search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 23:01
MENU CLOSE

ΕΝΦΙΑ: Ραβασάκια μέχρι τις αρχές Απριλίου – Ποιοι θα πληρώσουν αυξημένο φόρο και πόσοι θα δουν μείωση, λόγω ασφάλισης

11.03.2024 07:00
ENFIA_new

Από τέλος Μαρτίου και στις αρχές του επόμενου μήνα αναμένεται σύμφωνα με τον προγραμματισμό να αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά του φετινού ΕΝΦΙΑ, όπου οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα μάθουν το ποσό που πρέπει να καταβάλλουν (όσοι δεν έχουν μεταβολές θα πληρώσουν τον ίδιο φόρο με πέρυσι) σε 11 δόσεις, με την πρώτη να πληρώνεται στα τέλη Απριλίου και την τελευταία τον Φεβρουάριο του 2025.

Φέτος περίπου 400.000 ιδιοκτήτες θα διαπιστώσουν ότι ο λογαριασμός τους θα μειωθεί περαιτέρω.

Αυξημένο φόρο θα κληθούν να πληρώσουν μόνο οι φορολογούμενοι που το 2023:
• Απέκτησαν ακίνητα με αγορά, γονική παροχή, δωρεά ή κληρονομιά. Μεγάλοι χαμένοι είναι όσοι αγόρασαν ακίνητα αξίας άνω των 400.000 ευρώ καθώς τους πιάνει το «γρανάζι» του πρόσθετου φόρου.
• Απέκτησαν δηλαδή εμπράγματα δικαιώματα σε ακίνητα (πλήρη ή ψιλή κυριότητα, επικαρπία).

Την άλλη Τρίτη (19/3) ολοκληρώνεται και η διαδικασία των διασταυρώσεων για την έκπτωση στα ασφαλισμένα ακίνητα.

Υπενθυμίζεται ότι έκπτωση θα έχουν όσοι είχαν ασφαλίσει ολόκληρο το 2023 σωρευτικά για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα. Αν η διάρκεια της ασφάλισης είναι μικρότερη του ενός έτους, η μείωση προσαρμόζεται αναλογικά. Ειδικότερα για 9 μήνες η έκπτωση ανέρχεται σε 7,5%, για 6 μήνες περιορίζεται στο 5% και για 3 μήνες στο 2,5%, ενώ δεν ισχύει καμία μείωση για κατοικίες που είχαν ασφαλιστεί για διάστημα μικρότερο από τρεις μήνες.

Έτσι λοιπόν όπως μπορεί κανείς εύκολα να καταλάβει το συγκεκριμένο μέτρο δεν φαίνεται να καλύπτει το σύνολο των ασφαλισμένων κατοικιών καθώς από τα 6,3 εκατ. κατοικιών, ασφαλισμένες είναι μόλις 1,074 εκατομμύριο, που θα πάρει τελικά την έκπτωση έως 10% …αυτό σημαίνει πρακτικά ότι την έκπτωση θα πάρει το 41% αυτών των ακινήτων.

Για φέτος αλλά και του χρόνου πάντως η κατοικία θα πρέπει να είναι ασφαλισμένη για 900 ευρώ το τετραγωνικό αντί 1.000 ευρώ το τετραγωνικό που έχει οριστεί.

Ειδικότερα οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ ως εξής :

  1. Όσοι φορολογούμενοι δεν είχαν καμία μεταβολή στην περιουσιακή τους κατάσταση το 2023 θα πληρώσουν το ίδιο ποσό ΕΝΦΙΑ που κατέβαλαν πέρυσι.
    Σημειώνεται όμως ότι ο φόρος ανάλογα με την αξία της ακίνητης περιουσίας για όλα τα φυσικά πρόσωπα μειώνεται κατά:

