search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 15:33
MENU CLOSE

«Πυρά» στον πάπα Φραγκίσκο από τα γεράκια του πολέμου στην Ουκρανία – Τι είπε και πώς απαντά το Κρεμλίνο

11.03.2024 18:39
pope francis

Στο επίκεντρο μιας λυσσαλέας επίθεσης βρίσκεται ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας πάπας Φραγκίσκος μετά από σχόλιο που έκανε σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία και το ενδεχόμενο εξεύρεσης ειρηνικής λύσης.

Ερωτηθείς κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τι πιστεύει για τις εκκλήσεις προς την Ουκρανία να παραδοθεί στη Ρωσία, ο Φραγκίσκος είπε ότι πιστεύει ότι «αυτοί που έχουν το θάρρος να υψώσουν τη λευκή σημαία και να διαπραγματευτούν είναι ισχυρότεροι».

Ο Πάπας είπε στον ιταλόφωνο ελβετικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό RSI: «Όταν βλέπεις ότι ηττήθηκες, ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά, πρέπει να έχεις το θάρρος να διαπραγματευτείς. Ντρέπεσαι, αλλά με πόσους θανάτους θα τελειώσει; Διαπραγματευτείτε εγκαίρως και αναζητήστε κάποια χώρα να ενεργήσει ως μεσολαβητής. Μην ντρέπεστε να διαπραγματευτείτε πριν τα πράγματα χειροτερέψουν. Η διαπραγμάτευση δεν είναι ποτέ παράδοση. Είναι το θάρρος να μην οδηγήσεις τη χώρα στην αυτοκτονία».

Τα σχόλια, τα οποία διαδόθηκαν αστραπιαία στα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης και τα οποία το Βατικανό αναγκάστηκε τελικά να «διορθώσει» εκδίδοντας διευκρινιστική ανακοίνωση, προκάλεσαν οργή στο Κίεβο και όχι μόνο, με αξιωματούχους να το θεωρούν ως έκκληση προς την Ουκρανία να παραδοθεί στη Ρωσία.

Ευχαριστώντας τους Ουκρανούς ιερείς που εργάζονται στην πρώτη γραμμή, ο Πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι προχώρησε σε μια αιχμηρή δήλωση αργά το βράδυ την Κυριακή: «Αυτή είναι η εκκλησία – είναι μαζί με ανθρώπους, όχι δυόμισι χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά κάπου και ουσιαστικά μεσολαβεί μεταξύ κάποιου που θέλει να ζήσει και κάποιου που θέλει να καταστρέψει».

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, η οποία έχει υποστηρίξει σθεναρά την Ουκρανία, είπε σε μια εκπομπή συζήτησης στο ARD την Κυριακή το απόγευμα ότι «δεν κατάλαβε» τα σχόλια του Πάπα και του πρότεινε να επισκεφθεί την Ουκρανία για να δει τη ζημιά που έχει κάνει η Μόσχα.

«Νομίζω ότι μπορείς να καταλάβεις κάποια πράγματα μόνο αν τα δεις μόνος σου», είπε η πολιτικός, προσθέτοντας ότι όταν μιλά με παιδιά στην Ουκρανία που επηρεάζονται από τον πόλεμο, αναρωτιέται: «Πού είναι ο Πάπας

Το Κίεβο επιδιώκει την επιστροφή όλων των εδαφών που οι ρωσικές δυνάμεις έχουν προσαρτήσει παράνομα και εισέβαλαν από το 2014 και την οικονομική αποκατάσταση της χώρας. Το Κρεμλίνο, εν τω μεταξύ, αρνείται να θίξει το θέμα της επιστροφής των τεσσάρων ουκρανικών περιοχών που ελέγχει εν μέρει και επιμένει ότι η Ουκρανία πρέπει να αφοπλιστεί, να απομακρυνθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ και να επιστρέψει στη ζωή στη σφαίρα επιρροής της Ρωσίας. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει επανειλημμένα αρνηθεί τη νομιμότητα της κυβέρνησης Ζελένσκι και αμφισβήτησε την ύπαρξη της ουκρανικής ταυτότητας και την ίδια την ύπαρξη του έθνους.

Αναφερόμενος στο σχόλιο του Πάπα για τη «λευκή σημαία», ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα είπε σε δήλωση: «Η σημαία μας είναι κίτρινη και μπλε. Αυτή είναι η σημαία με την οποία ζούμε, πεθαίνουμε και κυριαρχούμε. Δεν θα υψώσουμε ποτέ άλλες σημαίες». Ευχαρίστησε επίσης τον Πάπα για τις συνεχείς προσευχές του για ειρήνη.

Θετικό το Κρεμλίνο στη δήλωση του Πάπα 

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει επανειλημμένα μιλήσει για την «ετοιμότητα και την ανοιχτή διάθεση» της χώρας του για συνομιλίες για την Ουκρανία, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ απαντώντας στα σχόλια του Πάπα Φραγκίσκου στα τέλη της περασμένης εβδομάδας.

«Γνωρίζετε ότι ο Πούτιν έχει επανειλημμένα μιλήσει για την ετοιμότητά μας και τη διάθεσή μας να λύσουμε τα προβλήματά μας μέσω διαπραγματεύσεων και αυτός είναι ο προτιμώμενος δρόμος», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Ο Πεσκόφ είπε ότι, όπως κατανοεί, υπάρχει ένα ευρύτερο πλαίσιο στις δηλώσεις του Πάπα, αλλά ότι γενικά τάχθηκε υπέρ των διαπραγματεύσεων. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, τα σχόλια του Πάπα και της Ρωσίας αντιμετωπίστηκαν με «απολύτως σκληρή άρνηση» από την Ουκρανία.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Πάπας Φραγκίσκος μπαίνει στο στόχαστρο για τις δηλώσεις του για τη Ρωσία και την Ουκρανία.

Τον Αύγουστο, ο ποντίφικας εξόργισε το Κίεβο και τους συμμάχους του στη Βαλτική επαινώντας το ιμπεριαλιστικό παρελθόν της Ρωσίας κατά τη διάρκεια μιας τηλεδιάσκεψης με Ρώσους Καθολικούς νέους, τους οποίους αποκάλεσε «κληρονόμους της Μεγάλης Ρωσίας». 

Στη συνέχεια, το Βατικανό αναγκάστηκε επίσης να εκδώσει μια διευκρίνιση, λέγοντας ότι ο Φραγκίσκος δεν είχε σκοπό να ενθαρρύνει τη σύγχρονη ρωσική επιθετικότητα. 

Διαβάστε επίσης:

Κέιτ Μίντλετον: Νέα εμφάνιση της πριγκίπισσας μετά το φιάσκο με το photoshop της φωτογραφίας της με τα παιδιά της

Η ευρωπαϊκή ακροδεξιά στον δρόμο προς τον έλεγχο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Σε ποιες χώρες καταγράφεται έξαρση ιλαράς – Πλήρη εμβολιασμό με δύο δόσεις συστήνει ο ΕΟΔΥ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 15:33