search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 16:04
MENU CLOSE

ΕΚΤ: Αμετάβλητα ξανά τα επιτόκια – Μειώνει τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό

07.03.2024 15:30
lagarde ekti 876- new

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα άφησε τα επιτόκια αμετάβλητα για άλλη μια φορά παρά την περικοπή των προβλέψεών της για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη, καθώς οι προβληματικές οικονομικές προοπτικές της ευρωζώνης απέτυχαν να πείσουν τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής ότι οι πιέσεις στις τιμές έχουν ελεγχθεί.

Η ΕΚΤ διατήρησε το βασικό της επιτόκιο καταθέσεων στο ιστορικό υψηλό του 4% στη συνεδρίασή της την Πέμπτη. Ωστόσο, μείωσε τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό φέτος από 2,7% σε 2,3%, ανοίγοντας την πόρτα σε πιθανές μειώσεις επιτοκίων τους επόμενους μήνες.

Η κεντρική τράπεζα μείωσε επίσης την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη για το 2024 για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο, λέγοντας ότι αναμένει ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της ευρωζώνης ότι θα αυξηθεί μόλις κατά 0,6% φέτος, κάτω από την προηγούμενη εκτίμησή της για 0,8%.

Παρόλο που η οικονομία σημειώνει επιβράδυνση, αρκετοί αναλυτές εκφράζουν την ανησυχία τους ότι η ταχεία αύξηση των μισθών θα μπορούσε να διατηρήσει τον πληθωρισμό πάνω από τον στόχο του 2 τοις εκατό της ΕΚΤ — ιδιαίτερα στον τομέα των υπηρεσιών.

Υπογραμμίζοντας αυτές τις ανησυχίες, η ΕΚΤ είπε ότι αναμένει ότι ο βασικός πληθωρισμός — ο οποίος εξαιρεί τις ασταθείς τιμές της ενέργειας και των τροφίμων — θα είναι 2,6 τοις εκατό φέτος, ελαφρώς χαμηλότερος από την προηγούμενη πρόβλεψή της για 2,7 τοις εκατό.

Η απόφαση της ΕΚΤ να αφήσει τα επιτόκια αμετάβλητα ακολουθεί μια παρόμοια κίνηση της καναδικής κεντρικής τράπεζας την Τετάρτη και αναμένεται να αντικατοπτριστεί από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και την Τράπεζα της Αγγλίας όταν συνεδριάσουν σε δύο εβδομάδες.

Διαβάστε επίσης:

Νέος ποινικός κώδικας: Οι ποινές φυλάκισης για ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 100.000 ευρώ στο Δημόσιο

ΔΥΠΑ – Κοινωνικός Τουρισμός: Μέχρι πότε μπορείτε να εξαργυρώσετε τα voucher

Παράταση ασφαλιστικής ικανότητας ΕΦΚΑ: Ποιοι την δικαιούνται

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 15:59