• 30% για αξία ακίνητης περιουσίας έως και 100.000 ευρώ
• 25% για αξία ακίνητης περιουσίας έως και 150.000 ευρώ
• 20% για αξία ακίνητης περιουσίας έως και 250.000 ευρώ
• 15% για αξία ακίνητης περιουσίας έως και 300.000 ευρώ
• 10% για αξία ακίνητης περιουσίας έως 400.000 ευρώ

  1. Πάνω από 1 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων θα δουν τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ να είναι μειωμένος κατά 50% ή ακόμη και μηδενικός, με την προϋπόθεση βέβαια ότι πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία.
  2. Χιλιάδες φορολογούμενοι θα διαπιστώσουν ότι θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερο φόρο για την ακίνητη περιουσία τους σε σχέση με το 2023. Ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ θα φθάσει «φουσκωμένος» για τους φορολογούμενους οι οποίοι το 2022:

• Απέκτησαν ακίνητα με αγορά, γονική παροχή, δωρεά ή κληρονομιά.
• Απέκτησαν εμπράγματα δικαιώματα σε ακίνητα (πλήρη ή ψιλή κυριότητα, επικαρπία).
• Τακτοποίησαν αυθαίρετους χώρους. Ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί φέτος στη μεγαλύτερη επιφάνεια των ακινήτων όπως αυτή θα δηλωθεί από τους ιδιοκτήτες ακινήτων στο Ε9 έως τις 8 Μαρτίου 2023.

  1. Έκπτωση 10% για όσους έχουν ασφαλίσει τα ακίνητα τους για φυσικές καταστροφές. -Συγκεκριμένα, το ακίνητο θα πρέπει να είναι υποχρεωτικά ασφαλισμένο για τους κινδύνους πυρκαγιάς, πλημμύρας και σεισμού. Η ασφαλισμένη αξία θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 900 ευρώ/ τ.μ. των κύριων και βοηθητικών χώρων. Για παράδειγμα κατοικία 100 τ.μ. με βοηθητικούς χώρους 20τμ θα πρέπει να είναι ασφαλισμένη για 108.000 ευρώ [(100+20)=120 τ.μ. Χ 900 = 108.000 ευρώ]. Για να δοθεί ολόκληρη η έκπτωση η κατοικία θα πρέπει να είναι ασφαλισμένη για 365 ημέρες. Εφόσον είναι ασφαλισμένη για λιγότερες ημέρες θα δικαιούται αναλογική έκπτωση. Ακίνητο ασφαλισμένο για λιγότερες από 90 ημέρες εντός του ίδιου έτους δεν δικαιούται καμιάς έκπτωσης.
  2. Πλήρης απαλλαγή για όσους επλήγησαν από φυσικές καταστροφές και μάλιστα για διάστημα 3 χρόνων. Συγκεκριμένα σε περιοχές, οι οποίες από την 1η Ιουλίου 2023 και εφεξής, με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας λόγω σεισμού, πυρκαγιάς ή πλημμύρας, απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ για τρία χρόνια.
  3. Πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για τα νοικοκυριά με τρία εξαρτώμενα τέκνα και άνω, καθώς και όσοι έχουν ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% υπό προϋποθέσεις:
    Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του τελευταίου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο ή συμβιούντα και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
    Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος, δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.
ΕΝΦΙΑ: Αλλαγές με την μείωση στον φόρο για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων – Ποιοι θα πληρώσουν την έκπτωση στη μεσαία περιουσία - Media

Σε ό,τι αφορά τώρα τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ για 6.500.000 ιδιοκτήτες αυτές είναι :

– Αλλαγές στο Ε9 (2024): Προσωρινά δεν επιτρέπονται
– Αποστολή νέων εκκαθαριστικών: Τέλη Μαρτίου
– Πληρωμή ΕΝΦΙΑ: Σε 11 δόσεις (αντί 10)
– 1η δόση: Απρίλιος 2024
– 11η δόση (τελευταία): Φεβρουάριος 2025
– Μείωση ΕΝΦΙΑ: Έως 10% (12 μήνες ασφάλιση)
– Αφορά: 1.086.000 ασφαλισμένες κατοικίες
– Ασφάλιση: Σεισμό, Πυρκαγιά και Πλημμύρα
– Αίτηση έκπτωσης ασφάλισης: Έληξε η προθεσμία

