search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17.05.2024 21:03
MENU CLOSE

Δικαστήρια Θεσσαλονίκης: Μακελειό θα προκαλούσε η επιστολή βόμβα – Ικανή να σκοτώσει 10 άτομα

02.03.2024 17:36
dikastiria-thessaloniki-new

Από τύχη δεν εξερράγη η επιστολή – βόμβα στο Εφετείο Θεσσαλονίκης ωστόσο ο φάκελος περιείχε πάνω από 500 γραμμάρια εκρηκτικής ύλης, ικανής να προκαλέσει θανάσιμο τραυματισμό, σύμφωνα με την έκθεση του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών.

Υπενθυμίζεται πως μέσα στον Φεβρουάριο, είχε εντοπιστεί παγιδευμένος με εκρηκτικό μηχανισμό φάκελος Α3 στον τρίτο όροφο του δικαστικού μεγάρου Θεσσαλονίκης και είχε ως παραλήπτρια μια πρόεδρο εφετών, ενώ ως αποστολέας αναφερόταν «Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων».

Στην έκθεσή τους, οι ειδικοί υπογραμμίζουν πως εάν ο παραλήπτης άνοιγε τον φάκελο, θα προκαλούσε τον θανάσιμο τραυματισμό οποιουδήποτε βρισκόταν στον χώρο εκείνο, τον πιθανό ακρωτηριασμό όσων ανθρώπων θα βρίσκονταν στον διπλανό χώρο και τον ελαφρύ τραυματισμό όσων θα κινούνταν στους διαδρόμους και στον πάνω ή κάτω όροφο. Ειδικότερα, επισημαίνεται πως η ποσότητα της εκρηκτικής ύλης που εντοπίστηκε στον φάκελο ήταν ικανή να σκοτώσει έως και δέκα άτομα.

Σωτήρια ήταν η παρατηρητικότητα ενός ανθρώπου που ψηλάφισε τον φάκελο και υποψιάστηκε ότι περιείχε καλώδια.

Για την υπόθεση, δέκα άτομα έχουν παραπεμφθεί από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία στην Δικαιοσύνη για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση «Σύμπραξη Εκδίκησης».

Κομβικό σημείο στην αποκάλυψη της δράσης των μελών της οργάνωσης ήταν ο εντοπισμός αποτυπώματος και γενετικού υλικού που ανήκε σε στρατιωτικό που υπηρετούσε στον στρατό ξηράς και ήταν υπό παραίτηση.

Ο δεύτερος στρατιωτικός που συνελήφθη, εργαζόταν ως επαγγελματίας οπλίτης στην Αεροπορική βάση της Τανάγρας. Και οι δύο εξετάζονται αν παρείχαν εκρηκτικά και τεχνογνωσία στα μέλη της οργάνωσης.

Σύμφωνα με τους αστυνομικούς, καθοδηγητής και εντολέας των επιθέσεων, εμφανίζεται ένας 36χρονος έγκλειστος των φυλακών Δομοκού.

Είχε πραγματοποιήσει 4 ληστείες σε 42 μέρες, ενώ δεν είχε επιστρέψει στις φυλακές μετά από άδεια που είχε λάβει. Ήταν το άτομο που στρατολόγησε τα μέλη της Σύμπραξης Εκδίκησης και εκείνος που έδωσε την εντολή να σταλεί στη δικαστικό ο παγιδευμένος φάκελος επειδή δεν του είχε αποδεχτεί την συγχώνευση των ποινών του.

Σε βάρος των 10 κατηγορουμένων, εκ των οποίων οι τέσσερις είναι κρατούμενοι φυλακών, ασκήθηκε ποινική δίωξη που κατά περίπτωση αφορά τα αδικήματα κακουργηματικού βαθμού της:

  • Διεύθυνσης, ένταξης και συγκρότησης εγκληματικής οργάνωσης
  • Τρομοκρατικής πράξης απόπειρας ανθρωποκτονίας
  • Τρομοκρατικής πράξης έκρηξης κατ΄εξακολούθηση τετελεσμένης και σε απόπειρα
  • Τρομοκρατικής πράξης κατασκευής, κατοχής και προμήθειας εκρηκτικών
  • Τρομοκρατικής πράξης διακεκριμένης οπλοκατοχής και
  • Τρομοκρατικής πράξης διακεκριμένης φθοράς.

Επίσης, η δίωξη αφορά και τα πλημμελήματα της:

  • Υποστήριξης τρομοκρατικής οργάνωσης
  • Υποκίνησης σε τέλεση τρομοκρατικής πράξης
  • Παράνομης βίας κατά δικαστικών λειτουργών
  • Παράνομης οπλοκατοχής κυνηγετικού όπλου και
  • Παράνομης κατοχής ναρκωτικών ουσιών προς ίδιαν χρήση.

Διαβάστε επίσης:

Δυτ. Ελλάδα: Χειροπέδες σε γιατρό για ψευδείς βεβαιώσεις και παράνομες συνταγογραφήσεις

Συγκινεί το τραγούδι μαθητών για τα Τέμπη: «Όλων των νεκρών γινόμαστε φωνή, το έγκλημα να μη συγκαλυφθεί» (Video)

Άρτα: Μαινόμενος ιερέας επιτέθηκε στην εν διαστάσει σύζυγό του και σε αστυνομικούς μέσα στο δικαστήριο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17.05.2024 21:03