search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 12:19
MENU CLOSE

Noval Property: Επενδύσεις 340 εκατ. ευρώ έως το 2030 – Τα 6 σημαντικά projects

06.03.2024 07:52
noval_property_new

Από κεφάλαια που θα προέλθουν από την επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Noval Property για την εισαγωγή της στο ΧΑ και από τη συμφωνία του περυσινού Οκτωβρίου με την EBRD θα χρηματοδοτηθεί μεγάλο μέρος του επενδυτικού πλάνου της εταιρίας ύψους 340 εκατ. ευρώ με ορίζοντα ολοκλήρωσης έως το 2030. 

Η Noval Property αναμένεται να διενεργήσει τη δημόσια εγγραφή για την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο Αθηνών μέσα στο β’ τρίμηνο του 2024.

Αυτό ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Π. Καπετανάκος, στο πλαίσιο ενημέρωσης των αναλυτών για τα αποτελέσματα του 2023 αλλά και τις προοπτικές της εταιρείας.

Οι επενδύσεις αναμένεται να υποστηριχθούν και από τα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρείας τα οποία στο τέλος της χρήσης του 2023 ανέρχονταν σε  75 εκατ. ευρώ

Η εταιρεία διαθέτει μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Καπετανάκο, χαμηλή δανειακή μόχλευση η οποία διαμορφώθηκε στο 27,6%  στο τέλος του 2023.

Μεταξύ άλλων ανάφερε πως η υψηλή ζήτηση και η χαμηλή προσφορά νέων ακινήτων για όλους τους κλάδους και τις χρήσεις δίνει σημαντικό περιθώριο ανόδου για την αγορά των ΑΕΕΑΠ.

Σημείωσε πως αν και θυγατρική του ομίλου Βιοχάλκο, η Noval Property μισθώνει μόνον το 12% των ακινήτων της στο μητρικό όμιλο, με τον κύριο όγκο αυτών να είναι μισθωμένα σε τρίτους ισχυρούς ομίλους με ορίζοντα λήξης των μισθωμάτων το 2029.

Επίσης ανέφερε ότι από το συνολικό χαρτοφυλάκια ακινήτων αξίας 582,6 εκατ. ευρώ, το 25% αφορά σε υπό ανάπτυξη έργα τα περισσότερα εκ των οποίων θα ολοκληρωθούν μέχρι το 2026.

Παρ’ όλα αυτά η Noval εξετάζει και την περαιτέρω ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της μέσω εξαγορών.

Αυτή τη στιγμή η εταιρεία βασίζει την αναπτυξιακή προοπτική της έως το 2030 στα παρακάτω 6 project:

  • Στο μικτό project ύψους 169 εκατ. ευρώ στις παλιές βιομηχανικές εγκαταστάσεις του ομίλου Viohalco στην Πειραιώς, επιφάνειας 106.000 τ.μ. με γραφεία, κατοικίες, αθλητικές εγκαταστάσεις και πολυχώρους πολιτισμού. Σύμφωνα με τον κ. Καπετανάκο, για το συγκεκριμένο έργο ολοκληρώνονται οι αδειοδοτήσεις ενώ στόχος είναι η ολοκλήρωση της κατασκευής έως το 2030. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επένδυση που προωθεί η εταιρεία αυτή την στιγμή.
  • Στο νέο γραφειακό συγκρότημα, 61.500 τ.μ.  που αναπτύσσει η εταιρεία από κοινού με την επενδυτική Brooklane, στο Μαρούσι, στην οδό Χειμάρρας στο πρώην ακίνητο της Kodak το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το 2025. Πρόκειται για κτίρια με πιστοποίηση LEED Gold.
  • Στο συγκρότημα γραφείων και κατοικιών στο Μετς επένδυσης 10 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τη διοίκηση της Noval, η εταιρεία δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε πωλήσεις των κατοικιών αλλά θα νοικιάσει τα διαμερίσματα, εκτιμώντας πως θα έχει καλύτερες αποδόσεις. Η ολοκλήρωση του αναμένεται μέσα στο 2024.
  • Στο νέο γραφειακό συγκρότημα, 20.800 τ.μ. με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2024 στο Μαρούσι
  • Στην ανακατασκευή του έτερου κτιρίου γραφείων που έχει αγοράσει η Noval επί της Λ. Κηφισίας επίσης στο Μαρούσι και εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2025
  • Επίσης η εταιρεία παρέδωσε τον περασμένο Ιανουάριο το νέο κέντρο logistics στη Μάνδρα, μία επένδυση 7,9 εκατ. ευρώ για 9.800 τ.μ..

Διαβάστε επίσης:

Olympia Group: Αποκτά το 53% της Entersoft – Δημόσια πρόταση στα 8 ευρώ/μετοχή 

ΕΑΕΕ: Πληρώνουμε από την τσέπη μας 5,5 δισ. ευρώ μόνο στην ιδιωτική Υγεία

Energean: Σε παραγωγή το κοίτασμα φυσικού αερίου Karish North στο Ισραήλ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 12:19