search
ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 20:51
MENU CLOSE

Μητσοτάκης στον ΣΚΑΪ: Δεν θα υπάρξει έκτακτο βοήθημα το Πάσχα – Η Δικαιοσύνη θα δώσει απαντήσεις για τα Τέμπη

12.03.2024 11:06
MITSOTAKIS

Να αναμένουμε τη δικαιοσύνη για την υπόθεση των Τεμπών, ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σήμερα στους Αταίριαστους του ΣΚΑΙ, στις κατηγορίες ότι υπάρχει συγκάλυψη για τις ευθύνες που οδήγησαν στο τραγικό δυστύχημα.

Ο πρωθυπουργός απέρριψε τα όσα λέγονται για την εξεταστική επιτροπή και τους χειρισμούς της κυβέρνησης, λέγοντας ότι ο ίδιος θέλει να μάθει την αλήθεια.

Αλλά ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί ο δημόσιος διάλογος να πέσει θύμα φημών που αδικούν το μέγεθος της τραγωδίας και δεν βοηθούν στην αναζήτηση της αλήθειας και την απόδοση δικαιοσύνης.

Εξέφρασε δεν την οργή του για τα όσα ακούγονται περί μπαζώματος στο χώρο του δυστυχήματος.

«Ξέρω ότι έπρεπε να σταθεροποιηθεί το έδαφος ώστε να πάνε οι γερανοί για να βρούμε σορούς. Αυτή ήταν η πραγματικότητα και να λένε κάποιοι για μπάζωμα και τσιμέντωμα. Λυπάμαι και οργίζομαι. Η δουλειά έγινε από τους επιχειρησιακούς παράγοντες με τον καλύτερο τρόπο. Υπήρχαν βαγόνια που εξαφανίστηκαν; Τι συνέβη; Εξαερώθηκαν; Περιμένω απαντήσεις από τον δεύτερο πραγματογνώμονα» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Και επιτέθηκε σε όσους πολιτικούς προσπαθούν να αξιοποιήσουν πολιτικά την τραγωδία. «Δεν έχουν αυτό το δικαίωμα» είπε και προχώρησε σε πιο συγκεκριμένες κατηγορίες.

«Λυπάμαι γιατί σε αυτό το περιβάλλον της ψηφιακής δημοκρατίας υπάρχουν τεράστιες πολιτικές ευθύνες από πολιτικούς αρχηγούς που προσπαθούν να χτίσουν καριέρες με παλαβομάρες ενόψει Ευρωεκλογών και αναφέρομαι στον Κ. Βελόπουλο» επισήμανε.

Όχι έκτακτο βοήθημα

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να δοθεί έκτακτο βοήθημα για το Πάσχα.

Επικαλέστηκε τη δημοσιονομική κατάσταση και σημείωσε πως ό,τι είναι να δοθεί σε ευάλωτους, θα δοθεί στο τέλος του χρόνου, απολογιστικά.

«Δεν θα το κάνω, επειδή έρχονται εκλογές, δεν πιστεύω σε τέτοιες κινήσεις» είπε ο πρωθυπουργός. Και τόνισε ότι γίνονται άλλες ενέργειες, όπως η αύξηση του βασικού μισθού, ο οποίος θα πάει πάνω από 800 ευρώ.

Αύξηση των μισθών κατά της ακρίβειας

Αναφερόμενος, δε, στο ζήτημα της ακρίβειας, επέμεινε ότι ο βασικός τρόπος αντιμετώπισής της είναι η αύξηση των μισθών, επαναλαμβάνοντας τον στόχο της κυβέρνησης για μέσο μηνιαίο μισθό στα 1.500 ευρώ στο τέλος της τετραετίας, αλλά και λέγοντας ότι ο κατώτατος μισθός σε λίγες ημέρες θα ανέβει πάνω από τα 800 ευρώ, συμπαρασύροντας και διάφορα επιδόματα ή τριετίες. Παράλληλα, αναφέρθηκε στα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για την καταπολέμηση της ακρίβειας, δίνοντας έμφαση στα πρόστιμα που επιβάλλονται σε  διάφορες εταιρείες και στο κόστος που έχουν στη φήμη τους.

Για μη κρατικά ΑΕΙ

Όσον αφορά στο ζήτημα των μη κρατικών ΑΕΙ, ο Κ. Μητσοτάκης επανέλαβε τα επιχειρήματα της κυβέρνησης για τη νομοθετική πρωτοβουλία στην οποία προχώρησε («γιατί η Ελλάδα να είναι μόνη χώρα μαζί με την Κούβα που να έχει κρατικό μονοπώλιο στην ανώτατη εκπαίδευση»), και άφησε αιχμές για τη στάση του ΠΑΣΟΚ («λες και μπήκε στη μηχανή του χρόνου. Ας αναζητήσει ο κ. Ανδρουλάκης τις γνωμοδοτήσεις συνταγματολόγων από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ»), ενώ παραδέχθηκε ότι η συνταγματικότητα του νομοσχεδίου θα κριθεί τελικά στο ΣτΕ, λέγοντας ότι «αυτή τη στιγμή αξιοποιούμε τα περιθώρια του άρθρου 16 για παραρτήματα μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων».