Τέλος τα συνηθέστερα σφάλματα που συναντώνται στον ΕΝΦΙΑ είναι:

Αποθήκες-πάρκινγκ: Αναγραφή βοηθητικών χώρων ως κύριων έχει σαν αποτέλεσμα να χαθεί η έκπτωση 90% σε σχέση με τον φόρο που αναλογεί σε χώρο κύριας χρήσης. Επίσης, ο φόρος αυξάνεται σε περίπτωση που οι υπόγειες επιφάνειες ακινήτων δηλωθούν ως χώροι κύριας χρήσης ή του παταριού που επικοινωνεί με εσωτερική κλίμακα μαζί με τους κύριους χώρους του ακινήτου ή αναγραφούν περισσότερα τετραγωνικά μέτρα για τις επιφάνειες των κύριων ή και των βοηθητικών χώρων.
Όροφος: Αν δεν συμπληρωθεί ο αριθμός ορόφου ή συμπληρωθεί ο όροφος ακινήτου ως δώμα λαμβάνεται υπόψη ο υψηλότερος συντελεστής του φόρου που αντιστοιχεί στον 6ο όροφο.
• Έτος άδειας: Αναγράφεται το έτος έκδοσης της οικοδομικής άδειας του ακινήτου και όχι το έτος αποπεράτωσής του. Η παλαιότητα του ακινήτου απομειώνει την τιμή ζώνης και περιορίζει το ύψος του φόρου.
• Παλαιότητα: Για κτίρια που ανεγέρθηκαν προ του 1930 παρέχεται έκπτωση 20% στον ΕΝΦΙΑ, ενώ για κτίρια με παλαιότητα άνω των 100 ετών η έκπτωση ανέρχεται στο 40%.
• Εμπράγματα δικαιώματα: Μη αναγραφή ή λανθασμένη αναγραφή εμπράγματου δικαιώματος (πλήρης ή ψιλή κυριότητα, επικαρπία) ανεβάζει το φόρο.
• Ποσοστά συνιδιοκτησίας: Αν το ποσοστό συνιδιοκτησίας δεν έχει αναγραφεί ή έχει αναγραφεί λανθασμένο ποσοστό υπολογίζεται ότι είναι 100%, οπότε θα πρέπει να καταβληθεί ολόκληρο το ποσό του φόρου.
Κενά και ημιτελή κτίσματα: Αν ο φορολογούμενος έχει στην κατοχή του κτίσματα κενά, ημιτελή και μη ηλεκτροδοτούμενα ή ηλεκτροδοτούμενα με εργοταξιακό ρεύμα και δεν συμπληρώσει τους σχετικούς κωδικούς στο Ε9 χάνει τη μείωση κατά 60% του φόρου.
• Κτίσματα εντός αγροτεμαχίων: Αν σε αγροτεμάχιο υφίσταται κτίσμα που είναι γεωργικό ή αποθήκη ή επαγγελματική στέγη και δεν δηλωθεί, τότε θεωρείται ότι είναι κατοικία και ο φόρος του αγροτεμαχίου πενταπλασιάζεται.

Διαβάστε επίσης:

Μας… φθονούν: Η L’ Express γράφει ότι «οι μεγάλες δυνάμεις χλωμιάζουν από ζήλια για τους ρυθμούς ανάπτυξης» – Συνέντευξη Χατζηδάκη

Εξεταστική επιτροπή για τα Τέμπη: Το πόρισμα του ΚΚΕ – Σε ποια πρόσωπα επιρρίπτει ευθύνες

ΠΑΣΟΚ για την τρανσοφοβική επίθεση: «Αναμένουμε από την κυβέρνηση σοβαρή δράση κατά της μισαλλοδοξίας»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 23:00