search
ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 20:56
MENU CLOSE

«Σύμπραξη Εκδίκησης»: Προφυλακιστέοι οι έξι συλληφθέντες – Ανάμεσά τους και οι δύο στρατιωτικοί

03.03.2024 17:51
fylaki

Προφυλακιστέοι κρίθηκαν και οι έξι συλληφθέντες που φέρονται να εμπλέκονται σε σειρά τρομοκρατικών ενεργειών με την οργάνωση «Σύμπραξη Εκδίκησης».

Οι έξι κατηγορούμενοι, μεταξύ αυτών και οι δύο πυροτεχνουργοί των Ενόπλων Δυνάμεων, οδηγήθηκαν νωρίτερα σήμερα ενώπιον του ανακριτή για να απολογηθούν για βαριές κατηγορίες που αφορούν σε έξι κακουργήματα και πέντε πλημμελήματα.

Οι κατηγορούμενοι, εκ των οποίων οι τέσσερις είναι κρατούμενοι σε φυλακές για άλλα αδικήματα, κλήθηκαν να λογοδοτήσουν για όσα τους καταλογίζονται σχετικά με τρεις συγκεκριμένες τρομοκρατικές ενέργειες που έγιναν μέσα στο 2023 αλλά και δύο που έγιναν τον περασμένο Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο. Η τελευταία και καθοριστική για την εξάρθρωση της οργάνωσης, ενέργεια, ήταν η αποστολή παγιδευμένου με εκρηκτικά φακέλου σε δικαστική λειτουργό στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης.

Κατά την απολογητική διαδικασία, φαίνεται πως οι τέσσερις από τους έξι κατηγορούμενους αρνήθηκαν όσα τους καταλογίζονται ενώ ένας εκ των κατηγορουμένων αποδέχθηκε μία επιμέρους πράξη από όσες περιλαμβάνονται στο κατηγορητήριο σε βάρος του. Συγκεκριμένα φέρεται να αποδέχθηκε ότι ήταν ο οδηγός της μοτοσικλέτας που χρησιμοποιήθηκε ως μέσο διαφυγής, κατά την βομβιστική επίθεση στην Εθνική Τράπεζα στα Πετράλωνα και να μην αποδέχθηκε καμία άλλη πράξη. Αντίστοιχα, η γυναίκα κατηγορουμένη αποδέχθηκε – όπως και ο σύντροφος της – ότι βρέθηκε με το αυτοκίνητο της στην Εθνική Τράπεζα στα Πετράλωνα, ισχυριζόμενη πως δεν γνώριζε τι επρόκειτο να συμβεί.

Ο έκτος κατηγορούμενος, ένας από του πυροτεχνουργούς, φέρεται να μην απάντησε στις ερωτήσεις της Ανακρίτριας, τηρώντας το δικαίωμα σιωπής. Σε δήλωση του ο συνήγορος ενός εκ των κατηγορουμένων Νίκος Αλετράς είπε ανάμεσα σε άλλα πως με αφορμή την συγκεκριμένη δικογραφία “αναδεικνύεται ακόμα περισσότερο η επιτακτική ανάγκη του διαχωρισμού των αποδιδόμενων πράξεων σε κάθε κατηγορούμενο ξεχωριστά με αυτοτέλεια και φυσικά όχι, με την συνήθη αντίθετη διωκτική  πρακτική των in rem διώξεων στα πλαίσια του διωκτικού μανδύα του άρθρου 187Α περί τρομοκρατικών πράξεων , που καταλήγει στο νομικά παράδοξο αποτέλεσμα, του να απολογούνται το σύνολο των κατηγορουμένων  ακόμα και για πράξεις με τις οποίες δεν σχετίζονται αυτουργικά“.

Ηγετικό ρόλο στην οργάνωση, σύμφωνα με την δικογραφία, είχε κρατούμενος στις φυλακές Δομοκού, καταδικασμένος για σωρεία ληστειών. Εμπλοκή στην υπόθεση, σύμφωνα με τις Αρχές, έχουν και δύο πρόσωπα προερχόμενα από τις ένοπλες δυνάμεις, στους οποίους αποδίδεται πως προμήθευαν την οργάνωση με εκρηκτικές ύλες.

Σε βάρος των 10 κατηγορουμένων, εκ των οποίων οι τέσσερις είναι κρατούμενοι φυλακών, το κατηγορητήριο κατά περίπτωση αφορά τα αδικήματα κακουργηματικού βαθμού της:

*Διεύθυνσης , ένταξης και συγκρότησης εγκληματικής οργάνωσης

* Τρομοκρατικής πράξης απόπειρας ανθρωποκτονίας

* Τρομοκρατικής πράξης έκρηξης κατ΄εξακολούθηση τετελεσμένης και σε απόπειρα

* Τρομοκρατικής πράξης κατασκευής, κατοχής και προμήθειας εκρηκτικών

* Τρομοκρατικής πράξης διακεκριμένης οπλοκατοχής και

* Τρομοκρατικής πράξης διακεκριμένης φθοράς

και τα πλημμελήματα της:

υποστήριξης τρομοκρατικής οργάνωσης, υποκίνησης σε τέλεση τρομοκρατικής πράξης, παράνομης βίας κατά δικαστικών λειτουργών, παράνομης οπλοκατοχής κυνηγετικού όπλου και παράνομης κατοχής ναρκωτικών ουσιών προς ίδιαν χρήση.

Διαβάστε επίσης:

Γεράσιμος Παπαδόπουλος για σεισμούς στην Κεφαλονιά: Το καλό και κακό σενάριο

«Ρουβίκωνας»: Σήκωσαν πανό στο Καλλιμάρμαρο για τα Τέμπη – «Δικαιοσύνη θα αποδοθεί, με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο»

Κεφαλονιά: Νέος σεισμός 3,5 Ρίχτερ ανοιχτά του νησιού

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 20:55