search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 23:19
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: Πώς θα λειτουργήσει το κόμμα όσο απουσιάζει ο Κασσελάκης – Οι ευνοϊκές παράμετροι των ευρωεκλογών και της κόντρας με την κυβέρνηση

16.03.2024 09:24
kasselakis-new

Σε μια σχετικά πρωτόγνωρη συνθήκη βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ για τις επόμενες δύο εβδομάδες και κάτι καθώς δεν έχουμε ξαναδεί στα πολιτικά χρονικά εν ενεργεία πρόεδρο κόμματος να εκπληρώνει τη στρατιωτική του θητεία έστω και αν πρόκειται για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Και σίγουρα δεν έχουμε ξαναδεί πρόεδρο να απουσιάζει από τα καθήκοντά του εν μέσω άτυπης προεκλογικής περιόδου.

Εν τούτοις ο ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας θεσμική και πολιτική «μνήμη», μπορεί να λειτουργήσει και στον αυτόματο, όπως απέδειξε επί μήνες μετά την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα, τη διαδικασία των εσωκομματικών εκλογών, αλλά και κατά την τρικυμιώδη περίοδο έως την διάσπαση όπου ο νέος πρόεδρος, κάθε άλλο παρά είχε σταθεροποιηθεί και βρει τα πατήματά του.

Αυτό έχει αρχίσει ουσιαστικά να ισχύει από το Συνέδριο και μετά, χάρη στην επικράτησή του και χάρη στο εσωκομματικό μορατόριουμ στο οποίο φαίνεται να έχουν μπει οικειοθελώς όλες οι πλευρές, λόγω των ευρωεκλογών.

Πλέον, τον Στέφανο Κασσελάκη βοηθούν και οι δημοσκοπήσεις, που στο μετασυνεδριακό τοπίο καταγράφουν όχι μόνο φρένο στην πτώση, αλλά και ανάκτηση της δεύτερης θέσης, έστω και με οριακή υπεροχή έναντι του ΠΑΣΟΚ. Κάτι που του επιτρέπει να ευελπιστεί ότι μπορεί να προσεγγίσει τον πήχη που έχει θέσει για 17% και άνω. Με ένα 15% εκτιμάται ότι η φόρα της αμφισβήτησης μετά τις ευρωεκλογές θα ανακοπεί, και θα αλλάξουν οι όροι του παιχνιδιού. Σε αυτή την κατεύθυνση φαίνεται πως τελικώς λειτουργεί ευνοϊκά η κόντρα που έχει ανοίξει με πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τις εταιρείες του Στέφανου Κασσελάκη και για το οικονομικό του πρόγραμμα.

Προς το παρόν ο πρόεδρος δείχνει να έχει επιβληθεί. Μοίρασε ρόλους, τηρώντας ισορροπίες μεταξύ στελεχών που τον στηρίζουν αναφανδόν, πρωτοκλασάτων που έχουν εσωκομματικό ρόλο και τον στηρίζουν με τους δικούς τους όρους του, αλλά και κορυφαίων στελεχών που δεν μπορεί να παραγνωρίσει. Ανασυγκρότησε το Εκτελεστικό Γραφείο πυκνώνοντας τη λειτουργία του – εκεί άλλωστε έχει μεταφερθεί η συλλογική πολιτική λειτουργία –  η οποία προς το παρόν πάντως φαίνεται να περιορίζεται σε συζητήσεις «τεχνικού» χαρακτήρα, η σύνθεσή του άλλωστε δεν αφήνει περιθώρια για διαφωνίες και συγκρούσεις όπως στην περίπτωση της Πολιτικής Γραμματείας.

Πολλοί απορούν αν θα ξανασυνεδριάσουν τα εκλεγμένα όργανα (ΠΓ και ΚΕ) ως τις ευρωεκλογές, με τον Χρήστο Σπίρτζη να αφήνει αιχμές μεσοβδόμαδα ότι θα πρέπει να συνέλθει η Κεντρική Επιτροπή καταρχάς για το θέμα του απολυθέντα οικονομικού διευθυντή Θύμιου Γεωργόπουλου.

Σύμφωνα με κομματικές πηγές πάντως, κατά το διάστημα της απουσίας του προέδρου αναμένεται να συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα, η οποία αποφασίστηκε να συνεδριάζει ανά δεκαπενθήμερο.

Πάντως, σε γενικές γραμμές είναι δύσκολο εν μέσω προεκλογικής περιόδου να εκδηλωθούν διαφωνίες«αντάρτικα», κ.λπ. καθώς θα ερμηνευτούν αυτομάτως ως «υπονόμευση» του κόμματος και του προέδρου εν μέσω προεκλογικής περιόδου.

