search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 19:07
MENU CLOSE

Νίκος Ντάβος: Άμεση ανάγκη χάραξης Εθνικής Στρατηγικής Υδρογόνου

13.03.2024 18:38
NTABOS

«Τα κρίσιμα βήματα για την προώθηση του υδρογόνου και των πράσινων αερίων» ήταν το θέμα του πάνελ, που πραγματοποιήθηκε σε μια σειρά συνεδριακών ενοτήτων με τίτλο “HELEXPO DIALOGUES” που οργάνωσε η ΔΕΘ-HELEXPO σε συνεργασία με τη ΡΑΑΕΥ, την Energypress και το Ελληνογερμανικό Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο.

Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων συμμετείχε και ο Νίκος Ντάβος, συνιδρυτής και Διαχειριστής CluBE, μαζί με τον Δημήτρη Τριανταφυλλόπουλο, Διευθύνων Σύμβουλο της Hellenic Hydrogen, που έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στα θέματα υδρογόνου.

Ο κ. Ντάβος παρουσίασε τα σημαντικά πλεονεκτήματα της περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας ως παράδειγμα για τη μελλοντική εφαρμογή μίας οικονομίας βασισμένης στο πράσινο υδρογόνο. Ακόμα, μίλησε για την αναγκαιότητα ανάπτυξης και εφαρμογής «καθαρών» τεχνολογιών παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας, καθώς και για τη σημασία αξιοποίησης του ανανεώσιμου υδρογόνου ως βιώσιμου ενεργειακού φορέα.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στα πιλοτικά έργα που έχουν ήδη αρχίσει να υλοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας και αναμένεται να επιταχύνουν τη διάχυση της καινοτομίας και της έρευνας σε τομείς σχετικούς με τις τεχνολογίες υδρογόνου. Σε εθνικό επίπεδο, τονίστηκε η θέσπιση εντός του 2023 του νομοθετικού πλαισίου που καθορίζει τη λειτουργία Σταθμών Ανεφοδιασμού Υδρογόνου στη χώρα μας, ανοίγοντας το δρόμο για την κυκλοφορία οχημάτων υδρογόνου στους ελληνικούς δρόμους.

Εξάλλου, παρόλο που η χρήση του υδρογόνου σε βιομηχανική κλίμακα δεν έχει βρει μέχρι τώρα εφαρμογή, με το κόστος παραγωγής να είναι ο σημαντικότερος ανασταλτικός παράγοντας, σημείωσε πως γίνονται πολύ σημαντικά βήματα ως προς αυτή την κατεύθυνση, κατά κύριο λόγο με την εφαρμογή επιδοτήσεων σε τεχνολογίες πράσινου υδρογόνου. Ωστόσο, επί του παρόντος η παραγωγή ενέργειας μέσω ΑΠΕ εξακολουθεί να είναι οικονομικότερη, αν και από το 2030 οι τεχνολογίες υδρογόνου αναμένεται να είναι σημαντικά ανταγωνιστικές.

Σημαντικό κομμάτι της συζήτησης για την εφαρμογή των τεχνολογιών υδρογόνου σε μεγάλη κλίμακα, ανέφερε ο κ. Ντάβος, αποτελεί το εκπαιδευτικό κομμάτι των διαφόρων εμπλεκόμενων φορέων (πολίτες, τεχνικοί, φοιτητές, μηχανικοί), μέσω πιλοτικών προγραμμάτων εκπαίδευσης, προετοιμάζοντας διάφορες ειδικότητες επιστημόνων για τις αλλαγές που αναμένεται να λάβουν χώρα στην αγορά εργασίας σε μία οικονομία βασισμένη στο υδρογόνο.

Κλείνοντας, τόνισε την ανάγκη ελλιπούς θεσμικού και νομοθετικού πλαισίου για την παραγωγή και χρήση υδρογόνου σε εθνικό επίπεδο, υπερθεματίζοντας για την άμεση ανάγκη χάραξη Εθνικής Στρατηγικής Υδρογόνου. Έτσι, το πλαίσιο αυτό πρέπει να προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς, θέτοντας ρεαλιστικούς και ταυτόχρονα φιλόδοξους στόχους, αποτελώντας τη βάση για να κερδίσει η Ελλάδα το μεγάλο στοίχημα και να γίνει μία από τις χώρες-ορόσημο στις οποίες θα παράγεται πράσινο υδρογόνο σε μεγάλη κλίμακα και σε ανταγωνιστική τιμή.

Διαβάστε επίσης:

Καθαρά Δευτέρα 2024: Πώς θα πληρωθούν όσοι εργαστούν

ΑΑΔΕ: Παράταση έως τις 19 Μαρτίου για αιτήσεις στο πρόγραμμα «Ψηφιακές Συναλλαγές»

Σε ισχύ από σήμερα το «Καλάθι της Σαρακοστής» – Ποια προϊόντα περιλαμβάνει

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 19:06