search
ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 08:37
MENU CLOSE

Δημοσκόπηση MRB: Ρευστό σκηνικό για ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ – Η Νέα Δημοκρατία αντιμέτωπη με την ψήφο διαμαρτυρίας

29.02.2024 08:42
vouli new

Η ασθενική άνοδος του ΠΑΣΟΚ, οι χαμηλές πτήσεις που εξακολουθεί να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ και είσοδος της Ελληνικής Λύσης του Κυριάκου Βελόπουλου στην τέταρτη θέση μπροστά από το ΚΚΕ είναι τα βασικά συμπεράσματα της δημοσκόπηση της ΜRΒ που παρουσιάστηκε χθες στο δελτίο ειδήσεων του open.

Το νομοσχέδιο για την ισότητα στο γάμο και η αρνητικά σθεναρή στάση του κ. Βελόπουλου σε αυτό φαίνεται να του δίνει την ώθηση που ζητούσε όλο αυτό το διάστημα καθώς με βάση την δημοσκόπηση από τη Νέα Δημοκρατία παίρνει ένα 6,3% των ψηφοφόρων της, ενώ το εντυπωσιακό είναι ότι αλιεύει ψηφοφόρους και από τον ΣΥΡΙΖΑ σ’ ένα ποσοστό που φτάνει το 4,2%. Και αυτό το 4,2% ίσως να ήταν ψηφοφόροι που ξέμειναν από την εποχή των ΑΝΕΛ και τώρα θεωρούν την Ελληνική Λύση ως ένα πιο αντισυστημικό κόμμα σε σχέση με την πολιτική ορθότητα που επιχειρεί να επιβάλει στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο νέος αρχηγός του.

Μάλιστα όσον αφορά τη Νέα Δημοκρατία είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ το 6,3% πάει στον κ.Βελόπουλο μόλις 1,4% φεύγει προς την Νίκη που επίσης κράτησε πολύ σκληρή αρνητική στάση στη Βουλή για το νομοσχέδιο που αφορά την ισότητα στο γάμο. Άρα οι λόγοι ενίσχυσης του κ.Βελόπουλου είναι πιο σύνθετοι και δεν έχουν να κάνουν μόνο με τη στάση του στο συγκεκριμένο θέμα κατά συνέπεια πρέπει κατά συνέπεια πρέπει να ερευνηθούν πιο συστηματικά.

Η Νέα Δημοκρατία εκτός από τον κ. Βελόπουλο που με βάση το ρεπορτάζ στην βόρειο Ελλάδα θα έχει σίγουρα διψήφιο ποσοστό στις ευρωεκλογές, έχει και ένα δεύτερο πρόβλημα με βάση την δημοσκόπηση και αυτό είναι η συσπείρωση της αφενός που φτάνει στο 75,1% αλλά και οι μεγάλες απώλειες που έχει προς την αδιευκρίνιστη ψήφο οι οποίες φτάνουν στο 7,5%.

Προβληματικά είναι τα πράγματα και στο ΠΑΣΟΚ παρά το γεγονός ότι διατηρεί την δεύτερη θέση και σε αυτή τη δημοσκόπηση.

Αν και στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές ανεβαίνει από το 9,1% που ήταν στην προηγούμενη μέτρηση στο 9,7% το ποσοστό του είναι μονοψήφιο και πολύ μακριά από ένα ισχυρό διψήφιο που οραματίζομαι τα στελέχη του ενώ το ποσοστό του και με την αναγωγή φτάνει στο 12,5% από 12,1% στην προηγούμενη μέτρηση.

Εχει δηλαδή μία ασθενική άνοδο παρά το γεγονός ό τι στην αξιωματική αντιπολίτευση τα προβλήματα εξακολουθούν να είναι πολύ μεγάλα.

Το δεύτερο πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ έχει να κάνει με τον αρχηγό του καθώς στο ερώτημα ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός ο κ. Ανδρουλάκης βρίσκεται στην τέταρτη θέση με 7,2% ενώ στην τρίτη θέση έχει σκαρφαλώσει ο Κυριάκος Βελόπουλος με 7,4%.