Ο πρωθυπουργός δεν θέλησε να μιλήσει για το ποια πανεπιστήμια του εξωτερικού θα μπορούσαν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για την ίδρυση παραρτημάτων στη χώρα, ωστόσο, τόνισε ότι «δεν θέλουμε πανεπιστήμια της αρπαχτής», ενώ ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει και στην αναθεώρηση του άρθρου 16, καθώς και ότι δεν υπάρχει σκέψη για την επιβολή διδάκτρων στα δημόσια πανεπιστήμια, και επανέλαβε ότι όσοι «έχτισαν καριέρες» μέσω των κινητοποιήσεων «νιώθουν κάπως άβολα, καθώς η σύγκριση των πανεπιστημίων με τα μη κερδοσκοπικα πανεπιστήμια θα δημιουργήσει απαιτήσεις και για τα δημόσια πανεπιστήμια».

Περί ΕΣΥ

Ο πρωθυπουργός, με αφορμή την έναρξη των απογευματινών χειρουργείων, επανέλαβε ότι «στόχος μας είναι να πούμε ότι μετά από 4 χρόνια κάτι αλλάξαμε στο ΕΣΥ. Να μπορούμε να λένε ότι είναι καλύτερο από πριν. Χωρίς διακρίσεις.[…] Η μεταρρύθμιση τώρα ξεκινάει. Η εικόνα που θέλουμε να δούμε είναι μετά από 4 χρόνια. Είναι πολλές οι παρεμβάσεις σε πολλά πεδία. Το νέο ΕΣΥ που οραματιζόμαστε χρειάζεται 4 χρόνια».

Συμπλήρωσε δε ότι ήδη «κάνουμε πολλές παρεμβάσεις για το θέμα των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας. Σημαντικοί πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης κατευθύνονται στα ΤΕΠ. Δίνουμε έμφαση στον προσωπικό γιατρό και στην πρωτοβάθμια υγεία και μεγάλη προσοχή στα θέματα της πρόληψης και των εξετάσεων. Η πρόληψη σώζει ζωές. […] Η πανδημία μας άφησε περισσότερο προσωπικό και ΜΕΘ. Και έχουμε σημαντικούς πόρους από το ταμείο Ανάκαμψης για την βελτίωση των υποδομών».

Όσον αφορά στα απογευματινά χειρουργεία, σημείωσε ότι «δεν ακούω ότι δεν υπάρχει προσωπικό, ακούω ότι υπάρχει ενδιαφέρον από γιατρούς και νοσηλευτές» και ισχυρίστηκε ότι «θα είναι πιο ανταγωνιστικά από ό,τι αν πήγαινε κάποιος στον ιδιωτικό τομέα. Αυτοί που πρέπει να παραπονιούνται είναι οι κλινικάρχες. Τα απογευματινά χειρουργεία για τους ευάλωτους θα είναι δωρεάν. Θα έχουν πρόσβαση άνθρωποι που δεν έχουν καμία οικονομική δυνατότητα».

Περί ευρωεκλογών

Αναφερόμενος στις ευρωεκλογές, ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε και πάλι τον ευρωπαϊκό χαρακτήρα της ΝΔ και επισήμανε ότι «ο επόμενος ευρωπαϊκός κύκλος περιλαμβάνει σημαντικά ζητήματα: Την αμυντική πολιτική, το μεταναστευτικό, την κοινή αγροτική πολιτική», ενώ σχετικά με τα αποτελέσματα της ευρω-κάλπης είπε ότι «ο στόχος της ΝΔ για τις ευρωεκλογές είναι το καλύτερο δυνατόν. Εμείς καθόμαστε το βράδυ των εκλογών με την οικογένειά μου και γράφουμε τις προβλέψεις και μετά βλέπουμε αν πέσαμε μέσα».

«Υπάρχει απόσταση ανάμεσα στις ευρωεκλογές και τις εκλογές. Θυμίζω ιστορικά ότι λάβαμε 33% και μετά από έναν μήνα συγκεντρώσαμε 39%. Στόχος είναι να εκλέξουμε όσο το δυνατόν περισσότερους ευρωβουλευτές», σημείωσε ο Κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε ότι «για πρώτη φορά έχουμε την θεσμική εναλλακτική της επιστολικής ψήφου για να αντιμετωπίσουμε το θέμα της αποχής».

Όσον αφορά στη δημοσκοπική άνοδο των κομμάτων στα δεξιά της ΝΔ, είπε ότι «η ακροδεξιά είχε πάντα μια διακριτή εκλογική παρουσία τα τελευταία 10-15 χρόνια στην Ελλάδα. Πιστεύω ότι θα υπάρχει και τώρα, όχι στο βαθμό που θα προκαλέσει σημαντικές αναταράξεις. Υπάρχει διαφορά μεταξύ του υπεύθυνου πατριώτη κι αυτού που πουλά τον πατριωτισμό του» και υποστήριξε ότι «ελέγξαμε το μεταναστευτικό καλά γι’ αυτό δεν σήκωσε κεφάλι η ακροδεξιά στην Ελλάδα».

Διαβάστε επίσης:

Η ομοφοβία, ο ρατσισμός και το μίσος των τελευταίων ημερών δείχνουν πόσο αναγκαίο ήταν το νομοσχέδιο για την ισότητα στο γάμο

ΠΑΣΟΚ: Προς σύγκρουση… διαρκείας με την κυβέρνηση – Οι στόχοι Ανδρουλάκη για τους «Κεντρώους» 

ΣΥΡΙΖΑ: «Ανεβαίνει» η οικονομία στην αντιπολιτευτική και προεκλογική ατζέντα – Το απόγευμα η εκδήλωση για ακρίβεια και φορολογικό με ομιλητή τον Κασσελάκη

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 20:49