search
ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 22:26
MENU CLOSE

Η διπλωματία των… πάντα – Οι άλλοι πρεσβευτές της Κίνας και ο συμβολισμός

27.02.2024 12:41
panda

Δύο νέα πάντα θα προστεθούν σύντομα στον πληθυσμό των ζώων που φιλοξενούνται στον Ζωολογικό Κήπο του Σαν Ντιέγκο και με την άφιξή τους επιστρέφει η λεγόμενη διπλωματία των πάντα, που έχει τη δική της σημασία.

Η σύγχρονη ιστορία δεν αρχίζει στη δεκαετία του 1970, αλλά τότε είχαμε ένα εντυπωσιακό άνοιγμα στις σινο-αμερικανικές σχέσεις: Για την ακρίβεια το 1972, όταν ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Νίξον έκανε το ιστορικό ταξίδι στο Πεκίνο, τερματίζοντας δύο δεκαετίες έντασης. Δύο μήνες αφότου επέστρεψε από το Πεκίνο ο Νίξον, τον ακολούθησαν κατά κάποιο τρόπο δύο πάντα ηλικίας 18 μηνών, που ήταν δώρο της κινεζικής ηγεσίας. Τα είχε στείλει ο πρωθυπουργός Τζου Ενλάι.

Το 1941, δύο πάντα εστάλησαν στις ΗΠΑ πριν οι Αμερικανοί εμπλακούν στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, χειρονομία που θεωρήθηκε ως ευχαριστήριο δώρο από την πλευρά της Κίνας. Στην τελετή κατά την οποία ανακοινώθηκε η απόφαση, η Τσιανγκ Κάι-σεκ είχε δηλώσει ότι τα πάντα ήταν ένας τρόπος για να ευχαριστήσει η Κίνα «τους Αμερικανούς φίλους που μερίμνησαν για την ανακούφιση του κινεζικού λαού από τα δεινά του».

Αργότερα στη δεκαετία του 1950, ο πρόεδρος Μάο είχε στείλει πάντα σε διάφορες χώρες με κομμουνιστική διακυβέρνηση, μεταξύ των οποίων η Βόρεια Κορέα και η Σοβιετική Ένωση.
Η πρακτική της διπλωματίας των πάντα πηγαίνει πίσω, στη δυναστεία των Τανγκ, που κυβέρνησε την Κίνα από το 618 ως το 907, όταν οι ηγεμόνες έστελναν ως διπλωματικά δώρα τα πάντα στις χώρες με τις οποίες ήθελαν να έχουν καλές σχέσεις.

Επιστρέφοντας στην εποχή μας, την περασμένη εβδομάδα η Ένωση Προστασίας της Άγριας Φύσης της Κίνας ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκαν οι τυπικές διαδικασίες για να σταλούν γιγάντια πάντα στην Ισπανία και στις ΗΠΑ. «Οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν υπογράψει συμφωνίες με τον Ζωολογικό Κήπο της Μαδρίτης στην Ισπανία και τον Ζωολογικό Κήπο του Σαν Ντιέγκο, στις ΗΠΑ, για νέο κύκλο διεθνούς συνεργασίας ως προς την προστασία των γιγάντιων πάντα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Μάο Νινγκ.

Το 2023 είχαν επαναπατρισθεί στην Κίνα τρία γιγάντια πάντα που ζούσαν στον Εθνικό Ζωολογικό Κήπο της αμερικανικής πρωτεύουσας και στον Ζωολογικό Κήπο του Μέμφις. Αναλόγως, δύο γιγάντια πάντα που ζούσαν στον Ζωολογικό Κήπο του Εδιμβούργου, από το 2011, ανακλήθηκαν στην Κίνα το 2023. Οι επιστροφές των πάντα το 2023 από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία έγιναν σε μία περίοδο έντασης στις σχέσεις του Πεκίνου με τη Δύση.

Ο ιδιαίτερος συμβολισμός της διπλωματίας των πάντα

Αλλά η Κίνα επιστρέφει στην σκηνή ως «ήπια δύναμη» και μαζί επιστρέφει και η διπλωματία των πάντα, όπως εξηγεί η Σούζαν Μπράουνελ, καθηγήτρια στο τμήμα Ιστορίας του Πανεπιστημίου του Μισούρι και μέλος της Εθνικής Επιτροπής για τις Σινο-Αμερικανικές Σχέσεις. Με το μελάνι να στεγνώνει στις νέες συμφωνίες για δανεισμό πάντα στο εξωτερικό και τα πάντα να … πακετάρουν τα πράγματά τους ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στη διπλωματία με πρωταγωνιστές τα συμπαθέστατα ζώα.

Η Σούζαν Μπράουνελ λέει ότι η Κίνα «γνωρίζει πολύ καλά ότι η αυξανόμενη οικονομική και στρατιωτική δύναμή της αντιμετωπίζεται ως απειλή, ιδιαίτερα από την πολιτική ηγεσία των ΗΠΑ… Επίσης (οι Κινέζοι) καταλαβαίνουν ότι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για την αμερικανική επιρροή στον κόσμο είναι τα πολιτισμικά προϊόντα της, είτε είναι οι ταινίες του Χόλιγουντ, είτε οι αστέρες του ΝΒΑ». Οι Κινέζοι από την πλευρά τους χρησιμοποιούν τα αξιαγάπητα πάντα «στο πλαίσιο της προσπάθειάς τους να αναπτύξουν ένα αντίστοιχο μοντέλο επιρροής στον κόσμο», πρόσθεσε η Σούζαν Μπράουνελ.

Στο μεταξύ οι υπεύθυνοι του Ζωολογικού Κήπου του Σαν Ντιέγκο προετοιμάζονται για να υποδεχτούν το ζευγάρι των πάντα που στέλνουν οι Κινέζοι, με κάθε επισημότητα.

Το πότε ακριβώς θα γίνει η τελετή υποδοχής των πάντα στο Σαν Ντιέγκο δεν έχει ανακοινωθεί, αλλά είναι βέβαιο ότι ανοίγει ένα νέο παράθυρο συνεννόησης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας με πρωταγωνιστές τα γιγάντια πάντα.

Διαβάστε επίσης:

Λίβανος: Επίθεση Χεζμπολάχ με ρουκέτες σε ισραηλινή βάση επιτήρησης

Γάζα: Ανθρωπιστική βοήθεια από αέρος στους αμάχους – Προσχέδιο για ανακωχή στα χέρια της Χαμάς, υπό πίεση ο Νετανιάχου

Ισραήλ: Οι πραιτοριανοί του καθεστώτος

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 22:19