search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 14:16
MENU CLOSE

«Αγορά εργασίας και συντάξεις – Η χρονοβόμβα του δημογραφικού»: Το νέο βιβλίο του Αλέξη Μητρόπουλου

03.03.2024 22:07
mitropoulos alexis 654- new

Την Τετάρτη 6 Μαρτίου 2024 θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση του νέου βιβλίου του Αλέξη Μητρόπουλου με τίτλο: «Αγορά εργασίας και συντάξεις – Η χρονοβόμβα του δημογραφικού».

Πρόκειται για το 21ο βιβλίο του πρώην αντιπροέδρου της Βουλής και καθηγητή Εργατικού Δικαίου και Δικαίου Κοινωνικών Ασφαλίσεων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Η παρουσίαση θα γίνει στο Αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου και θα μιλήσουν ο Βασίλης Ασημακόπουλος, εργατολόγος, διδάκτωρ πολιτική επιστήμης, ο Δημήτρης Βερβεσός εργατολόγος, πρόεδρος του ΔΣΑ, η Αγγελική Μητροπούλου, νομικός, διδάκτωρ Κοινωνικών Επιστημών και ο Διονύσης Τεμπονέρας, εργατολόγος. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος και δικηγόρος Σπύρος Φρεμεντίτης.

Στο βιβλίο του, ο Αλέξης Μητρόπουλος σημειώνει πως η μείωση των γεννήσεων κατά τα χρόνια εφαρμογής των μνημονιακών μέτρων (2011-2022), σύμφωνα με έρευνα της ΕΝΥΠΕΚΚ, δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία της νεώτερης Ελλάδος.

Πίσω από αυτές τις δημογραφικές εξελίξεις, εντοπίζονται οι πολιτικές κατά των γεννήσεων, της οικογένειας και των γυναικών όπως επίσης και οι διαρκείς περικοπές των συντάξεων.

Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία που παρατίθενται στο βιβλίο, το 2022 είχαμε αρνητικό ρεκόρ γεννήσεων στην ιστορία της Ελλάδας, με τους θανάτους να ξεπερνούν τις γεννήσεις κατά 66.260. Όπως εκτιμάται, τα επόμενα χρόνια θα οδηγηθούμε σε περαιτέρω κατάρρευση των γεννήσεων και σε έκρηξη του δημογραφικού, κυρίως λόγω της κατάργησης όλων των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.

Για το λόγο αυτό, ο Αλέξης Μητρόπουλος προτάσσει την ανάγκη να θεσπιστεί ξανά ένα σύγχρονο και ευρύ πλαίσιο πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.

Διαβάστε επίσης:

Φωτιά σε διαμέρισμα στην Καλλιθέα

Θεσσαλονίκη: Δηλώνουν αποφασισμένοι να κάνουν καρναβαλική παρέλαση παρά το «μπλόκο» της τροχαίας

Υπεγράφη η πρώτη ληξιαρχική εγγραφή παιδιού ομόφυλου ζευγαριού

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 14:15