search
ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 07:58
MENU CLOSE

Διαλείπουσα νηστεία: Η δοκιμασμένη μέθοδος για να χάσετε κιλά με επιτυχία

08.03.2024 16:59
diaita_0803_1460-820_new
credit: pixabay

Η διαλείπουσα νηστεία κερδίζει όλο και περισσότερους φανατικούς οπαδούς, οι οποίοι θέλουν να χάσουν τα παραπανίσια κιλά.

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Trends in Endocrinology and Metabolism από το πανεπιστήμιο της Νότιας Δανίας και το πανεπιστήμιο Wageningen κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όσοι ακολουθούν τη διαλείπουσα νηστεία, (η διατροφική πρακτική που περιλαμβάνει την εναλλαγή περιόδων φαγητού με περιόδους νηστείας), θα πρέπει να προσέχουν και τις θερμίδες που λαμβάνουν προκειμένου να είναι ορατή η όποια απώλεια βάρους.

Χαρακτηριστικά ο μοριακός βιολόγος, δρ. Philip Ruppert από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Δανίας τονίζει μεταξύ άλλων ότι «όταν κάνετε διαλείπουσα νηστεία, εξακολουθεί να ισχύει ο θεμελιώδης κανόνας ότι πρέπει να καταναλώνουμε λιγότερες θερμίδες απ’ όσες καίμε, εάν θέλουμε να χάσουμε βάρος. Αυτό σημαίνει ότι η διαλείπουσα νηστεία δεν σας δίνει το ελεύθερο να φάτε απεριόριστες ποσότητες φαγητού. Είναι βασική φυσιολογία και η νηστεία δεν μπορεί να το αλλάξει αυτό».

Τι έδειξε η νέα μελέτη

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης τα συναισθήματα ευφορίας που νιώθουν μερικοί άνθρωποι μετά από αρκετές ημέρες νηστείας, καθώς συναισθήματα αγαλλίασης αρχίζουν να αντικαθιστούν εκείνα της πείνας. Αυτό ενδεχομένως οφείλεται στις μεταβαλλόμενες χημικές διεργασίες που συμβαίνουν στο σώμα και στον εγκέφαλο.

Προς το παρόν, οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι γιατί συμβαίνει αυτό, αλλά μια πιθανότητα είναι ότι οι κετόνες παρέχουν ενέργεια πιο αποτελεσματικά στον εγκέφαλο, οπότε αυτός λειτουργεί σε μια πιο χαρούμενη κατάσταση.

«Ο εγκέφαλος τροφοδοτείται με κετόνες κατά τη διάρκεια της νηστείας. Ίσως αυτός είναι ο λόγος που μπορεί να βιώσετε αυτήν την πνευματική διαύγεια», λέει ο Ruppert.

Υπάρχουν ποικίλες διαφορετικές προσεγγίσεις για τη διαλείπουσα νηστεία, με μερικούς ανθρώπους να μην τρώνε για συγκεκριμένες ώρες της ημέρας και άλλους να μην τρώνε ορισμένες ημέρες της εβδομάδας.

Πάντως, οι ειδικοί αναφέρουν ότι η διαλείπουσα νηστεία εκτός από την απώλεια βάρους, μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση. Σε κάθε περίπτωση, τονίζουν οι ειδικοί, θα πρέπει να ζητούν τη συμβουλή του θεράποντα ιατρού τους.

Διαβάστε επίσης:

Γεωργιάδης: «70 νοσοκομεία θέλουν να συμμετάσχουν στα απογευματινά χειρουργεία»

Οι γυναίκες κινδυνεύουν από έμφραγμα περισσότερο από τους άνδρες

Θεμιστοκλέους: «Σε δυο μήνες θα συγκεντρώνονται και θα επεξεργάζονται οι μονάδες στα Κέντρα Αίματος της Αττικής»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 07:53