search
ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 22:56
MENU CLOSE

Τρία χρόνια ζητούν οι γαστρεντερολόγοι αίθουσα ανάνηψης στο Θεαγένειο νοσοκομείο

05.03.2024 11:16
theageneio

Τρία χρόνια ζητούν οι γιατροί της Γαστρεντερολογικής κλινικής του Θεαγένειου Ογκολογικού Νοσοκομείου, να διαμορφωθεί αίθουσα ανάνηψης στην Ενδοσκοπική Μονάδα, χωρίς να υπάρχει απάντηση από τη διοίκηση του νοσοκομείου και το υπουργείο Υγείας.

Τα παραπάνω αναφέρουν σε ανακοίνωση τους η Ελληνική Γαστρεντερολογική Εταιρία και η Επαγγελματική Ενώση Γαστρεντερολόγων με αφορμή τη φωτογραφία ασθενούς, που βρίσκεται σε διαδικασία ανάνηψης, πάνω σε καρέκλες του χώρου αναμονής, που ανάρτησε ο Διευθυντής του Τμήματος Γαστρεντερολογίας Δημήτριος Τζιλβές, πριν από λίγες ημέρες στα κοινωνικά δίκτυα.

Η δημοσιοποίηση της φωτογραφίας προκάλεσε την άμεση αντίδραση του υπουργού Υγείας Άδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος έδωσε εντολή για Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.

Με την ανακοίνωση τους οι δυο επιστημονικές εταιρίες παρέχουν άμεσα τη στήριξη τους στον συνάδελφό τους που ανέδειξε το θέμα ζητώντας συγνώμη από τους ασθενείς, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι: «ο διευθυντής γαστρεντερολόγος που έκανε την ανάρτηση είναι εγνωσμένου επιστημονικού κύρους και αμέμπτου ηθικής και υπηρετεί με συνέπεια και πίστη διαχρονικά το ΕΣΥ.»

Την ανακοίνωση υπογράφουν η πρόεδρος της Ελληνικής Γαστρεντερολογικής Εταιρίας Κωνσταντίνα Παρακευά και  ο πρόεδρος της  Επαγγελματικής Ένωσης Γαστρεντερολόγων  Σπύρος Γούλας.

Μάλιστα οι δυο επιστημονικές εταιρίες προκειμένου να ενημερώσουν την κοινή γνώμη, παραθέτουν μια σειρά από προϋποθέσεις, που χρειάζεται να είναι σε ισχύ, για την ορθή λειτουργία αυτού του νευραλγικού τμήματος που λειτουργεί στα νοσοκομεία. Οι ειδικοί αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ενδοσκοπήσεων, της Αμερικανικής Εταιρείας Ενδοσκοπήσεων, του Παγκόσμιου Οργανισμού Ενδοσκόπησης, αλλά και των αντίστοιχων Ελληνικών Εταιρειών, κάθε Ενδοσκοπική Μονάδα θα πρέπει να διαθέτει χώρο ανάνηψης κατάλληλα εξοπλισμένο και σε χωροταξική επαφή με τις αίθουσες ενδοσκοπήσεων για την παραμονή των ασθενών όσο χρειαστεί (ενδεικτικά προβλέπονται δύο κλίνες ανά αίθουσα ενδοσκοπήσεων).

Τέτοιοι χώροι δεν υπάρχουν σε όλα τα νοσοκομεία που λειτουργούν Μονάδες Ενδοσκοπήσεων, παρά τη σημαντική πρόοδο που υπάρχει σε αυτό το θέμα τα τελευταία χρόνια.

Το Θεαγένειο νοσοκομείο δεν διαθέτει αίθουσα ανάνηψης και σχετικό αίτημα του τμήματος είναι σε εκκρεμότητα από 3ετίας τουλάχιστον.

Τέλος καλούν το υπουργείο Υγείας «να συμβάλλει, όπου δεν υπάρχει, στη διάθεση και διαμόρφωση χώρων για τις Μονάδες Ενδοσκοπήσεων στα Νοσοκομεία, που να είναι σύμφωνες με τις διεθνείς προδιαγραφές για την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών από το Εθνικό Σύστημα Υγείας».

Διαβάστε επίσης:

Έρχεται app για τους εθελοντές δότες συμπαγών οργάνων για την ενίσχυση των μεταμοσχεύσεων

Πώς ιδιωτικές κλινικές επιβαρύνουν με επιπλέον χρεώσεις τους ασθενείς

ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ: «Να τελειώνουμε με τον HPV»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 22:53