search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 05:48
MENU CLOSE

Απασχολούμενοι συνταξιούχοι: Τι προβλέπει η εγκύκλιος για τις εισφορές και τον πόρο υπέρ e-ΕΦΚΑ – Παραδείγματα 

20.02.2024 07:07
SYNTAXIES NEW

Την εγκύκλιο του e-ΕΦΚΑ, που περιγράφει το νέο πλαίσιο για τους απασχολούμενους συνταξιούχους, αναλύει ο εργατολόγος και πρόεδρος της ΕΝΥΠΕΚΚ Αλέξης Μητρόπουλος, επιχειρώντας να φωτίσει τις παγίδες, αλλά και να αναδείξει τις δυνατότητες, που έχει το νέο καθεστώς.   

Ο κ. Μητρόπουλος αποσαφηνίζει ποιοι απασχολούμενοι συνταξιούχοι καταβάλλουν τον «πόρο υπέρ e-ΕΦΚΑ» και ποιο είναι το πλαφόν αυτού του πόρου για το 2024, καθώς και ποιοι εξαιρούνται από την καταβολή αυτή.

Αναφέρεται επίσης στις προβλέψεις της εγκυκλίου για την υποχρέωση δήλωσης της απασχόλησης και τι πρόστιμο επιφέρει η μη δήλωση.

Αναφέρει δε και έξι παραδείγματα, που περιλαμβάνονται στην εγκύκλιο, προκειμένου να γίνουν πιο κατανοητές οι διατάξεις του σχετικού άρθρου 114 στο νόμο 5078/2023: 

Παράδειγμα 1ο: Έστω συνταξιούχος λόγω γήρατος πριν την 31-12-2023, που εισπράττει την σύνταξή του και δεν εμπίπτει στις εξαιρέσεις από την υποχρέωση καταβολής του πόρου, αναλαμβάνει στις 15-1-2024 απασχόληση ασφαλιστέα στον e-ΕΦΚΑ.

Αυτός υποχρεούται, να καταβάλλει, μέσω του εργοδότη του, από 15-1-2024 και για όσο διαρκεί η απασχόληση αυτή, «πόρο υπέρ e-ΕΦΚΑ» ύψους 10% επί των ασφαλιστέων αποδοχών του.

 Παράδειγμα 2ο: Ο ίδιος, εάν δεν εισπράττει την σύνταξή του (λόγω αναστολής καταβολής της), δεν υποχρεούται να καταβάλλει «πόρο» για το χρονικό διάστημα που, ενώ συνεχίζει την απασχόληση αυτή, υφίσταται ταυτόχρονη αναστολή της σύνταξής του.

 Παράδειγμα 3ο: Έστω συνταξιούχος λόγω γήρατος πριν την 31-12-2023, που εισπράττει την σύνταξή του και εμπίπτει στις εξαιρέσεις από την υποχρέωση καταβολής τού «πόρου υπέρ e-ΕΦΚΑ», αναλαμβάνει στις 15-1-2024 απασχόληση ασφαλιστέα στον eΕΦΚΑ.

Αυτός ο απασχολούμενος συνταξιούχος δεν υποχρεούται να καταβάλει «πόρο υπέρ e-ΕΦΚΑ» ύψους 10% επί των ασφαλιστέων αποδοχών του, για όσο χρονικό διάστημα εμπίπτει στις εξαιρέσεις.

 Παράδειγμα 4ο: Έστω ασφαλισμένος του φορέα που, πληρώντας τις νόμιμες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, υπέβαλε στις 10-1-2024 αίτηση απονομής σύνταξης λόγω γήρατος, χωρίς να διακόψει την ασφαλιστέα απασχόλησή του στον e-ΕΦΚΑ. Επιπλέον, δεν εμπίπτει στις εξαιρέσεις από την υποχρέωση καταβολής τού «πόρου».

Ο συνταξιούχος αυτός υποχρεούται από 1-2-2024 (ημερομηνία έναρξης καταβολής της αιτούμενης σύνταξης γήρατος) και για όσο διαρκεί η παροχή απασχόλησης ασφαλιστέας στον e-ΕΦΚΑ, να καταβάλλει, μέσω του εργοδότη του, «πόρο υπέρ e-ΕΦΚΑ» ύψους 10% επί των ασφαλιστέων αποδοχών του.

Εάν όμως το συνταξιοδοτικό αίτημά του απορριφθεί, το συνολικό ποσό του πόρου που του παρακρατήθηκε και αποδόθηκε στον e-ΕΦΚΑ, θα του επιστραφεί ως αχρεωστήτως καταβληθέν.

Παράδειγμα 5ο: Έστω ασφαλισμένος του φορέα που πληρώντας τις νόμιμες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, υπέβαλε στις 10-1-2024 αίτηση απονομής σύνταξης, λόγω γήρατος, έχοντας προηγουμένως διακόψει την απασχόλησή του. Την 1-2-2024 αναλαμβάνει νέα απασχόληση ασφαλιστέα στον e-ΕΦΚΑ, ενώ δεν εμπίπτει στις εξαιρέσεις από την υποχρέωση καταβολής του «πόρου».

Ο συνταξιούχος αυτός υποχρεούται από 1-3-2024 (ημερομηνία έναρξης καταβολής της αιτούμενης σύνταξης γήρατος) και όσο διαρκέσει η παροχή απασχόλησης ασφαλιστέας στον e-ΕΦΚΑ, να καταβάλλει, μέσω του εργοδότη του, «πόρο» ύψους 10% επί των ασφαλιστέων αποδοχών του.

Εάν όμως τελικά το συνταξιοδοτικό αίτημά του απορριφθεί, το συνολικό ποσό τού «πόρου» που του παρακρατήθηκε και αποδόθηκε στον e-ΕΦΚΑ, θα του επιστραφεί ως αχρεωστήτως καταβληθέν, αφού δεν θα είναι συνταξιούχος.

Παράδειγμα 6ο: Έστω ασφαλισμένος του φορέα που, πληρώντας τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, υπέβαλε στις 30-11-2023 αίτηση απονομής σύνταξης λόγω γήρατος και στις 15-1-2024 ανέλαβε απασχόληση ασφαλιστέα στον e-ΕΦΚΑ. Επιπλέον, δεν εμπίπτει στις εξαιρέσεις από την υποχρέωση καταβολής τού «πόρου».

Ο συνταξιούχος αυτός θα εισπράξει την αιτούμενη σύνταξη από 1-12-2023 και συνεπώς από 15-1-2024 (ημερομηνία έναρξης της απασχόλησής του) υποχρεούται να καταβάλλει στον e-ΕΦΚΑ, μέσω του εργοδότη του, «πόρο υπέρ e-ΕΦΚΑ» ύψους 10% επί των ασφαλιστέων αποδοχών του.

Εάν τελικά το συνταξιοδοτικό αίτημά του απορριφθεί, το συνολικό ποσό του πόρου, που του παρακρατήθηκε και αποδόθηκε στον e-ΕΦΚΑ, θα του επιστραφεί ως αχρεωστήτως καταβληθέν.

Διαβάστε ολόκληρη την ανάλυση του Αλέξη Μητρόπουλου

Διαβάστε επίσης

Νέο σοκ: Προς αναθεώρηση (προς τα πάνω) τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης

Αντίστροφη μέτρηση για τη διασύνδεση ταμειακών μηχανών με POS – Τα πρόστιμα για όσους δεν προσαρμοστούν

Έκτακτο επίδομα για το Πάσχα: «Ψυχρολουσία» από τον Χάρη Θεοχάρη – «Δεν το βλέπω»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 01:15