search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 21:40
MENU CLOSE

Τέμπη: Μεγάλες συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα – «Χάθηκε το τρένο της ζωής – Ήρθε το τρένο της οργής» (Video/Photos)

28.02.2024 15:07
tempi-eparxia-new

Συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα είναι σε εξέλιξη αυτή την ώρα με αφορμή τη σημερινή 24ωρη απεργία και τη συμπλήρωση ενός έτους από το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

«Χάθηκε το τρένο της ζωής – Ήρθε το τρένο της οργής», «Όλων των νεκρών γινόμαστε φωνή. Η νέα γενιά δεν σας συγχωρεί», «Τόσες ψυχές χαμένες στο τρένο του θανάτου» είναι λίγα μόνο από τα συνθήματα που ακούγονταν από μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενους, συνταξιούχους που πλημμύρισαν τους δρόμους κάθε γωνιάς της Ελλάδας με καθολικό αίτημα «να μη συγκαλυφθεί το έγκλημα των Τεμπών και να αποδοθούν ευθύνες».

Ηράκλειο: «Ποτέ ξανά» φώναζαν οι φοιτητές

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε στην Πλατεία Ελευθερίας του Ηρακλείου με αφορμή την 24ωρη απεργία που κήρυξε η ΑΔΕΔΥ και άλλες Ομοσπονδίες εργαζομένων.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα και, μεταξύ άλλων, ιδιωτικοί υπάλληλοι, οικοδόμοι, συνταξιούχοι μαθητές αλλά και φοιτητές οι οποίοι επανέλαβαν το αίτημα για μη συγκάλυψη της τραγωδίας των Τεμπών με τη συμπλήρωση ενός έτους από το τραγικό δυστύχημα.

Επίσης, ανάμεσα στα αιτήματα που έθεσαν ήταν η αύξηση μισθών, η επαναφορά δώρων, συλλογικές συμβάσεις, αλλά και στελέχωση με μόνιμο προσωπικό σε κρίσιμους δημόσιους φορείς όπως της υγείας και της παιδείας. Οι συγκεντρωμένοι αυτή την ώρα πραγματοποιούν πορεία διαμαρτυρίας στους κεντρικούς δρόμους του Ηρακλείου.

Νωρίτερα, στον Ιερό Ναό της Παναγίτσας στον Μασταμπά, με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα του τραγικού δυστυχήματος.

Πάτρα: «Η ημέρα της απεργίας δεν επιλέχθηκε τυχαία, ούτε είναι μόνο συμβολική»

Συγκέντρωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης οργάνωσαν σήμερα και το εργατικό κέντρο της Πάτρας, σωματεία και συνδικάτα.

Στην συγκέντρωση συμμετείχαν εργαζόμενοι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ελεύθεροι επαγγελματίες, συνταξιούχοι, φοιτητές, μαθητές, οργανώσεις, φορείς κ.α.

Επίσης, συμμετείχαν και αγρότες της Αχαΐας, οι οποίοι έφθασαν στην Πάτρα με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα.

Όπως αναφέρεται, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωση του εργατικού κέντρου της Πάτρας, «σήμερα απεργούμε, για τους χαμηλούς μισθούς, την ακρίβεια, το κόστος ζωής που εκτοξεύεται, τις αυξήσεις κοροϊδία, την μετατροπή της υγείας και της παιδείας σε ακριβοπληρωμένα εμπορεύματα, αλλά και για το ξεκλήρισμα των αγροτών και μικρών παραγωγών».

Παράλληλα, τονίζεται ότι «σήμερα συμπληρώνεται ένας χρόνος από το έγκλημα στα Τέμπη με τους 57 νεκρούς συνανθρώπους μας, για αυτό η ημέρα της απεργίας δεν επιλέχθηκε τυχαία, ούτε είναι μόνο συμβολική».

«Απαίτηση», όπως προστίθεται, «των εκατοντάδων συνδικαλιστικών οργανώσεων, είναι να αποκαλυφθούν τα πραγματικά αίτια και οι υπεύθυνοι της τραγωδίας, να αποδοθούν οι πολιτικές ευθύνες και να τιμωρηθούν όσοι εμπλέκονται άμεσα στο έγκλημα».

Μετά την συγκέντρωση ακολούθησε πορεία σε κεντρικούς δρόμους της Πάτρας.

Επεισόδια στο τέλος της πορείας για τα Τέμπη

Ένταση σημειώθηκε, ωστόσο, στο τέλος της πορείας του Εργατικού Κέντρου και συγκεκριμένα, στο ύψος του ΟΣΕ (Όθωνος Αμαλίας και Κολοκοτρώνη).

Τέμπη: «Χάθηκε το τρένο της ζωής – Ήρθε το τρένο της οργής» – Στους δρόμους οι κάτοικοι του Βόλου

Με κεντρικό σύνθημα «απεργούμε για τις ζωές μας» και καθολικό αίτημα «να μη συγκαλυφθεί το έγκλημα των Τεμπών και να αποδοθούν ευθύνες», πλήθος κόσμου πραγματοποίησε το πρωί της Τετάρτης (28/2) μεγάλη πορεία τους κεντρικούς δρόμους του Βόλου.

Μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, συλλογικότητες και φορείς της πόλης συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Ελευθερίας για να τιμήσουν τα 57 θύματα, που ένα χρόνο πριν, είδαν το νήμα της ζωής τους να κόβεται στην κοιλάδα των Τεμπών, όταν το επιβατικό τρένο, στο οποίο επέβαιναν με προορισμό τη Θεσσαλονίκη, συγκρούστηκε με μια εμπορική αμαξοστοιχία.

«Όλων των νεκρών γινόμαστε φωνή. Η νέα γενιά δεν σας συγχωρεί»

Στη συνέχεια, πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο του Βόλου για την σιδηροδρομική τραγωδία, ζητώντας να αποδοθεί δικαιοσύνη.

«Χάθηκε το τρένο της ζωής, ήρθε το τρένο της οργής», έγραφε ένα από τα πλακάτ που κρατούσαν οι μαθητές του 2ου Προτύπου Γυμνασίου, ενώ ένα άλλο ανέφερε: «Τόσες ψυχές χαμένες στο τρένο του θανάτου».

«Όλων των νεκρών γινόμαστε φωνή. Η νέα γενιά δεν σας συγχωρεί», ήταν ακόμη ένα από τα πλακάτ που υψώθηκαν κατά τη διάρκεια της πορείας.

57 φορές χτύπησαν πένθιμα οι καμπάνες

Το πρωί στους ιερούς ναούς της Μαγνησίας χτύπησαν πένθιμα οι καμπάνες 57 φορές. Ένας χτύπος για κάθε μία από τις 57 ψυχές, που έχασαν τη ζωή τους, έναν χρόνο πριν στα Τέμπη.

Διαβάστε επίσης:

Θεσσαλονίκη: Άνδρες των ΜΑΤ χτύπησαν ρεπόρτερ του Πρώτου Θέματος στην πορεία για τα Τέμπη (video)

Μολότοφ και επεισόδια στο Σύνταγμα – Πλήθος κόσμου στις συγκεντρώσεις για τα Τέμπη (Photos / Video)

Απεργία 28 Φεβρουαρίου: Πλήθος κόσμου στις πορείες – Κλειστό το κέντρο της Αθήνας (photos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 21:40