search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 17:25
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: Η επιχείρηση ανατροπής του Κασσελάκη απέτυχε – Γιατί η Γεροβασίλη έκανε πίσω

25.02.2024 16:38
gerovasili_olga

Παρότι από καιρό αυτό το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ έμοιαζε περίπου ανιαρό και… διεκπεραίωσης, τελικά παραλίγο να διαλύσει το κόμμα ή έστω να μετατραπεί σε μία διαδικασία που θα οδηγούσε στην ανοιχτή αμφισβήτηση του Στέφανου Κασσελάκη και σε μία νέα εσωκομματική εκλογική αναμέτρηση για την ηγεσία.

Τελικά ο κ. Κασσελάκης πέρασε σχεδόν αλώβητος από τη δοκιμασία, επαναβεβαίωσε την εντολή που είχε λάβει τον Σεπτέμβριο, ο δε ΣΥΡΙΖΑ απέφυγε μία νέα σύγκρουση στη βάση.

Η εσωκομματική αμφισβήτηση απέτυχε στην εκπαραθύρωση του νυν αρχηγού, και έμεινε πλέον χωρίς καθαρό ορίζοντα, αποκαλύπτοντας ουσιαστικά ότι δεν έχει, τουλάχιστον όχι ακόμα, ένα πρόσωπο αντιπαρατεθεί ευθέως στον κ. Κασσελάκη. Και επιπλέον στερείται σχεδίου και στρατηγικής για το σκοπό αυτό.

Το συνέδριο εξελίχθηκε σε θρίλερ ουσιαστικά από τη στιγμή που η Όλγα Γεροβασίλη αμφισβήτησε ευθέως και σε υψηλούς τόνους το περίφημο ερωτηματολόγιο που απέστειλε ο κ. Κασσελάκης στα μέλη του κόμματος το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου.

Η κυρία Γεροβασίλη κατηγορούσε τότε στην πραγματικότητα τον κ. Κασσελάκη ότι άνοιξε «ζητήματα ταυτοτικά, που αποτελούν συνεδριακές αποφάσεις και καταστατικές θέσεις του κόμματός μας». Κι ότι με την κίνησή του αυτή ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ οδηγούσε σε ένα «συνέδριο διάλυσης του κόμματος που ο Αλέξης Τσίπρας έφερε στη διακυβέρνηση του τόπου και το οποίο παρέδωσε στον διάδοχό του στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Πολύ βαριές κατηγορίες από ένα κορυφαίο στέλεχος προς τον αρχηγό του κόμματος. Μάλιστα της πρωτοβουλίας αυτής ακολούθησε η συντεταγμένη αμφισβήτηση του κ. Κασσελάκη από τη μεγάλη πλειοψηφία της Πολιτικής Γραμματείας. Και παρά τη συζήτηση που έγινε στις δύο συνεδριάσεις της, πραγματική συμφωνία δεν επιτεύχθηκε.

Γι’ αυτό και την περασμένη Πέμπτη, μία ώρα πριν το συνέδριο ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε ανοιχτά την ανάγκη να υπάρξει νέα προσφυγή σε εσωκομματικές κάλπες για την εκλογή αρχηγού.

Μπροστά στις κινήσεις αυτές ο κ. Κασσελάκης ήταν περίπου υποχρεωμένος να δηλώσει, όπως και το έκανε στην έναρξη του συνεδρίου, ότι εάν βρεθεί στέλεχος («αντίπαλος») που να θέσει υποψηφιότητα για την αρχηγία, ο ίδιος ανοίγει τη διαδικασία και πάει σε εκλογές.

Την Παρασκευή η κίνηση του κ. Τσίπρα συνοδεύτηκε με πληροφορίες, που δεν διαψεύστηκαν ποτέ, ότι θα στηρίξει την κυρία Γεροβασίλη εφόσον τελικά όντως ανοίξει το θέμα.

Η αντιπρόεδρος της Βουλής βγήκε όντως μπροστά, εκφράζοντας ένα ευρύ μέτωπο δυνάμεων και πετυχαίνοντας να «κάνουν στην άκρη», φιλόδοξα  στελέχη όπως ο Διονύσης Τεμπονέρας. Ανακοίνωσε ότι είναι «παρούσα» στη μάχη για την αρχηγία.

