search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 08:36
MENU CLOSE

Έπαθαν… «Μπάιντεν» οι Γερμανοί στην Ερυθρά Θάλασσα: Επική γκάφα από φρεγάτα, παραλίγο να καταρρίψει αμερικανικό drone

28.02.2024 22:26
fregata germania 987- new

Το… ταλέντο του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν στις γκάφες φαίνεται ότι ζήλεψαν οι Γερμανοί που συμμετέχουν στη διεθνή επιχείρηση για την προστασία της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα.

Συγκεκριμένα, φρεγάτα του γερμανικού πολεμικού ναυτικού παραλίγο να καταρρίψει – κατά λάθος – ένα αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV), όπως αναφέρουν σήμερα γερμανικά δημοσιεύματα.

Ευτυχώς για τους Αμερικανούς, οι δύο γερμανικοί πύραυλοι αναχαίτισης SM2 δεν κατάφεραν να φτάσουν στο στόχο τους για τεχνικούς λόγους και συνετρίβησαν στη θάλασσα χωρίς να πετύχουν τίποτα.

Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος Reaper πετούσε σε ύψος 12.000 μέτρων. Το μέγιστο επιχειρησιακό ύψος του γερμανικού αντιαεροπορικού πυραύλου SM-2 είναι πάνω από 20.000 μέτρα.

Το υπουργείο Άμυνας της Γερμανίας επιβεβαίωσε πως τη Δευτέρα υπήρξε περιστατικό με UAV συμμαχικής χώρας, χωρίς να την κατονομάσει.

Η φρεγάτα Hessen (F221) άνοιξε πυρ όταν δεν κατάφερε να αναγνωρίσει το μη επανδρωμένο αεροσκάφος, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους, συμπληρώνοντας ότι το UAV «δεν χτυπήθηκε». «Η υπόθεση έχει διαλευκανθεί, καθώς δεν επρόκειτο για ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος που ήταν εχθρικό, όπως αποδείχθηκε μόνο εκ των υστέρων», είπε.

Από το γερμανικό υπουργείο Άμυνας επισημάνθηκε πως η φρεγάτα Hessen δεν είχε ενημερωθεί από τους συμμάχους για την παρουσία μη επανδρωμένου αεροσκάφους στην περιοχή.

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, το UAV ήταν ένα αμερικανικό MQ-9 Reaper. Στο δημοσίευμα υπογραμμίζεται πως το περιστατικό καταδεικνύει την ανάγκη να υπάρξει καλύτερος συντονισμός μεταξύ των δυνάμεων που συμμετέχουν στην αποστολή «Ασπίδες» στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η εφημερίδα Bild χαρακτήρισε ως ντροπιαστικό το περιστατικό που έγραψε ότι το βράδυ της Δευτέρας, εκτυλίχθηκε ένα… δράμα γύρω από τη φρεγάτα “Hessen”, η οποία βρίσκεται σε αποστολή στην Ερυθρά Θάλασσα.

Εν τω μεταξύ, ο Florian Hahn (CSU), εκπρόσωπος αμυντικής πολιτικής της κοινοβουλευτικής ομάδας CDU/CSU στη γερμανική Βουλή, προειδοποιεί για πιθανό πρόβλημα πυρομαχικών: «Μόλις τώρα μάθαμε κατόπιν αιτήματος ότι ορισμένα από τα πυρομαχικά της φρεγάτας “Hessen” δεν μπορούν προφανώς πλέον να αναπληρωθούν, επειδή δεν υπάρχει πλέον η αντίστοιχη βιομηχανική ικανότητα», δήλωσε ο πολιτικός στην εφημερίδα WELT. «Έτσι, εάν τα αποθέματα είναι άδεια, το ναυτικό δεν μπορεί πλέον να τα αναπληρώσει – και πρέπει να αποσύρει τη φρεγάτα», πρόσθεσε ο Hahn.

Εν τω μεταξύ, ο Florian Hahn προειδοποίησε για ένα πιθανό πρόβλημα με τα πυρομαχικά στη συγκεκριμένη φρεγάτα. «Μόλις τώρα μάθαμε κατόπιν αιτήματος ότι ορισμένα από τα πυρομαχικά της φρεγάτας “Hessen” δεν μπορούν προφανώς πλέον να αναπληρωθούν, επειδή δεν υπάρχει πλέον η αντίστοιχη βιομηχανική ικανότητα», δήλωσε ο πολιτικός στην εφημερίδα WELT.

«Έτσι, εάν τα αποθέματα είναι άδεια, το ναυτικό δεν μπορεί πλέον να τα αναπληρώσει – και πρέπει να αποσύρει τη φρεγάτα», πρόσθεσε ο Hahn. Ο ειδικός σε θέματα άμυνας κατηγόρησε τον κυβερνητικό συνασπισμό ότι απέκρυψε αυτό το γεγονός από την αντιπολίτευση επί μήνες. «Το κοινοβούλιο αποφάσισε επομένως την ανάπτυξη χωρίς να γνωρίζει ότι υπάρχει προφανώς πρόβλημα με τα πυρομαχικά της φρεγάτας κλάσης 124», δήλωσε ο Hahn.

Διαβάστε επίσης:

Βαθυσκάφος Titan: Τι ήταν ο μυστηριώδης ήχος που άκουγαν οι διασώστες κατά τη διάρκεια της έρευνας

Χάντερ Σέιφερ: Η ηθοποιός της σειράς «Euphoria» συνελήφθη σε διαδήλωση υπέρ της Παλαιστίνης (Photos/Video)

57 κεριά στα Τίρανα για τα θύματα των Τεμπών

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 08:34