search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 19:47
MENU CLOSE

Πορτογαλία: Νικητής η κεντροδεξιά – Άνοδος της ακροδεξιάς

11.03.2024 06:56
portugal election new

Μία οριακή εκλογική νίκη πέτυχε η κεντροδεξιά της Πορτογαλίας, ωστόσο το να σχηματίσει κυβέρνηση πλειοψηφίας δεν θα είναι καθόλου εύκολη υπόθεση.

«Οι Πορτογάλοι ψήφισαν για αλλαγή» τόνισε ο ηγέτης της Δημοκρατικής Συμμαχίας (AD), Λουίς Μοντενέγκρο, με το κόμμα του να έχει συγκεντρώσει περίπου το ίδιο ποσοστό ψήφων (29%) με το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Κόστα, αλλά δύο έδρες περισσότερες στη Βουλή.

Η ακροδεξιά Chega μπορεί να κάνει λόγο για ξεκάθαρη επιτυχία. Πέντε χρόνια μετά την είσοδό του στην πολιτική σκηνή της Πορτογαλίας, το κόμμα του οποίου ηγείται ο πρώην ποδοσφαιριστής Αντρέ Βεντούρα έχει εξασφαλίσει 18% των ψήφων και 48 έδρες στο κοινοβούλιο των 230 εδρών.

Ήταν ο κ. Κόστα που προειδοποίησε τους Πορτογάλους τηλεθεατές αργά το βράδυ της Κυριακής ότι τα πράγματα οδηγούνται σε μια «πιθανή ισοπαλία» μεταξύ των Σοσιαλιστών (PS) και της κεντροδεξιάς Δημοκρατικής Συμμαχίας, με μόνο τέσσερις έδρες εκτός Πορτογαλίας να έχουν ανακοινωθεί ακόμη.

Αλλά λίγο αργότερα, ο Πέδρο Νούνο Σάντος, παραδέχτηκε την ήττα, ανακοινώνοντας: «Θα ηγηθούμε της αντιπολίτευσης, θα ανανεώσουμε το κόμμα και θα προσπαθήσουμε να ανακτήσουμε εκείνους τους Πορτογάλους που είναι δυσαρεστημένοι με το PS».

Ο Λουίς Μοντενέκγρο είπε στους υποστηρικτές του ότι ήταν πλέον πεπεισμένος ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παρέδιδε στην κεντροδεξιά συμμαχία την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

«Πάντα έλεγα ότι η νίκη στις εκλογές θα σήμαινε να έχω μία ψήφο περισσότερες από οποιονδήποτε άλλο υποψήφιο και μόνο υπό αυτές τις συνθήκες θα δεχόμουν να γίνω πρωθυπουργός».

79 έδρες για το AD

Με όλες τις ψήφους καταμετρημένες, εκτός από τις τέσσερις εξωτερικές έδρες, η Δημοκρατική Συμμαχία του είχε 79 έδρες, δύο περισσότερες από τους σοσιαλιστές αντιπάλους του.

Όπως τόνισε ο Μοντενέγκρο, οι ψηφοφόροι κατέστησαν σαφές ότι θέλουν μια νέα κυβέρνηση, μια αλλαγή πολιτικών και μεγαλύτερη προτεραιότητα στον διάλογο μεταξύ των πολιτικών ηγετών.

Ο πρώην ηγέτης της κεντροδεξιάς Λουίς Μάρκες Μέντες είπε ότι δεν είχε υπάρξει ποτέ ξανά εκλογική βραδιά όπως αυτή: «Νομίζω ότι θα έχουμε νέες εκλογές στις αρχές του επόμενου έτους», εκτίμησε.

Στο 66% η συμμετοχή

Η συμμετοχή ήταν η υψηλότερη εδώ και χρόνια, στο 66%, παρόλο που οι τελευταίες εκλογές ήταν μόλις πριν από δύο χρόνια.

Οι δημοσκοπήσεις από τα τρία μεγαλύτερα πορτογαλικά τηλεοπτικά δίκτυα SIC, RTP και TVI έδειχναν ότι συγκεντρωτικά τα όλα τα δεξιά κόμματα, συμπεριλαμβανομένου του ακροδεξιού Chega, ήταν πιθανό να εξασφαλίσουν μαζί απόλυτη πλειοψηφία. Το Chega κινείται σε ποσοστά μεταξύ 14%-21,6%, σε ένα πελώριο ποσοστιαίο άλμα από το 7,2% που κατέγραψε στις τελευταίες εκλογές του Ιανουαρίου του 2022.

Ωστόσο, η AD έχει μέχρι στιγμής αποκλείσει οποιαδήποτε συνεργασία με το Chega.

Μετά από οκτώ χρόνια σοσιαλιστικών κυβερνήσεων, το κοινοβούλιο της ιβηρικής χώρας φαίνεται να μετατοπίζεται προς τα δεξιά με νέα ώθηση από λαϊκιστές

Διαβάστε επίσης

Γαλλία: Επτά αγνοούμενοι από σφοδρές βροχοπτώσεις – 4μελής οικογένεια παρασύρθηκε από χείμαρρο

Γαλλία: Υπέρ του νομοσχεδίου για την ευθανασία ο Μακρόν – «Πρόκειται για μια βοήθεια στον θάνατο»

Νετανιάχου: «Υπόθεση 4-6 εβδομάδων η επικράτηση του Ισραήλ στην Ράφα – Οι πολίτες στηρίζουν τα μέτρα της κυβέρνησης»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 19:46