«Τακτοποιημένο μαγαζί» και «συμπαγής ιδεολογία»

Ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης, αναφερόμενος χθες κατά την συνέντευξή του στον AΝΤ1  για το πώς θα λειτουργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ εν τη απουσία του πρόβαλε την εικόνα απόλυτου ελέγχου:

«Το νέο Εκτελεστικό Γραφείο το οποίο έχω συνθέσει δουλεύει πάρα πολύ καλά, αποδίδει καλά. Οι διάφορες ιδέες που έχω είναι εν εξελίξει και υπάρχουν τα διάφορα στελέχη του γραφείου τα οποία έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες με deadlines. Δηλαδή με ένα χρονικό περιθώριο στις οποίες θα τις διεκπεραιώσουν. Άρα αυτό δουλεύει καλά».

Είναι εμφανές ότι παραμένει στην αντίληψη του προέδρου η επιχειρηματική λογική διοίκησης του κόμματος με τον ίδιο στην κορυφή, και αποφεύγοντας την πλαισίωση από άλλα ηγετικά στελέχη (όπως φάνηκε και στις δύο εκδηλώσεις, για την ακρίβεια και την Ευρώπη), όχι μόνο επειδή αυτά πχ ο Νίκος Παππάς και ο Παύλος Πολάκης, αν και τον στηρίζουν, είναι πολιτικά «τσαλακωμένα» από την κυβερνητική περίοδο που ο ίδιος θέλει να αποτινάξει από πάνω του, διαμηνύοντας διαρκώς ότι αυτή έχει κλείσει και υπό την ηγεσία του ένας καινούριος κύκλος έχει ξεκινήσει.

Σε αυτόν τον νέο κύκλο ο ίδιος προβάλει τη σημασία του ιδεολογικά συμπαγούς κόμματος, δηλαδή της απάλειψης της πολυφωνίας και της έκφρασης των διαφορετικών απόψεων οι οποίες συντίθεται σε μία συνισταμένη. Στην ίδια συνέντευξη χθες, απαντώντας για το πώς θα λειτουργήσει το κόμμα κατά την απουσία του, έδειξε να εκπέμπει αυτοπεποίθηση πως όλα θα λειτουργήσουν ρολόι, όχι μόνο γιατί έχει «αναθέσει» στα στελέχη εργασίες με deadlines, αλλά και γιατί, όπως είπε το κόμμα είναι ιδεολογικά συμπαγές, «κάτι το οποίο δεν το είχαμε ως κόμμα πριν από έξι μήνες και έναν χρόνο».

«Κανείς δεν αμφιβάλλει πλέον αυτά τα οποία πιστεύουμε και πρεσβεύουμε» είπε και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «το έχω εξάλλου αποδείξει ότι η προσέγγισή μου δεν είναι μια της πρόσθεσης και των ισορροπιών, είναι μια της συμπαγούς ιδεολογίας και του πολλαπλασιασμού».

Επεξηγώντας την αναφορά του αυτή, συνέχισε παραθέτοντας το πολιτικο-ιδεολογικό στίγμα της ηγεσίας του: «Δεν υπάρχει κάποιος αυτή τη στιγμή στον ΣΥΡΙΖΑ που λέει το Αιγαίο ανήκει στα ψάρια. Δεν υπάρχει αυτό. Όλοι γνωρίζουν ότι θέλω την πατριωτική Αριστερά η οποία θα μπορεί να χειριστεί ανοικτές αγορές με την κατάλληλη ρύθμιση των αγορών, με τα εργασιακά δικαιώματα, τα οποία υπολείπονται τραγικά αυτή τη στιγμή στη χώρα μας. Και με ένα κοινωνικό κράτος το οποίο και αυτό υπολείπεται. Με ένα κράτος Δικαίου, με ανθρώπινα δικαιώματα. Και επίσης με μια εγκρατή εξωτερική πολιτική».

Διαβάστε επίσης:

Κεραμέως για Ασημακοπούλου: Την περίοδο της διαρροής των e-mails ήμουν υπουργός Παιδείας

Σκάνδαλο emails: «Nτόμινο» προβλημάτων στην κυβέρνηση – Από τη δικαιοσύνη και τη γενική καχυποψία έως τις… ευρωκάλπες

Κομισιόν: Δίνει 500 εκ. ευρώ για την αύξηση ικανότητας παραγωγής πυρομαχικών

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 23:14