Παρατηρείται δηλαδή το παράδοξο ενώ το ΠΑΣΟΚ έστω και ασθενικά να ανεβαίνει ο αρχηγός του να χάνει δυνάμεις στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία.

Στο συγκεκριμένο ερώτημα τα πράγματα δεν είναι απολύτως ευνοϊκά και για τη Νέα Δημοκρατία. Αν και ο κ. Μητσοτάκης προηγείται δραματικά σε σχέση με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς συγκεντρώνοντας ένα 28,9% εντούτοις ο κανένας τον φτάνει επικίνδυνα με 26,3%.

Διπλό είναι το πρόβλημα και στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με βάση την δημοσκόπηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να βρίσκεται στην τρίτη θέση και το ποσοστό του εξακολουθεί να μειώνεται.

Στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές από 9,1% στην προηγούμενη μέτρηση πέφτει στο 8,8% και στο αποτέλεσμα με αναγωγή από 12,1% στο 11,4%. Στην δημοσκόπηση καταγράφονται όμως και οι πληγές που άφησε το πρόσφατο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αφού το 50,3% πιστεύει ότι το κόμμα βγαίνει αποδυναμωμένο από αυτή τη διαδικασία και μόλις το 13,6% ότι βγαίνει ισχυρότερο.

Τα όσα συνέβησαν όμως τις τελευταίες μέρες στον ΣΥΡΙΖΑ και η άκομψη παρέμβαση του κ.Τσίπρα εναντίον του λίγες ώρες πριν ξεκινήσει το συνέδριο φαίνεται ότι έχουν ενισχύσει τον Στέφανο Κασσελάκη όσον αφορά το αίτημα του να κριθεί όχι στις ευρωεκλογές αλλά στις εθνικές εκλογές.

Έτσι λοιπόν στο σύνολο των ψηφοφόρων το 42,7% λέει ότι ο κ. Κασσελάκης πρέπει να κριθεί στις βουλευτικές εκλογές ενώ όταν το ερώτημα εξειδικεύεται στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ το ποσοστό εκείνων που λένε ότι πρέπει να κριθεί στις βουλευτικές εκλογές φτάνει το 51,1%.

Σημαντικό είναι και το εύρημα για το ποια πρέπει να είναι η ιδεολογική ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ κάτι που ετέθη και στο περίφημο ερωτηματολόγιο που τόσο θόρυβο προκάλεσε τις τελευταίες μέρες. Εδώ ένα πλειοψηφικό 53,3% λέει ότι ιδεολογική ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι η κεντροαριστερά, ενώ η αριστερά υποχωρεί στο 30,5%.

Τέλος παρά το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή για τις ευρωεκλογές προηγείται σταθερά των υπολοίπων κομμάτων και φτάνει το 36,2% την ίδια ώρα τα βασικά προβλήματα των Ελλήνων εξακολουθούν να είναι η ακρίβεια με ποσοστό 53,5% η υγεία με 31,3 και το ύψος των εισοδημάτων με 20,6%.

Κατά συνέπεια όσο η αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων είναι πλημμελής τόσο μεγαλύτερος θα είναι και ο κίνδυνος οι ψηφοφόροι να στείλουν ένα μήνυμα αποδοκιμασίας με ότι σημαίνει αυτό για την επόμενη μέρα κυβερνητικής θητείας της οι ψηφοφόροι να στείλουν ένα  μήνυμα αποδοκιμασίας με ότι σημαίνει αυτό για την επόμενη μέρα κυβερνητικής θητείας της Νέας Δημοκρατίας μετά τις ευρωεκλογές.

Διαβάστε επίσης

Φόβος στην κυβέρνηση ότι Τέμπη, Παιδεία και ακρίβεια μπορεί να φέρουν… κίνημα

Έγκλημα στα Τέμπη: Έσπασε το φράγμα του ενός εκατ. υπογραφών το ψήφισμα Καρυστιανού για απόδοση δικαιοσύνης

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση δεν έχει φορολογήσει τα υπερκέρδη των δύο διυλιστηρίων για το 2023 – Κόντρα Φάμελλου-Θεοχάρη στη Βουλή

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 08:36