search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 20:58
MENU CLOSE

Αλέξης Τσίπρας: «Δεν σκέφθηκα ποτέ να διαπραγματευθώ την παρουσία της χώρας στο ευρώ»

02.03.2024 11:28
tsipras_metapoliteysi_ka8imerini

Tι έγινε το καλοκαίρι του 2015 στη διαπραγμάτευση με το ΔΝΤ αποκάλυψε ο Αλέξης Τσίπρας στο συνέδριο της «Καθημερινής» για τα 50 χρόνια από τη Μεταπολίτευση.

«Δεν πέρασε ποτέ από το μυαλό μου, να διαπραγματευθώ την παρουσία της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρώ. Το ερώτημα ήταν αν αποδεχόμαστε τη συμφωνία που μάς πρότειναν οι εταίροι και όχι: “Να παραμείνουμε στο ευρώ ή όχι”», ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση της δημοσιογράφου της εφημερίδας «Καθημερινή», Ξένια Κουναλάκη, για το θρίλερ που διαδραματίστηκε επί κυβερνήσεώς του και την περιβόητη διαπραγμάτευση.

«Είχαμε μια λαϊκή εντολή διαπραγμάτευσης για να υπάρξει μια βιώσιμη προοπτική εξόδου από την κρίση με την κοινωνία όρθια», πρόσθεσε.

«Υπήρχαν πρόσωπα και δυνάμεις που φλέρταραν με την ανάγκη η χώρα να βγει από το ευρώ», ανέφερε σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του ο πρώην πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι η χώρα δεν μπορούσε να προχωρήσει χωρίς μια νέα δανειακή σύμβαση.

«Η ηγεσία της Ευρώπης δεν τολμούσε να κάνει ένα βήμα πίσω, το δημοψήφισμα δραματοποίησε τις εξελίξεις και έδωσε τη δυνατότητα και στις δύο πλευρές να κάνουν ένα βήμα πίσω. Εμείς κάναμε μεταρρυθμίσεις με πολιτικό κόστος. Η ευρωπαϊκή ηγεσία έδωσε την προοπτική διεξόδου με την αναδιάρθρωση του χρέους. Φέραμε ένα Μνημόνιο, εγκλωβιστήκαμε σε πρόσωπα που είχαν προσωπικές ατζέντες», είπε.

«Ατυχής η διαχείρισή μας στη Novartis και στις τηλεοπτικές άδειες»

«Παραδέχομαι ότι στην υπόθεση Novartis και στην υπόθεση τηλεοπτικών αδειών, η διαχείρισή μας ήταν ατυχής. Οι προθέσεις μας ήταν αντίθετες. Η πρόθεσή μας ήταν να δημιουργήσουμε ένα ευνομούμενο πλαίσιο στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο», επισήμανε σε άλλο σημείο ο Αλέξης Τσίπρας.

«Στην υπόθεση Novartis είχαμε ένα μεγάλο σκάνδαλο, η πρόθεση μας να μην παρέμβουμε σε αυτό το σκάνδαλο, έδινε την εντύπωση ότι βάζαμε στο ίδιο τσουκάλι ανθρώπους που ενδεχομένως είχαν εμπλοκή, με ανθρώπους που δεν είχαν. Υπήρξαν λάθη στους χειρισμούς μας. Δεν είναι δόκιμη η σύγκριση με τα σημερινά δεδομένα της κυβέρνησης Μητσοτάκη για το Κράτος Δικαίου. Αν υπήρχε κατά τη διακυβέρνησή μου το σημερινό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου δεν θα μπορούσα να σταθώ ούτε μια ημέρα στο Μέγαρο Μαξίμου. Το ίδιο ισχύει και για τις παρακολουθήσεις», τόνισε.

«ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχουν ίσες ευθύνες γιατί πρόδωσαν τις δικές τους ιδεολογικές αρχές»

Ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος γεννήθηκε 4 ημέρες, από την παλινόρθωση της Δημοκρατίας, αναφέρθηκε και στο κλίμα προσμονής μέσα στο οποίο μεγάλωσε.

«Γεννήθηκα 4 ημέρες μετά τη Μεταπολίτευση, έχω μνήμες από το 1980 και μετά. Το ωστικό κύμα της Μεταπολίτευσης κράτησε πολλά χρόνια, θυμάμαι ως παιδάκι την προσμονή των μεγάλων αλλαγών. Θυμάμαι το βράδυ των εκλογών του 1981. Η πολιτική είχε μπει σε κάθε σπίτι και σε κάθε συνείδηση εκείνη την εποχή. Η στιγμή της Μεταπολίτευσης ήταν μια μεγάλη τομή. Η στιγμή αυτή θεμελιώθηκε στο πλαίσιο δύο τραυμάτων: της τραγωδίας στην Κύπρο και της εξέγερσης του Πολυτεχνείου».

