search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 09:36
MENU CLOSE

Στα «κάγκελα» οι ξενοδόχοι για το νομοσχέδιο Μενδώνη – «Μήπως από το Υπουργείο θα μας δώσουν και λίστα με ελληνικά τραγούδια;»

06.03.2024 14:08
HOTEL_LOBBY
@PIXABAY

Για παραφωνία… στις ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Πολιτισμού, που τέθηκε πριν λίγες ημέρες σε διαβούλευση και αφορά ποσόστωση στο δημόσια εκτελούμενο μουσικό ρεπερτόριο κάνουν λόγο σε ανακοίνωση τους οι ξενοδόχοι.

Στην ανακοίνωσή τους οι ξενοδόχοι εκφράζουν τις αντιρρήσεις τους στο σχέδιο νόμου που επί της ουσίας τους επιβάλλει να παίζουν ελληνόφωνα τραγούδια σε ποσοστό τουλάχιστον 45%.

ΠΟΞ: Κρατικός παρεμβατισμός στην ελεύθερη αγορά

Συγκεκριμένα στην αντίδραση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), μέσω σκληρής ανακοίνωσης τονίζεται ότι αν εφαρμοστούν αυτές οι ρυθμίσεις, θα αποβούν σε βάρος τόσο των επιχειρήσεων, όσο και των πελατών τους, όσο και των δικαιούχων.

Όλη η ανακοίνωση:

«Μόνο δυσάρεστη έκπληξη συνιστούν οι ρυθμίσεις σχεδίου νόμου του Υπουργείου Πολιτισμού, το οποίο τέθηκε πριν λίγες ημέρες σε διαβούλευση, περί εφαρμογής ποσόστωσης στο δημόσια εκτελούμενο μουσικό ρεπερτόριο.  Ατυχώς, πρόκειται για κρατικό παρεμβατισμό στην ελεύθερη αγορά που μας γυρίζει πολλά χρόνια πίσω.

Οι Έλληνες ξενοδόχοι στηρίζουμε όσο κανείς άλλος κλάδος την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά. Την προβάλλουμε και την προωθούμε ως ουσιαστικό μέρος του τουριστικού προϊόντος μας. Αλλά ο τρόπος που το πράττει κάθε ξενοδόχος πρέπει να αποτελεί δική του επιχειρηματική επιλογή και όχι να επιβάλλεται από το κράτος με τρόπο ο οποίος δεν συνάδει με το πλαίσιο αρχών και αξιών μιας σύγχρονης φιλελεύθερης ευρωπαϊκής δημοκρατίας.

Από το 1993 που τέθηκε σε ισχύ ο νόμος 2121/1993 μέχρι σήμερα η ελληνική πολιτεία επιμελώς αποφεύγει να εντάξει σε ένα ξεκάθαρο πλαίσιο τις σχέσεις δικαιούχων πνευματικών δικαιωμάτων και χρηστών.

Παρά την απουσία συγκεκριμένου νομοθετικού πλαισίου, ο κλάδος μας μέσω του ΞΕΕ έχει  καταφέρει να καταλήξει σε συμφωνία με το σύνολο σχεδόν των ΟΣΔ. Μάλιστα με σκοπό την διευκόλυνση της διαδικασίας καταβολής – είσπραξης των αμοιβών έχει δημιουργήσει ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα υπολογισμού των σχετικών χρεώσεων στην οποία έχει ενταχθεί η πλειοψηφία των ΟΣΔ.

Αναμέναμε εύλογα πως το Υπουργείο Πολιτισμού θα αναλάμβανε το δικό του μέρος της ευθύνης ώστε να εξορθολογιστούν οι σχετικές χρεώσεις και να θεραπευτούν οι παθογένειες της υφιστάμενης κατάστασης. Ειδικότερα δε, να  θεσπιστεί ένα ξεκάθαρο πλαίσιο συλλογικών διαπραγματεύσεων για τον καθορισμό των αμοιβών των ΟΣΔ.

Δυστυχώς οι ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Πολιτισμού κινούνται σε διαφορετική κατεύθυνση. Είναι παραπάνω από βέβαιο πως αν τελικά εφαρμοστούν, θα αποβούν εις βάρος τόσο των επιχειρήσεων και των πελατών τους, όσο και των δικαιούχων. Γιατί προφανώς οι επιχειρήσεις θα προτιμήσουν να αφαιρέσουν τη μουσική από τους κοινόχρηστους χώρους τους αντί να εφαρμόσουν μια ακόμα ακατανόητη ρύθμιση που μόνο το προϊόν μας επιβαρύνει και αδυνατούμε να αντιληφθούμε ποιο σκοπό εξυπηρετεί πραγματικά.

Ελπίζουμε ότι στη διαδικασία της διαβούλευσης θα επικρατήσει η λογική.

Σε αντίθετη περίπτωση, δηλώνουμε κατηγορηματικά πως θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα που μας παρέχει η ελληνική και η ευρωπαϊκή νομοθεσία, ώστε να αμφισβητήσουμε την νομιμότητα της συγκεκριμένης ρύθμισης».

Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών, Αττικής & Αργοσαρωνικού: Οι ρυθμίσεις παραπέμπουν σε άλλες εποχές

Στο ίδιο μήκος κύματος και το σχόλιο από την Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών, Αττικής & Αργοσαρωνικού που αναφέρει:

«Με έκπληξη ακούσαμε και διαβάσαμε όσα αφορούν στις νέες ρυθμίσεις Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Πολιτισμού – που τέθηκε πριν λίγες ημέρες σε διαβούλευση. Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις αυτές, προβλέπεται ότι στα ξενοδοχεία θα εφαρμοστεί «ποσόστωση στο δημόσια εκτελούμενο μουσικό ρεπερτόριο», δηλαδή στο εξής, θα μας επιβάλλεται ‘διά νόμου’ ποια μουσική θα ακούγεται (‘με ποσόστωση’) στα ξενοδοχεία. Να υποθέσουμε πως ο ξενοδόχος δεν έχει δικαίωμα να έχει προτιμήσεις / επιχειρηματική επιλογή για την ατμόσφαιρα που θα επικρατεί στους χώρους της μονάδας του; Και ότι χρειάζεται από το κράτος καθοδήγηση και ‘επιβολή’; Και δεν αποτελεί αυτό, άραγε, κρατικό παρεμβατισμό; Αναρωτιόμαστε λοιπόν: Μήπως το επόμενο βήμα θα είναι να λάβουμε λίστα προτιμώμενων ελληνικών τραγουδιών που θα ακούγονται στις μονάδες -με βάση τις επιλογές του Υπουργείου; Οι ρυθμίσεις αυτές παραπέμπουν … σε άλλες εποχές», αναφέρουν οι ξενοδόχοι.

Αναφέρουν, επιπρόσθετα, ότι «από το 1993 που τέθηκε σε ισχύ ο νόμος 2121/1993 μέχρι και σήμερα η Πολιτεία και το Υπ. Πολιτισμού, επιμελώς αποφεύγει την δημιουργία ενός ξεκάθαρου πλαισίου που να ρυθμίζει τις σχέσεις μεταξύ δικαιούχων πνευματικών δικαιωμάτων και χρηστών. Παρά την απουσία αυτού του πλαισίου, ο ξενοδοχειακός κλάδος μέσω του ΞΕΕ, οδηγήθηκε σε επιμέρους συμφωνία με το σύνολο σχεδόν των ΟΣΔ. Μάλιστα έχει δημιουργήσει ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα υπολογισμού των σχετικών χρεώσεων, στην οποία έχει ενταχθεί η πλειοψηφία των ΟΣΔ, με σκοπό την διευκόλυνση της διαδικασίας καταβολής – είσπραξης των αμοιβών. Αναμέναμε λοιπόν από το Υπουργείο Πολιτισμού ότι θα παρέμβει, ώστε κατ’ αρχήν να εξορθολογιστούν, οι σχετικές χρεώσεις και να θεσπιστεί ένα ξεκάθαρο πλαίσιο συλλογικών διαπραγματεύσεων για τον καθορισμό των αμοιβών των ΟΣΔ. Αντ’ αυτού ενημερωθήκαμε για «ποσόστωση» … στην δημόσια μουσική!

Δυστυχώς, οι ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Πολιτισμού είναι παραπάνω από βέβαιο πως αν τελικά εφαρμοστούν, θα αποβούν σε βάρος και των δικαιούχων, και των πελατών, και των επιχειρήσεων, καθώς πολλές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις μάλλον θα προτιμήσουν να αφαιρέσουν εντελώς τη μουσική από τους κοινόχρηστους χώρους τους, παρά να εφαρμόσουν για μια ακόμα φορά μια ρύθμιση, που αδυνατούμε να αντιληφθούμε τον σκοπό που εξυπηρετεί. Αν ο λόγος για την ‘επιβολή’ αυτή, είναι η προώθηση και ανάδειξη της ελληνικής μουσικής και των ελληνικών τραγουδιών, να υπενθυμίσουμε σε όλους πως από πλευράς ειδικά των ξενοδοχείων, αποτελεί ‘αξίωμα’ να προβάλλουμε την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά. Και την αναδεικνύουμε ποικιλοτρόπως στους επισκέπτες, καθώς αναγνωρίζουμε πλήρως την σύνδεσή της με το ελληνικό τουριστικό προϊόν. Η συγκεκριμένη προσέγγιση, δεν συνάδει με το πλαίσιο αρχών και αξιών μιας σύγχρονης φιλελεύθερης ευρωπαϊκής δημοκρατίας. Ελπίζουμε λοιπόν ότι θα επικρατήσει η λογική. Σε διαφορετική περίπτωση θα αμφισβητήσουμε την νομιμότητα αυτής της ρύθμισης ακολουθώντας τον δρόμο της ελληνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας».

Διαβάστε επίσης:

Θεσσαλονίκη: Μεγάλη κομπίνα από ιερέα και πρώην ιερωμένο – Πάνω από 1.340.000 ευρώ η λεία τους – Η απάντηση της Μητρόπολης

Βύρωνας: Γυναίκα απειλεί να αυτοκτονήσει επειδή της κάνουν έξωση

Μενίδι: Μυστήριο με κλειδαρά που βρέθηκε νεκρός μέσα στο μαγαζί του – Τι εξετάζουν οι αρχές

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 09:36