search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 07:59
MENU CLOSE

Η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Οδησσό και το σενάριο της υψηλόβαθμης ευρωπαϊκης θέσης

07.03.2024 09:12
mitsotakis oukrania

Η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι σήμερα το κόμμα και ο πρωθυπουργός με το πιο ισχυρό ποσοστό και αποτύπωμα στις τάξεις της ευρωπαΐκής κεντροδεξιάς.

Και η ομιλία του πρωθυπουργού με την οποία θα κλείσουν σήμερα οι εργασίες του ΕΛΚ στο Βουκουρέστι όπου θα επικυρωθεί και υποψηφιότητα της Ούρσουλα φον ντερ Λαιεν για την προεδρία της Κομισιόν αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από όλους τους ευρωπαίους ηγέτες καθώς θα περιγράφει και όλα όσα είδε στην πρόσφατη επίσκεψη του στην Οδησσό.

Μια επίσκεψη Μητσοτάκη που οργανώθηκε με πλήρη μυστικότητα στα τέλη Ιανουαρίου μετά από επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον κ. Ζελένσκι και είναι μία ακόμα ψηφίδα στην σταθερή πρόθεση του πρωθυπουργού να φιλοτεχνήσει το προφίλ ενός ηγέτη με πανευρωπαϊκή διάσταση και αποδοχή.

Και αυτή την επιλογή ο κ. Μητσοτάκης την έχει υπηρετήσει σταθερά από την ημέρα που εξελέγη πρωθυπουργός με επαφές και επισκέψεις σε μέρη που έχουν ιδιαίτερο γεωπολιτικό ενδιαφέρον για ολόκληρη την Ευρώπη όσο και με παρεμβάσεις τόσο στην λειτουργία της Ενωσης από την εποχή του κορονοϊού μέχρι και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο κ. Μητσοτάκης είναι ο δεύτερος ευρωπαίος ηγέτης μετά τον πρόεδρο Μακρόν που επισκέφτηκε την Ουκρανία σε μια κρίσιμη στιγμή για την εξέλιξη του πολέμου και είναι ο ηγέτης που σταθερά από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στο πλευρό αυτής της χώρας δεχόμενος τις ευχαριστίες και την πλήρη ικανοποίηση το αμερικανικού παράγοντα.

Και αυτή η στάση εκφράστηκε και σε αυτή την επίσκεψη με την επικοινωνία Μητσοτάκη – Μπλίνκεν αλλά και την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σύμφωνα με την οποία «ο υπουργός και ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσαν τη σημασία της διμερούς σχέσης ΗΠΑ-Ελλάδας και των κοινών μας αξιών ως συμμάχων στο ΝΑΤΟ για την προώθηση της ειρήνης και της ευημερίας.

Η κινητικότητα που επιδεικνύει ο πρωθυπουργός σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ο αναβαθμισμένος ρόλος που έχει εντός της ευρωπαΐκής κεντροδεξιάς έκαναν κάποιους να επαναφέρουν τις συζητήσεις για την πρόθεση του πρωθυπουργού να διεκδικήσει ευρωπαϊκό αξίωμα.

Και ενώ σήμερα στο Βουκουρέστι θα κλειδώσει η υποψηφιότητα της Γερμανίδας Ούρσουλα φον ντερ Λαιεν για άλλη μία θητεία στην Κομισιόν υπάρχουν κάποιοι που εκτιμούν ότι αυτή η υποψηφιότητα μετά τις ευρωεκλογές ίσως να μην έχει την τύχη που αναμένεται και εκεί να εμφανιστεί σαν σφήνα ο Ελληνας πρωθυπουργός.

Άνθρωποι που είναι κοντά στον πρωθυπουργό χαμογελούν ακούγοντας τέτοιες εκτιμήσεις πολύ περισσότερο όταν ο ίδιος σε επανειλημμένες δημόσιες παρεμβάσεις του έχει ξεκαθαρίσει πως τα πιο τιμητικό πράγμα για εκείνον είναι να υπηρετεί τους Ελληνες από τη θέση του πρωθυπουργού.

Ο κ. Μητσοτάκης μπορεί πράγματι να ενδιαφέρεται να κλείσει την πολιτική του καριέρα με μια ευρωπαϊκή υψηλόβαθμη θέση ωστόσο αυτός δεν είναι άμεσος στόχος αλλά ο απότερος.

Μάλιστα έμπειρα κοινοβουλευτικά και κυβερνητικά στελέχη όταν τους τίθεται αυτό το σενάριο ξεκαθαρίζουν ότι η όποια ευρωπαϊκή θέση για τον πρωθυπουργό αργεί ακόμα και πέρνα μέσα από μια τρίτη εκλογική νίκη εντός των τειχών.

Άλλωστε για τα σενάρια που τον θέλουν να εγκαταλείπει τη θέση του πρωθυπουργού εν μέσω αυτής της θητείας του ο κ. Μητσοτάκης είχε απαντήσει τον Σεπτέμβριο στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης με τις εξής φράσεις

«Δεν πάω πουθενά εδώ θα μείνω, προτιμώ να εκπροσωπώ την Ελλάδα στην Ευρώπη από το να εκπροσωπώ την Ευρώπη στην Ελλάδα. Δεν μπορούν, όσοι θα ήθελαν, να μεξεφορτωθούν στέλνοντας με σε κάποια ευρωπαϊκή θέση».

Διαβάστε επίσης

Βουλή: Η «αφωνία» της κυβέρνησης για τον μητροπολίτη που απέκλεισε βουλευτές που ψήφισαν υπέρ των ομοφύλων και η απάντηση Πιερρακάκη

Ψήφισμα της ΝΔ στο ΕΛΚ για τον Μπελέρη: Καλεί την Αλβανία να εφαρμόσει το κράτος δικαίου

Παρίσι προκαλεί Βερολίνο: Οι Γάλλοι συντηρητικοί τάσσονται κατά της επανεκλογής της Φον ντερ Λάιεν – Είναι σύμμαχοι του Μακρόν

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 07:59