search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 00:45
MENU CLOSE

Παρίσι προκαλεί Βερολίνο: Οι Γάλλοι συντηρητικοί τάσσονται κατά της επανεκλογής της Φον ντερ Λάιεν – Είναι σύμμαχοι του Μακρόν

06.03.2024 21:58
URSULA FON

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναμένεται να εκλεγεί διά βοής ως η κύρια υποψήφια του ΕΛΚ για τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά τη διάρκεια διήμερου συνεδρίου στο Βουκουρέστι, που ξεκινά την Τετάρτη.

Η υποψηφιότητα θα καταστήσει τη φον ντερ Λάιεν το αδιαμφισβήτητο φαβορί για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για άλλα πέντε χρόνια.

Αλλά σε μια επιστολή που δημοσιεύεται την κατάλληλη στιγμή, η γαλλική αντιπροσωπεία του ΕΛΚ από το κόμμα Les Républicains (“Οι Ρεπουμπλικάνοι”), καταρρίπτει την πολιτική κληρονομιά της και δεν αφήνει καμία αμφιβολία για την αντίθεσή τους στην επανεκλογή της.

Οι Les Républicains είναι στην αντιπολίτευση στη γαλλική Εθνοσυνέλευση και υποστηρίζουν τη φιλελεύθερη κυβέρνηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν κατά περίπτωση.

«Για πάρα πολύ καιρό, η Ένωση έχει αποστασιοποιηθεί από τους λαούς της Ευρώπης και τροφοδοτεί τη δυσπιστία τους χτίζοντας τείχη με τεχνοκρατικά αντανακλαστικά. Δεν μπορούμε να υποχωρήσουμε σε αυτήν την κρίση εμπιστοσύνης», γράφει στην επιστολή ο Έρικ Τσιότι, πρόεδρος των Les Républicains.

«Για να αντιμετωπίσει τις μελλοντικές προκλήσεις, η Ευρώπη χρειάζεται σαφήνεια. Η Ευρώπη χρειάζεται βαθιές αλλαγές και μια ανανέωση στην κορυφή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η απερχόμενη πρόεδρος της Επιτροπής δεν μπορεί να είναι αυτή η υποψήφια γιατί ενσαρκώνει ακριβώς αυτή την τεχνοκρατική στροφή», αναφέρεται στην επιστολή.

Ο Τσιότι καυτηριάζει τη Φον Ντερ Λάιεν επειδή δεν κατέβηκε ως επικεφαλής υποψήφια στο πλαίσιο του λεγόμενου συστήματος Spitzenkandidaten το 2019 και αντ’ αυτού επιλέχθηκε από τον Μακρόν ως συντηρητική προσωπικότητα που ήταν αρκετά μετριοπαθής και ευέλικτη για να κατευνάσει την προοδευτική παράταξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο αιφνιδιαστικός διορισμός της Φον Ντερ Λάιεν εξόργισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο επιβεβαίωσε την υποψηφιότητά της με ισχνή διαφορά. Αργότερα προσπάθησε να επανορθώσει προτείνοντας μια φιλόδοξη, εκτεταμένη ατζέντα που περιελάμβανε την ευρωπαϊκή πράσινη συμφωνία, ένα ταμείο ανάκαμψης ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, την από κοινού προμήθεια εμβολίων, 13 γύρους κυρώσεων κατά της Ρωσίας, την έναρξη ενταξιακών συνομιλιών με την Ουκρανία, μια συνολική μεταρρύθμιση της πολιτικής μετανάστευσης και ασύλου και μια πρωτοποριακή νομοθεσία για τον περιορισμό της τεχνητής νοημοσύνης και της μεγάλης τεχνολογίας.

Ο Τσιότι εστιάζει σε ορισμένες από αυτές τις πρωτοβουλίες για να καταγγείλει τη θητεία της Ούρσουλας Φον Ντερ Λάιεν ως υπερβολικά προοδευτική και αντίθετη προς τις συντηρητικές αξίες, κατηγορώντας την ευθέως για τις διαμαρτυρίες των αγροτών που σάρωσαν πρόσφατα την Ευρώπη. Οι αντιδράσεις έχουν φέρει τη φον Ντερ Λάιεν σε δύσκολη θέση, παγιδευμένη μεταξύ της σθεναρής υπεράσπισης της Πράσινης Συμφωνίας και της δεξιάς πίεσης της πολιτικής της οικογένειας.

«Υποψήφια του κ. Μακρόν και όχι της Δεξιάς, άφηνε συνεχώς την ευρωπαϊκή πλειοψηφία να παρασύρεται προς τα αριστερά», λέει ο Τσιότι.

«Αυτό συνέβη ιδιαίτερα στα περιβαλλοντικά και γεωργικά ζητήματα, αλλά και στη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης. Αυτή η διολίσθηση τροφοδότησε την οργή που ακούγεται πλέον σε όλη την ήπειρο, ιδίως μεταξύ των αγροτών και των ψαράδων μας».

Στη συνέχεια, ο Τσιότι συνεχίζει να καυτηριάζει τη φον Ντερ Λάιεν επειδή, κατά την άποψή του, υιοθέτησε “αντιπυρηνικά δόγματα” και “πολιτικές αποανάπτυξης που προωθήθηκαν από την αριστερά” και “απέτυχε να αντιμετωπίσει τη μαζική μετανάστευση και να διασφαλίσει τα εξωτερικά σύνορα”, μια προφανής αναφορά στη σταθερή αύξηση των αιτήσεων ασύλου μετά την πανδημία. Το 2023, το μπλοκ δέχθηκε 1,14 εκατομμύρια αιτήσεις για διεθνή προστασία, ένα υψηλό επτά ετών.

Ο Τσιότι καυτηριάζει επίσης τη φον Ντερ Λάιεν επειδή συμμετείχε σε εκδήλωση της Αναγέννησης, του κόμματος του Μακρόν, τον Οκτώβριο, κάτι που, για τον ίδιο, αντανακλά την έλλειψη κομματικής αφοσίωσής της.

«Δίνοντας την εντύπωση στους Ευρωπαίους πολίτες ότι η Ευρώπη οικοδομείται χωρίς αυτούς, ακόμη και εναντίον τους, η κ. φον Ντερ Λάιεν και ο κ. Μακρόν διακινδυνεύουν μια δραματική και επικίνδυνη αποδυνάμωση του ευρωπαϊκού εγχειρήματος», λέει ο Τσιότι.

Η επιστολή απευθύνεται στον Μάνφρεντ Βέμπερ, πρόεδρο του ΕΛΚ, και φέρει ημερομηνία 5 Μαρτίου, αν και δημοσιοποιήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την επόμενη ημέρα. Δεδομένου ότι οι Les Républicains κατέχουν μόνο επτά έδρες στην 177μελή ομάδα, το σκληρό κατηγορητήριο δεν αναμένεται να εκτροχιάσει τις εκλογικές προοπτικές της φον ντερ Λάιεν.

Διαβάστε επίσης:

Βουλή: Η «αφωνία» της κυβέρνησης για τον μητροπολίτη που απέκλεισε βουλευτές που ψήφισαν υπέρ των ομοφύλων και η απάντηση Πιερρακάκη

Ψήφισμα της ΝΔ στο ΕΛΚ για τον Μπελέρη: Καλεί την Αλβανία να εφαρμόσει το κράτος δικαίου

Καρέ-καρέ η στιγμή της επίθεσης κοντά στο κονβόι του Ζελένσκι, ανέλαβε την ευθύνη η Μόσχα – Το παρασκήνιο της επίσκεψης Μητσοτάκη στην Οδησσό

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 00:38