search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 13:23
MENU CLOSE

ΕΑΕΕ: Πληρώνουμε από την τσέπη μας 5,5 δισ. ευρώ μόνο στην ιδιωτική Υγεία

01.03.2024 12:04
eaee_0103_1460-820_new

Το επικίνδυνα μεγάλο κενό προστασίας των Ελλήνων πολιτών σε όλους τους τομείς ασφάλισης είτε αυτό αφορά στη σύνταξη, την υγεία και το αυτοκίνητο επισήμαναν τα στελέχη της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) τη στιγμή μάλιστα που οι κίνδυνοι (κλιματικοί, υγείας, καταστροφών κλπ.) αυξάνονται εκθετικά.

Είναι ενδεικτικό ότι ενώ στην Ευρώπη η ασφαλιστική παραγωγή καλύπτει περίπου 7%-8% του ΑΕΠ, το αντίστοιχο ποσοστό στην Ελλάδα μετά βίας φτάνει το 2,4%.

Στον τομέα σύνταξης οι Έλληνες επίσης έχουν σχεδόν μηδενική κάλυψη. Για παράδειγμα ο μέσος Δανός στα 65 του χρόνια έχει αποταμιεύσεις μέσω συνταξιοδοτικών προγραμμάτων που ισοδυναμούν με 28 μισθούς ενώ ο Έλληνας έχει χρήματα που αντιστοιχούν σε μισθό 5 ημερών.

Ενδεικτικά ο αντίστοιχος μέσος όρος στις χώρες του ΟΟΣΑ είναι οκτώ μισθοί.

Στην υγεία το εγχώριο ιδιωτικό ασφαλιστικό σύστημα πληρώνει ετησίως 700 εκατ. ευρώ όταν ο Έλληνας πληρώνει από την τσέπη του 5,5 δις ευρώ, ποσό διπλάσιο από το αντίστοιχο μέσο ευρωπαϊκό και με τη μέση σύνταξη στην Ελλάδα να βρίσκεται στα 795 ευρώ μικτά.

Σε ότι αφορά τα οχήματα το ένα στα δέκα που κυκλοφορεί στους ελληνικούς δρόμους είναι ανασφάλιστο, αλλά όπως είπε ο κ. Σαρρηγεωργίου «ευτυχώς είμαστε κοντά στο να πατηθεί το κουμπί ώστε να εξαλειφθεί το φαινόμενο».

Ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου στην εναρκτήρια ομιλία της εκδήλωσης «Γεφυρώνοντας το κενό προστασίας για ένα ασφαλέστερο αύριο» η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης της ένωσης ζήτησε τη μείωση του ορίου για την υποχρεωτική ασφάλιση των επιχειρήσεων από 2 εκατ. σε 1 εκατ. ευρώ τζίρου.

Ο κ. Σαρρηγεωργίου ανέφερε ότι η μείωση του εν λόγω ορίου είναι απαραίτητη προκειμένου να καλυφθεί μεγάλο μέρος της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας η οποία σήμερα παραμένει ανασφάλιστη.

Όπως τόνισε, αυτή τη στιγμή είναι ασφαλισμένες μόνο 200.000 επιχειρήσεις και μόλις το 15% των κατοικιών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα 420 εκατ. ευρώ των αποζημιώσεων που δόθηκαν πέρυσι για την κακοκαιρία Daniel και τις πυρκαγιές του καλοκαιριού, τα 390 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε επιχειρήσεις.

Σε ότι αφορά την έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ που ανακοίνωσε η κυβέρνηση στους ιδιοκτήτες που θα ασφαλίσουν την κατοικία τους, ανέφερε ότι είναι μέτρο προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά το ποσοστό της έκπτωσης θα έπρεπε να είναι μεγαλύτερο.

Σύμφωνα με τον κ. Σαρρηγεωργίου η ασφαλιστική αγορά έφτασε το 2023 να κάνει τζίρο της τάξης των 5,3 δις ευρώ, κάτι που είχε να συμβεί 15 χρόνια, πριν δηλαδή το ξέσπασμα της μεγάλης οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα.

Οι συνολικές ασφαλιστικές αποζημιώσεις κυμαίνονται μεταξύ 2-2,5 δις ευρώ, ενώ ο κλάδος αποτελεί το μεγαλύτερο θεσμικό επενδυτή στη χώρα με 17,5 δις ευρώ.

Τέλος ο κ. Σαρρηγεωργίου στάθηκε στα πολλά αντικίνητρα που υπάρχουν σήμερα όπως ο φόρος 15% στην Υγεία.

«Δεν υπάρχει κανένα κίνητρο σήμερα για έναν νέο άνθρωπο να βάλει στην άκρη χρήματα μέσω της ασφάλισης», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ.

Διαβάστε επίσης:

Energean: Σε παραγωγή το κοίτασμα φυσικού αερίου Karish North στο Ισραήλ

Εθνική Ασφαλιστική: Στόχος το 1 δισ. ευρώ σε τζίρο ασφαλίσεων έως το 2027 – Οι 5 στρατηγικοί πυλώνες

Παγκρήτια: Χρυσό βραβείο στα Digital Finance Awards 2024

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 13:18