Αλλά την Κυριακή, στην τελική φάση του συνεδρίου έθεσε ως προϋπόθεση για να είναι υποψήφια πρόεδρος, να γίνουν οι εκλογές σε ένα μήνα και όχι στις 10 Μαρτίου, επικαλούμενη το καταστατικό, το οποίο όμως προβλέπει επίσπευση τέτοιων διαδικασιών εάν είναι κοντά εκλογές εθνικής κλίμακας, όπως οι ευρωεκλογές. Και σε κάθε περίπτωση θα μπορούσε να το θέσει στην κρίση του συνεδρίου, παρότι δεν μπορεί να είναι καθοριστικής σημασίας για μία τέτοια μάχη, η χρονική διάρκεια.

Επιπλέον η κυρία Γεροβασίλη δεν επέμεινε μέχρι τέλους στην αμφισβήτηση του κ. Κασσελάκη και στην υποψηφιότητά της, την οποία παρουσίασε υπό την αίρεση του τι θα κάνει ο ίδιος ο νυν πρόεδρος. Εάν η αντιπρόεδρος της Βουλής θεωρούσε ότι η αλλαγή προέδρου και η αντικατάσταση του κ. Κασσελάκη είναι απολύτως αναγκαία για το μέλλον του κόμματος, δεν θα έθετε υπό καμία συζήτηση την υποβολή της υποψηφιότητάς της. Θα προκαλούσε τον νυν αρχηγό να αποδεχθεί την μονομαχία, κάτι που θα ανάγκαζε και τον κ. Κασσελάκη είτε να αποδεχθεί την πρόκληση αυτή, είτε να αναδιπλωθεί, τραυματισμένος πολιτικά από την κόντρα.

Η υποχώρηση σε αυτή τη φάση της πτέρυγας που αμφισβητεί τον κ. Κασσελάκη οφείλεται στους εξής λόγους:

  • Η κυρία Γεροβασίλη, τα στελέχη που συντάχθηκαν μαζί της, αλλά και ο Αλέξης Τσίπρας δεν ήλεγχαν το συνέδριο. Άρα κρίσιμες αποφάσεις για το χρόνο, πχ, μίας εκλογικής αναμέτρησης θα κρίνονταν από την άλλη πλευρά.
  • Το ίδιο το συνέδριο έδειξε εξαρχής μία διάθεση να στηρίξει τον κ. Κασσελάκη, θεωρώντας ότι δεν μπορεί να αρθεί τόσο γρήγορα και παρά τα όποια λάθη του καταλογίζονται, η εμπιστοσύνη της κομματικής βάσης όπως εκφράστηκε τον Σεπτέμβριο. Γι’ αυτό και ψήφισε υπέρ της μη προσφυγής σε νέες κάλπες.
  • Όλα τα στοιχεία και οι εκτιμήσεις για τις διαθέσεις της βάσης του κόμματος κατατείνουν στο συμπέρασμα ότι ο κ. Κασσελάκης δεν χάνει σε αυτή τη φάση και πάντως όχι χωρίς να κριθεί πρώτα πώς θα τα πάει είτε στις ευρωεκλογές, είτε με το στοίχημα των αλλαγών στον ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμα και κόντρα σε υποψήφιο που θα στήριζε ο κ. Τσίπρας, ο κ. Κασσελάκης δεν φαίνεται να κινδυνεύει με ήττα. Κάτι που μάλλον είναι μία οδυνηρή διαπίστωση για την επιρροή που (δεν) ασκεί ο πρώην πρωθυπουργός στο σώμα του ΣΥΡΙΖΑ.
  • Η εσωκομματική αντιπολίτευση δεν έχει προς το παρόν πρόσωπο να αντιπαρατεθεί με τον κ. Κασσελάκη. Και δεν είναι εύκολο να βρει στο άμεσο μέλλον. Κατέγραψε μεν δυνάμεις, έκανε διακριτή την παρουσία της, αλλά μέχρις εκεί. Και δεν είναι εύκολο πλέον να συνεχίσει στο διάστημα έως τις ευρωεκλογές να αμφισβητεί κινήσεις του κ. Κασσελάκη, ούτε και να θέσει με άνεση θέση για το όποιο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θεωρήσει ότι δεν είναι θετικό.   

Διαβάστε επίσης:

Χαρδαλιάς: «Ζητάμε άμεσες και κάθετες διαδικασίες για όλα τα μεγάλα έργα της Αττικής»

Πολάκης: Ψηφίστηκε αυτό που έπρεπε – Πάμε δυνατά στις ευρωεκλογές

Γεροβασίλη: Απολύτως σεβαστή η απόφαση από μένα – Δεν απέσυρα ποτέ την πρόταση μου

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 17:24