«Οδηγηθήκαμε», συνέχισε, «στην κρίση λόγω της προδοσίας των αξιών της μεταπολίτευσης: Αυτά τα 50 χρόνια υπήρξαν σημαντικές χαμένες ευκαιρίες Η πρώτη αφορά την οικονομία, η δεύτερη τη λειτουργία των θεσμών και του Κράτους Δικαίου. Δεν πετύχαμε ένα ουσιαστικό αναπτυξιακό άλμα αυτά τα 50 χρόνια».

»Η χώρα οδηγήθηκε σε μια πρωτοφανή κρίση χρεοκοπίας και πρέπει να αναζητήσουμε τις αιτίες αυτής της κρίσης. Πολλοί είπαν ότι οδηγηθήκαμε στην κρίση εξαιτίας της αποτυχίας της Μεταπολίτευσης. Εγώ θα πω ότι οδηγηθήκαμε λόγω της προδοσίας των αξιών της Μεταπολίτευσης. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχουν ίσες ευθύνες γιατί πρόδωσαν τις δικές τους ιδεολογικές αρχές. Μετατράπηκαν σε κόμματα δίχως συνεκτική ιδεολογία. Η χώρα σταμάτησε να παράγει και σταμάτησε να φορολογεί. Η ΝΔ αναθεώρησε μια βασική αρχή της ταυτότητάς της που ήταν η χρηστή δημοσιονομική διαχείριση.»

«Δεν ήμουν ποτέ οπαδός του Ανδρέα Παπανδρέου – Ανοησίες ότι τον μιμήθηκα»

Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε και σε όσους υποστηρίζουν πως μιμήθηκε τον Ανδρέα Παπανδρέου, χαρακτηρίζοντας τα σχόλια αυτά ανοησίες.

«Ο πατέρας μου ήταν υποστηρικτής του ΠΑΣΟΚ. Εγώ δεν ήμουν ποτέ φίλος του ΠΑΣΟΚ αλλά δεν πρέπει να παραγνωρίσουμε πως ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν μια εμβληματική μορφή της πολιτικής σκηνής», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Δεν μετανιώνω για την ένταξη στην Αριστερά, διότι οδηγήθηκα από το όνειρο πως μπορείς να αλλάξεις τον κόσμο μέσα από την κίνηση της ιστορίας. Δεν ήμουν ποτέ οπαδός του Ανδρέα Παπανδρέου. Ακούω αυτές τις ανοησίες ότι τον μιμήθηκα. Απλώς, το ωστικό κύμα του 2015 είχε συγκριτικά πεδία με την περίοδο του 1981. Βέβαια, με διαφορετικές συνθήκες αλλά και εξέλιξη», πρόσθεσε.

«Δεν είμαι ευχαριστημένος για τη χώρα, διότι ύστερα από 50 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, τα παιδιά φεύγουν ξανά από τη χώρα, όπως τη δεκαετία του 1960. Οι νέες γενεές βλέπουν ότι θα ζήσουν χειρότερα από τις παλαιότερες και αυτό αποτελεί “ρωγμή”. Αισθάνομαι απογοητευμένος, για ορισμένα πράγματα που δεν καταφέραμε να κάνουμε», επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο Αλέξης Τσίπρας.

Το συνέδριο, που ολοκληρώνεται σήμερα, συνδιοργανώνουν η εφημερίδα Καθημερινή, το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ), το Οικονομικό Φόρουμ Δελφών και το Ελληνικό Παρατηρητήριο του London School of Economics.

Διαβάστε επίσης:

Η άρνηση Σαμαρά για «συνθηκολόγηση» με την Τουρκία και το μήνυμα προς Μητσοτάκη ότι θα είναι παρών 

ΣΥΡΙΖΑ: Τι σηματοδοτούν οι αλλαγές Κασσελάκη σε κόμμα και κοινοβουλευτική ομάδα – Η κυριαρχία και οι ισορροπίες με τους βασικούς πόλους

Σκρέκας: «Έχουμε σταθεροποίηση και μείωση τιμών 15% ή και 20%»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 20:56