search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 05:09
MENU CLOSE

Nίκη για Ντόναλντ Τραμπ: Κανονικά στις εκλογές αποφάσισε ομόφωνα το Ανώτατο Δικαστήριο

04.03.2024 17:37
TRAMP-NEW

Το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε ομόφωνα ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα παραμείνει στο ψηφοδέλτιο στο Κολοράντο και ότι το κράτος δεν μπορεί να τον απορρίψει μονομερώς από το ψηφοδέλτιο.

Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου τη Δευτέρα ότι ο Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να συμμετέχει στο ψηφοδέλτιο στο Κολοράντο είναι μια τεράστια νίκη για τον πρώην πρόεδρο, βγάζοντας από τη μέση μια από τις πολλές νομικές απειλές που αντιμετωπίζει στον δρόμο εναντίον του προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Στη σημερινή αποφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου αναφέρεται πως το Δικαστήριο του Κολοράντο είχε λανθασμένα υποθέσει πως οι Πολιτείες μπορούν να καθορίσουν εάν ένας υποψήφιος πρόεδρος δεν έχει δικαίωμα εκλογής βάσει μιας διάταξης της 14ης τροπολογίας του Συντάγματος. Η απόφαση καθιστά σαφές ότι το Κογκρέσο πρέπει να θέσει κανόνες για το πώς μπορεί να εφαρμοστεί η διάταξη της 14ης τροπολογίας.

Η πρώτη αντίδραση του Τραμπ στην απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου ήρθε μέσω ανάρτησης στη δική του πλατφόρμα, «Truth Social», στην οποία έγραψε: «Μεγάλη νίκη για την Αμερική». 

Οι δικηγόροι του Τραμπ υποστήριξαν ότι θα ήταν «αντιαμερικανικό» να στερηθεί από τους ψηφοφόρους η ευκαιρία να αποφασίσουν εάν ο Τραμπ θα πρέπει να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο.

Οι εννέα δικαστές έκριναν ότι μόνο το Κογκρέσο μπορεί να επιβάλει αυτήν την απαγόρευση σε βάρος ομοσπονδιακών αξιωματούχων ή υποψηφίων για ομοσπονδιακά αξιώματα.

Ο Τραμπ είχε αποκλειστεί επίσης από τα ψηφοδέλτια στο Μέιν και το Ιλινόις, με βάση της 14η Τροπολογία. Η εφαρμογή εκείνων των αποφάσεων όμως είχε ανασταλεί, ενόψει της εκδίκασης της υπόθεσης του Κολοράντο από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Έξι ψηφοφόροι του Κολοράντο, τέσσερις Ρεπουμπλικάνοι και δύο ανεξάρτητοι, είχαν προσφύγει στα δικαστήρια του Κολοράντο κατά του Τραμπ, χαρακτηρίζοντάς τον απειλή για την αμερικανική δημοκρατία. Ζητούσαν μεταξύ άλλων να λογοδοτήσει για την επίθεση της 6ης Ιανουαρίου 2021 στο Καπιτώλιο.

Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου ανακοινώθηκε παραμονή της «Σούπερ Τρίτης», της ημέρας που οι περισσότερες Πολιτείες οργανώνουν προκριματικές εκλογές. Καθώς προσφυγές για τον αποκλεισμό του Τραμπ άρχισαν να εμφανίζονται σε όλη τη χώρα, ήταν σημαντικό για την υποψηφιότητά του να ξεπεράσει τυχόν εμπόδια και να αναγράφεται το όνομά του στα ψηφοδέλτια και στις 50 Πολιτείες.

Σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν το Κογκρέσο να επικυρώσει τη νίκη του Τζο Μπάιντεν στις εκλογές του 2020, υποστηρικτές του Τραμπ επιτέθηκαν σε αστυνομικούς, έσπασαν τα οδοφράγματα και εισέβαλαν στο Καπιτώλιο. Νωρίτερα ο Τραμπ είχε εκφωνήσει μια εμπρηστική ομιλία, επαναλαμβάνοντας τον ψευδή ισχυρισμό του περί εκτεταμένης νοθείας και λέγοντάς τους να πάνε στο Κογκρέσο και «να πολεμήσουν κολασμένα». Στη συνέχεια, επί ώρες, απέρριπτε το αίτημα να προτρέψει τον όχλο να σταματήσει.

Η 14η Τροπολογία επικυρώθηκε μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο (1861-65) κατά τον οποίο οι αποσχισθείσες Πολιτείες του Νότου επαναστάτησαν εναντίον της αμερικανικής κυβέρνησης.

Διαβάστε επίσης:

Το Βερολίνο συζητά σχέδια πληγμάτων σε ρωσικό έδαφος; – Κατηγορεί τη Μόσχα για «παράλογο πόλεμο πληροφοριών» μετά τη διαρροή συνομιλιών

Κομισιόν: Τεράστιο πρόστιμο στην Apple για μονοπωλιακές πρακτικές στις εφαρμογές μουσικής

Κέιτ Μίντλετον: Τι συμβαίνει με την πριγκίπισσα; – Η μυστικοπάθεια που οδήγησε σε θεωρίες συνομωσίας και σενάρια

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 01:09