search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 06:44
MENU CLOSE

Ευρωβουλή: Ψηφίζει κανόνες για την ελευθερία των Mέσων Eνημέρωσης – Ερώτημα τι θα κάνουν οι Έλληνες ευρωβουλευτές

13.03.2024 11:44
evrovouli new

Σημαντικό βήμα για την θωράκιση της δημοσιογραφίας και των ΜΜΕ από κάθε μορφής παρεμβάσεις και «προκλήσεις» ετοιμάζεται να γίνει σήμερα στο Ευρωκοινοβούλιο.

Μέσα στην ημέρα αναμένεται να πραγματοποιηθεί ψηφοφορία για τον «Κανονισμό για την Ελευθερία των ΜΜΕ στην Ευρώπη» (European Freedom Media Act – EFMA), το αποτέλεσμα της οποίας εκτιμάται πως θα είναι θετικό, σύμφωνα με παρατηρητές που είναι σε θέση να γνωρίζουν καταταστάσεις σε Κομισιόν και Ευρωβουλή.

Η πρόταση αξιολογείται ως εμβληματική, σύμφωνα με τους ίδιους ανθρώπους, διότι θα καθορίσει τα ΜΜΕ και τη δημοσιογραφία στο μέλλον.

Θεωρείται επίσης ως ιστορικής σημασίας η συμμετοχή Ελλήνων ευρωβουλευτών της Προοδευτικής Αριστεράς καθώς είχαν ενεργό ρόλο στην επεξεργασία και διαπραγμάτευση (με σκιώδη εισηγητή της LEFT τον Στέλιο Κούλογλου) του νέου Κανονισμού EFMA, ο οποίος αναμένεται να υιοθετηθεί από το Ευρωκοινοβούλιο.

Ο προς ψήφιση κανονισμός μεταξύ άλλων μεριμνά: Οι πλατφόρμες ως ουσιαστικοί «διακινητές ειδήσεων» να αναλαμβάνουν σαφείς υποχρεώσεις. Αντιστοίχως και τα ΜΜΕ ως «παραγωγοί περιεχομένου» έχουν μίνιμουμ προδιαγραφών για την αξιοπιστία τους.

Διαφάνεια για την ιδιοκτησία και τη χρηματοδότηση των ΜΜΕ (ιδιωτική και κρατική).

Θεσμοθετείται η «συντακτική ανεξαρτησία» από τη χειραγώγηση ή την επιρροή της ιδιοκτησίας. Συστήνεται Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Υπηρεσιών Μέσων Ενημέρωσης με πολλαπλές δικλείδες ασφαλείας για τη στελέχωση και την αυτοτέλειά του.

Ρυθμίζεται με απόλυτα διαφανή και λεπτομερή τρόπο η διαδικασία fact checking. Αίρεται στο εξής το δικαίωμα των μεγάλων πλατφορμών να λογοκρίνουν περιεχόμενο ειδήσεων απροειδοποίητα και κατά το δοκούν.

Υποχρεώνονται να κρατήσουν αναρτημένη μια υπό έλεγχο είδηση για τουλάχιστον 24 ώρες μέχρι να γίνει ανταλλαγή απόψεων για την αξιοπιστία και την ορθότητα της είδησης και στη συνέχεια προϋποθέσεις με γνώμονα τόσο την προστασία των ΜΜΕ από βεβιασμένες κινήσεις όσο και των χρηστών για τη διασπορά ψευδών ειδήσεων.

Μένει να φανεί αν θα υπάρξουν διαφοροποιήσεις κατά τα την ψηφοφορία από τους Έλληνες ευρωβουλευτές.

Η EFMA είναι «καρπός» της διαπραγμάτευσης μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ευρώπης όπως αυτή ολοκληρώθηκε το Δεκέμβριο του 2023, στη διάρκεια της Ισπανικής Προεδρίας.

Διαβάστε επίσης

Κορυφαίο σε τηλεθέαση πρόγραμμα της Δευτέρας η «Γη της ελιάς»

ΒΟΥΛΗ TV: Ντοκιμαντέρ για τον «Άρχοντα του σασπένς» απόψε το βράδυ

Πρώτο με διαφορά το Mega στις τηλεπροτιμήσεις την Παρασκευή

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 06:43