search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 09:48
MENU CLOSE

Πολ Αλεξάντερ: Μια απίστευτη ιστορία αφοσίωσης για τον άνθρωπο που έζησε όλη του τη ζωή με «σιδερένια πνευμόνια»

14.03.2024 11:40
paul_alexander_new

Ο Πολ Αλεξάντερ έκλεισε τον κύκλο της ζωή του, που την πέρασε μέσα στη συσκευή που αποκαλείται «σιδερένια πνευμόνια», όντας παράλυτος μετά από πολυομυελίτιδα, αλλά η καθήλωσή του σε αυτό το σιδερένιο κουτί δεν τον εμπόδισε από το να συναντήσει την γυναίκα των ονείρων του.

Για περισσότερα από 70 χρόνια, ο Πολ βρισκόταν σε οριζόντια θέση, μέσα στη συσκευή που του εξασφάλιζε οξυγόνο– μια συσκευή που ο ίδιος την αποκαλούσε «κουκούλι» και «φέρετρο» . Κι εκεί τον βρήκε ο θάνατος, τη Δευτέρα, 11 Μαρτίου.

Όμως όπως ακριβώς η πεταλούδα που γεννιέται σε ένα κουκούλι, ο Πολ Αλεξάντερ μεγάλωσε σε ένα κουκούλι και έζησε τη δική του μεταμόρφωση.

«Αποφάσισα ότι θα το πάλευα αυτό. Θα ζούσα», είχε πει στην Health Day. Παρότι ο Πολ Αλεξάντερ ήταν καθηλωμένος μέσα στον σιδερένιο πνεύμονα, αισθάνθηκε δυο φορές την καρδιά του να χτυπά με αγωνία.

Μια τυφλή γυναίκα, η Κάθι, έγινε ο σωτήρας του, όταν ένας χωρισμός τον έφερε σε απόγνωση.

Γυρίζουμε στις μέρες του κολεγίου, όταν ο 21χρονος Πολ Αλεξάντερ γνώρισε μια νεαρή, την Κλαιρ, στο Southern Methodist University. Ήταν αυτό που λέμε έρωτας με την πρώτη ματιά. Ο Πολ Αλεξάντερ της έκανε πρόταση γάμου, παρόλο που δεν μπορούσε να γονατίσει μπροστά της για να της προσφέρει το δαχτυλίδι. Η Κλαιρ ανταποκρίθηκε θετικά και είπε το ναι, δίνοντας απίστευτη χαρά στον Πολ.

Η Κλαιρ έδειχνε με χαρά το δαχτυλίδι των αρραβώνων, αλλά η μητέρα της δεν μοιραζόταν τον ίδιο ενθουσιασμό και ήταν αρνητική λόγω της κατάστασης στην οποία βρισκόταν ο Πολ Αλεξάντερ. Μια μέρα ο Πολ τηλεφώνησε στο σπίτι της Κλαιρ. Αντί να απαντήσει η μνηστή του, το σήκωσε η μητέρα της, που του είπε ότι η Κλαιρ δεν επρόκειτο να γίνει γυναίκα του. Και του απαγόρευσε να ξανατηλεφωνήσει.

«Μου πήρε χρόνια για να συνέλθω», εξομολογήθηκε ο Πολ στον Guardian. Πραγματικά ο Πολ δεν παντρεύτηκε ποτέ. Αλλά συνάντησε αργότερα την γυναίκα που στάθηκε στο πλευρό του, μέχρι την τελευταία μέρα του. Ήταν η Κάθι Γκέινς.

Η Κάθι έπασχε από διαβήτη τύπου 1 και είχε τις δικές της δυσκολίες να κινηθεί στο περιβάλλον. Λόγω του διαβήτη ήταν τυφλή. Αλλά αυτή η δυσκολίες δεν την εμπόδισε να γίνει «τα χέρια και τα πόδια» του Πολ, ο οποίος με τη σειρά του έγινε «τα μάτια της».

Image: Mitch Summers/YouTube/ Kansas City Star/YouTube

Τις τελευταίες τρεις δεκαετίες της ζωής του ο Πολ, μέχρι τη μέρα του θανάτου, η Κάθι ήταν πάντα στο πλευρό του Πολ.

«Η Κάθι κι εγώ μεγαλώσαμε μαζί, υπερέβαλε για να έχω όσα χρειαζόμουν», έλεγε ο Πολ στον Guardian. Παρότι ήταν τυφλή γνώριζε κάθε σημείο του προσώπου του, είχε φτάσει να τον ξυρίζει. Επίσης του έκοβε τα νύχια, άλλαζε τα σεντόνια του και τον συνόδευε στην αγορά.

Παρόλο που η σχέση τους δεν επισημοποιήθηκε ποτέ, ο Φιλ, αδελφός του Πολ, λέει πως ήταν σαν σύζυγοι. «Ο Πολ ήταν πάντα απαιτητικός με όσα χρειαζόταν από τους γύρω του. Ήταν πολύ απαιτητικός. Αλλά και η Κάθι ήταν ακόμα πιο πολύ απαιτητική. Είχαν τις δυσκολίες τους, αλλά έβρισκαν τρόπο να το ξεπερνούν», είπε ο Φιλ.

Εξάλλου ο Πολ είχε μάθει εκ των πραγμάτων να διαχειρίζεται δυσκολίες. Δεν τα παράτησε ούτε μια στιγμή. Σπούδασε νομική, ασχολήθηκε με τη δικηγορία και την συγγραφή. Ταξίδεψε.

«Δεν έχει σημασία από πού είσαι, ποιο είναι το παρελθόν σου, ή οι προκλήσεις που αντιμετωπίζεις. Μπορείς, πραγματικά, να κάνεις τα πάντα. Απλά πρέπει να επικεντρωθείς σε αυτό που θέλεις και να δουλέψεις σκληρά για να το πετύχεις», είχε γράψει στα απομνημονεύματά του.

Διαβάστε επίσης:

Κύπρος: Αδιανόητο! Μοναχός… δέρνει γυναίκα με ζώνη μέσα στη Μονή Αββακούμ (video)

Σεισμός 5,4 βαθμών στα σύνορα Βοσνίας-Μαυροβουνίου

Γάζα: Λιμοκτονούν οι άμαχοι, με το «σταγονόμετρο» η ανθρωπιστική βοήθεια

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 09:46