search
ΣΑΒΒΑΤΟ 11.05.2024 13:46
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: Αλλάζει τα πάντα στο κόμμα ο Κασσελάκης – Νέοι Γραμματείς, Πολιτική Γραμματεία, Εκτελεστικό – Τι συμβαίνει με την «τρόικα»

26.02.2024 10:34
kasselakis_2602_1920-1080_new

Νέα διάταξη δυνάμεων, με σαρωτική αλλαγή προσώπων σε κάποια κρίσιμα πόστα και αξιοποίηση νέων στελεχών, περιλαμβάνει το σχέδιο του Στέφανου Κασσελάκη την επομένη του συνεδρίου, ενώ παραμένει ερώτημα σε ποιο βαθμό θα υπάρξει η περίφημη «συλλογική λειτουργία».

Τα περί «τρόικας» δεν ακούγονται καλά στην Κουμουνδούρου πάντως, αφού το κόμμα έχει συγκεκριμένες προβλέψεις για τη λειτουργία των οργάνων, ενώ εναπόκειται στον εκάστοτε πρόεδρο η επιλογή των στενών συνεργατών του και, προφανώς σε θέματα που ο ίδιος επιλέγει, τού ανήκει και η τελική απόφαση.

Εκλογή Πολιτικής Γραμματείας 

Πάντως θα υπάρξει, πιθανόν μέχρι αυτό το σαββατοκύριακο συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής για την εκλογή νέας πολιτικής γραμματείας. Το όργανο έμεινε σχεδόν μισό, μετά την αποχώρηση της ομάδας Αχτσιόγλου και της Ομπρέλας τον περασμένο Δεκέμβριο, αλλά τότε ο πρόεδρος του κόμματος είχε δεχθεί τις εισηγήσεις να μην προχωρήσει ούτε σε συμπλήρωσή του, ούτε σε εκλογή νέας πολιτικής γραμματείας.

Δεδομένη είναι η απόφαση του κ. Κασσελάκη να αλλάξει την γραμματέα Ράνια Σβίγκου και τον αναπληρωτή της, Γιώργο Βασιλειάδη.

Αναζητούνται στελέχη έμπειρα πολιτικά, αλλά και με οργανωτικές ικανότητες για την ανασυγκρότηση του κόμματος. Σε αντίθεση με το απερχόμενο δίδυμο, στην κορυφή της κομματικής πυραμίδας, θα υπάρχει σίγουρα και πασοκογενές στέλεχος, καθώς έχει αλλάξει και η σύνθεση πλέον της οργανωμένης βάσης του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι άλλες δύο μεγάλες αλλαγές που αναμένεται να γίνουν είναι στην εκπροσώπηση επί του τύπου και στη διεύθυνση της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Η Δώρα Αυγέρη είναι πιθανόν να συμπεριληφθεί στην ευρωλίστα του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο κ. Κασσελάκης επιθυμεί να ενταχθούν σε αυτή αναγνωρισμένα και έμπειρα πολιτικά στελέχη, που γνωρίζουν από εκλογικές αναμετρήσεις. Αν και υπάρχει στενή συνεργασία και εμπέδωση πλήρους εμπιστοσύνης στη συνεργασία του προέδρου με την έμπειρη δημοσιογράφο, φαίνεται ότι ο κύκλος αυτός ολοκληρώνεται, με την κυρία Αυγέρη να δίνει τη μάχη της 9ης Ιουνίου.

Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα παραμείνει στη θέση του και ο αναπληρωτής εκπρόσωπος τύπου Παυσανίας Παπαγεωργίου, ο οποίος ήταν και επιλογή ουσιαστικά του κ. Βασιλειάδη.

Υποψήφιος για την ευρωβουλή αναμένεται να είναι και ο Γιώργος Τσίπρας, κάτι που θα επιφέρει και την αντικατάστασή του στη θέση του διευθυντή της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Το εκτελεστικό γραφείο

Η πρόταση των τριών στελεχών -εξ ου και η «τρόικα»-, που αποτέλεσε και μία φόρμουλα στο συνέδριο, για να αποφευχθεί η προσφυγή σε εσωκομματικές κάλπες, περιλαμβάνει και τη λειτουργία του εκτελεστικού γραφείου. Πρόκειται όμως για ένα όργανο, τη συγκρότηση του οποίου προβλέπει ήδη το καταστατικό. Επί Αλέξη Τσίπρα είχε συνεδριάσει κάποιες φορές, ενώ υπό τον κ. Κασσελάκη φάνηκε να μην βρίσκει βηματισμό.

Οι Νίκος Παππάς, Σωκράτης Φάμελλος και Γιώργος Τσίπρας συμπεριέλαβαν στην πρότασή τους την ανάγκη να λειτουργεί πιο συγκροτημένα και συχνά.

Θεσμικά λοιπόν στο εκτελεστικό γραφείο εντάσσονται, πέρα από τον πρόεδρο, ο γραμματέας της κεντρικής επιτροπής και ο αναπληρωτής του, ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος, καθώς και έως τρία μέλη της ΠΓ. Όπερ σημαίνει ότι τυπικά πρέπει πρώτα να εκλεγεί το συγκεκριμένο όργανο.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πάντως ότι ο κ. Κασσελάκης θα συμπεριλάβει στο εκτελεστικό, τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας Σωκράτη Φάμελλο, τον Νίκο Παππά, τη Ρένα Δούρου, αλλά και τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Επίσης θα μετέχει και εκ του καταστατικού, η γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, Θεοδώρα Τζάκρη.

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Γιάννης Μπενίσης πρώτος σε σταυρούς στην Επιτροπή Δεοντολογίας – Ποιοι εκλέγονται

Μητσοτάκης για απογευματινά χειρουργεία: «Δεν ανακαλύψαμε την Αμερική – Κοινή πρακτική σε όλη τη Ευρώπη»

ΠΑΣΟΚ: Η ανάλυση για το «μέλλον Κασσελάκη» στον ΣΥΡΙΖΑ – Αντιμέτωπος με νέες εντάσεις ο Ανδρουλάκης 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 11.05.2024 13:44