search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 23:54
MENU CLOSE

ΕΡΤ 3: Τρία ντοκιμαντέρ και μια ταινία για την «Ημέρα της γυναίκας»

08.03.2024 11:59
ert3 new

Μέρα που είναι σήμερα η ΕΡΤ3 αφιερώνει όλη τη βραδνή ζώνη προγράμματός της στις γυναίκες τιμώντας τη μεγάλη και μακρά μάχη που δίνουν για την ανεξαρτησία τους, ενάντια στο μισογυνισμό και την ψηφιακή βία, τα στερεότυπα για το σεξ και τις ατομικές ελευθερίες.

Ο πρωτότυπος τίτλος «No bras vs Push up bras: a bra story» του ξένου ντοκιμαντέρ, το ποίο θα μεταδοθεί στις 22.00, «λέει» περισσότερα από τον ελληνικό «Με ή χωρίς στηθόδεσμο».

Μέσα σε μια ώρα το ντοκιμαντέρ, παραγωγής 2023, ξεδιπλώνεται η ιστορία του στηθόδεσμου η οποία αντικατοπτρίζει την μάχη των γυναικών για ανεξαρτησία αλλά και για τα κοινωνικά κινήματα που την συνόδευσαν.

Το σουτιέν που παρουσίασε η Ερμιν Καντάλ, πριν από ένα αιώνα ήταν μια κίνηση προς την απελευθέρωση του γυναικείου σώματος από τα «δεσμά» του στενού κορσέ και υιοθετήθηκε από σχεδόν όλες τις γυναίκες στον κόσμο.

Το ντοκιμαντέρ θέτει ερωτήματα αν ο στηθόδεσμος αποτελεί σύμβολο αποξένωσης, με σκοπό να μεταμορφώσει τις γυναίκες σε αντικείμενα ηδονής, ή ένα στοιχειώδες ύφασμα της αυτονομίας τους.

Σε πρώτη τηλεοπτική μετάδοση θα αρχίσει στις 23.10 η βιογραφική ταινία «Εμείς οι Γκλόριες» (The Glorias) της Τζούλι Τέιμορ, σε σενάριο της ακτιβίστριας δημοσιογράφου Γκλόρια Στάινεμ, της Σάρα Ρουλ και της σκηνοθέτριας.

Το φιλμ επικεντρώνεται στη ζωή και τη δράση της δημοσιογράφου και ακτιβίστριας Γκλόρια Στάινεμ και αντλεί στοιχεία από το βιβλίο της με τίτλο «My Life on the Road».

Η Στάινεμ υπήρξε ηγέτιδα και εκπρόσωπος του φεμινιστικού κινήματος των ΗΠΑ στις δεκαετίες του ‘60 και ‘70.

Η ταινία ακολουθεί τη ζωή της, από τα παιδικά της χρόνια στο Οχάιο, μέχρι τα νεανικά ταξίδια της στην Ινδία, στην καριέρα της ως δημοσιογράφος στη Νέα Υόρκη, οπότε και ήρθε σε επαφή με τις ιδέες του φεμινιστικού κινήματος, μέχρι και την αντίδραση της για την ήττα της Χίλαρι Κλίντον από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Οι βραβευμένες με Όσκαρ Αλίσια Βικάντερ και Τζούλιαν Μουρ υποδύονται τη Γκλόρια στις δύο ενήλικες εκδοχές της. Η Βικάντερ ερμηνεύει τη Στάινεμ σε ηλικία από 20 έως 40 ετών, τα χρόνια δηλαδή που διαμόρφωσαν τις απόψεις και την ιδεολογία της, ενώ η Μουρ σε μεγαλύτερη ηλικία, όταν από απρόθυμη εκπρόσωπος του κινήματος μετατράπηκε σε κινητήριο δύναμη-σύμβολο της ισότητας.

Ανατριχιαστικό και επίκαιρο το ντοκιμαντέρ «Μισογυνισμός στο Διαδίκτυο» (Backlash: Misogyny in the Digital Age) του 2017, θυμίζει ψυχολογικό θρίλερ. Η κάμερα ακολουθεί τέσσερις γυναίκες σε δύο ηπείρους που έχουν πέσει θύματα άθλιων διαδικτυακών απειλών και παρενόχλησης κι αποκαλύπτει τις καταστροφικές συνέπειες που έχει η ψηφιακή βία στις ζωές των θυμάτων και τις προσπάθειες φίμωσης τους. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, το 73% των γυναικών κακοποιούνται στο διαδίκτυο.

Προχωρημένη νύχτα (02.30) θα βγεί στον αέρα το ελληνικό ντοκιμαντέρ «Μέρες και Νύχτες της Δήμητρας Κ.» της Εύας Στεφανή, το οποίο ξεχώρισε στο 23ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, ταξίδεψε και διακρίθηκε σε διάφορα μέρη του κόσμου και τιμήθηκε με το βραβείο «Ίρις» Καλύτερου Ντοκιμαντέρ της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Η Δήμητρα, εργαζόμενη στον χώρο του σεξ και επί χρόνια πρόεδρος του σωματείου Ατόμων Εργαζόμενων στο Σεξ Ελλάδας, αγαπάει τη δουλειά της και υπήρξε ιδιοκτήτρια σε ένα από τα παλαιότερα σπίτια της Αθήνας.

Το ντοκιμαντέρ σκιαγραφεί το πορτρέτο της στη διάρκεια δώδεκα χρόνων.

Ταυτόχρονα, η κάμερα καταγράφει όψεις της πόλης που αλλάζει, σημαδεμένη από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης. Το ντοκιμαντέρ μέσα από τη γνωριμία με τη Δήμητρα φέρνει σε επαφή τον θεατή με τα στερεότυπά μας για το σεξ, τη γυναικεία επιθυμία, την ατομική ελευθερία, αλλά και τον τρόπο που μας αλλάζουν οι δοκιμασίες σε κρίσιμες ιστορικές στιγμές.

Διαβάστε επίσης

Eurovision 2024: Σάλος στο Twitter με το τραγούδι της Ελλάδας – Δίχασε το «Ζάρι» της Μαρίνας Σάττι (Video)

Το Google Doodle αφιερωμένο στην Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας – Τι συμβολίζει, πότε καθιερώθηκε (videos)

Ο «Σασμός» κέρδισε την τηλεθέαση και το Champions League

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 23:48