search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 14:37
MENU CLOSE

Το ελληνικό οικονομικό θαύμα κράτησε λίγο: Μόλις 2% η αύξηση του ΑΕΠ το 2023 – Βέλη από Παππά και Κουκουλόπουλο  

07.03.2024 17:41
skia
Eurokinissi

Μόλις 2% αυξήθηκε το ΑΕΠ το 2023, ανερχόμενο σε 194,5 δισ. ευρώ έναντι 190,7 δισ. ευρώ το 2022, όπως ανακοίνωσε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ, προσγειώνοντας μάλλον ανώμαλα τις εκτιμήσεις περί 2,5%, που είχε κάνει η κυβέρνηση.

Η άνοδος του ΑΕΠ, προήλθε από τις εξής μεταβολές:

*Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 1,8% (η κατανάλωση των νοικοκυριών αυξήθηκε κατά 1,8% και αυτή της Γενικής Κυβέρνησης κατά 2,7%).

*Οι ιδιωτικές επενδύσεις (ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου) μειώθηκαν κατά 5,7%.

*Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 2,1% (οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 1,6%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 4,7%).

*Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 0,03% (οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 1,6% και οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 4%).

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Η διάψευση των κυβερνητικών υποσχέσεων περί ελληνικού οικονομικού θαύματος και ενός νέου success story, προκάλεσε την έντονη κριτική της αντιπολίτευσης.

Ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς δήλωσε ότι «η ΕΛΣΤΑΤ προσγειώνει τις αισιόδοξες προβλέψεις της κυβέρνησης για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις.  Το 15% των επενδύσεων έπεσε κάτω από το 4%. Ο προϋπολογισμός για το 2024 είναι ήδη οφσάιντ».

Ο Πάρις Κουκουλόπουλος, αρμόδιος του ΠΑΣΟΚ για την Οικονομία σημείωσε ότι «η ανάπτυξη έκλεισε στο 2% για το 2023, αισθητά χαμηλότερα από τις προβλέψεις του προϋπολογισμού που την τοποθετούσαν στο 2,4%. Ο κύριος λόγος της απόκλισης εντοπίζεται στην πτώση των επενδύσεων παγίου κεφαλαίου, αλλά και στο επίμονο έλλειμμα στο εξωτερικό ισοζύγιο.

Κάπου εδώ μπαίνουν τίτλοι τέλους στους ισχυρισμούς της Κυβέρνησης περί δήθεν ελληνικού “θαύματος”, καθώς αποδεικνύεται ότι η βελτίωση των βασικών δημοσιονομικών μεγεθών οφείλεται, κατά κύριο λόγο, στον πληθωρισμό που συμπιέζει αφόρητα τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

Η μονοσήμαντη στήριξη της ανάπτυξης στην κατανάλωση, στον τουρισμό και στο real estate, παράλληλα με το “παρκάρισμα” των ευρωπαϊκών κονδυλίων στις τράπεζες και την προκλητική εύνοια του ολιγοπωλίου της ενέργειας, είναι επιλογή της Κυβέρνησης και αποδεικνύεται αδιέξοδη. Είναι μια πολιτική που ευνοεί λίγους και πλήττει τα συμφέροντα των πολλών, υποθηκεύοντας τις προοπτικές της χώρας.

Η κριτική του ΠΑΣΟΚ που καταλόγισε άγνοια κινδύνου στην Κυβέρνηση κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού, δικαιώνεται πολύ γρήγορα από τα γεγονότα. Κυρίως όμως δικαιώνονται οι προτάσεις και οι πρωτοβουλίες μας, που τεκμηριωμένα και ρεαλιστικά συγκροτούν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την πατρίδα και τους πολίτες της».

Διαβάστε επίσης:

ΕΚΤ: Αμετάβλητα ξανά τα επιτόκια – Μειώνει τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό

Νέος ποινικός κώδικας: Οι ποινές φυλάκισης για ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 100.000 ευρώ στο Δημόσιο

ΔΥΠΑ – Κοινωνικός Τουρισμός: Μέχρι πότε μπορείτε να εξαργυρώσετε τα voucher

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 14:34