασίας του ανοσοποιητικού συστήματος: την έμφυτη απόκριση και την προσαρμοστική απόκριση. 

Η επίδραση στην έμφυτη απόκριση εξαφανίζεται γρήγορα όταν κάποιος σταματήσει το κάπνισμα, αλλά η επίδραση στην προσαρμοστική απόκριση παραμένει ακόμα και μετά το κόψιμο του καπνίσματος.

Τι είναι η έμφυτη ανοσολογική απόκριση και η προσαρμοστική απόκριση

Η έμφυτη ανοσολογική απόκριση είναι ο γενικός τρόπος με τον οποίο το δέρμα, οι βλεννογόνοι, τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος και οι πρωτεΐνες καταπολεμούν τα μικρόβια.

 Όταν το σώμα προσδιορίσει ότι η έμφυτη απόκριση δεν είναι αρκετά προστατευτική, το προσαρμοστικό ανοσοποιητικό σύστημα ενεργοποιείται:  Αποτελείται από αντισώματα στο αίμα και άλλα σωματικά υγρά, Β και Τ λεμφοκύτταρα που μπορούν να «θυμηθούν» μια απειλή και να στοχεύσουν καλύτερα τις απειλές που είχε δει πριν.

Η Dr Yasmin Thanavala, καθηγήτρια ογκολογίας στο Τμήμα Ανοσολογίας στο Ινστιτούτο Καρκίνου Roswell Park, της οποίας η έρευνα για την ανοσοαπόκριση του καπνίσματος αναφέρθηκε στη ιδια μελέτη, είπε ότι η εργασία ήταν «μια θαυμάσια επικύρωση» των όσων έχει βρει η έρευνά της. χρόνια.

Η έρευνα του Θαναβάλα εξέθεσε ποντίκια στον καπνό αντί για ανθρώπινο αίμα. Αυτά τα ποντίκια εξαφανισαν μια βακτηριακή λοίμωξη λιγότερο αποτελεσματικά και με λιγότερο ισχυρή ανοσολογική απόκριση από τα ποντίκια που δεν είχαν εκτεθεί. Οι αλλαγές στους πνεύμονες υποχωρούν, είπε, αλλά «δεν φεύγουν ποτέ».

Ο Δρ. Albert Rizzo,  επικεφαλής ιατρός της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης, είπε ότι οι γιατροί γνώριζαν από καιρό ότι το κάπνισμα οδηγεί σε φλεγμονή στους πνεύμονες, αλλά ότι αυτό δεν ευθύνεται για όλα τα προβλήματα με το ανοσοποιητικό σύστημα.

Φαίνεται επίσης να εξηγεί γιατί ακόμη και οι καπνιστές που μπορεί να έχουν κόψει το κάπνισμα μπορεί να εμφανίσουν παθήσεις όπως η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια ή η ΧΑΠ.

«Αυτή η μελέτη είναι χρήσιμη, καθώς μας λέει τι πιστεύαμε πάντα, αλλά τώρα αρχίζει να εξηγεί το γιατί», είπε ο Rizzo, ο οποίος δεν συμμετείχε στη νέα έρευνα.

ΠΗΓΗ: cnn

Διαβάστε επίσης:

Νοσοκομειακοί γιατροί: Απεργία 22 και 28 Φεβρουάριου για τα απογευματινά χειρουργεία – «Ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας!»

Νέα μελέτη: Ποιες είναι οι καλές συνήθειες που περιορίζουν το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Ερευνητικό Κέντρο Καρκίνου Gustave Roussy: 13χρονο αγόρι θεραπεύτηκε από θανατηφόρο καρκίνο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 01:09