search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 13:19
MENU CLOSE

«Πάγος» στις προσδοκίες και από την JP Morgan – Γιατί δεν αναβαθμίζει την Ελλάδα σε ανεπτυγμένη αγορά

19.03.2024 16:51
JP_MORGAN
Associated Press

Νέο «χτύπημα» για την ελληνική οικονομία καθώς λίγα 24ωρα μετά τη διατήρηση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της στο Ba1 από τον οίκο Moody’s, τώρα έρχεται η JP Morgan με ανάλυσή της να επιχειρηματολογήσει γιατί δεν πρέπει να αναβαθμιστεί η χώρα στον δείκτη MSCI Developed Markets (DM).

Για την JP Morgan μόνο τρεις ελληνικές μετοχές, της Εθνικής Τράπεζας, της Eurobank και του ΟΠΑΠ πληρούν τις προϋποθέσεις για τον δείκτη DM Europe, ενώ η Ελλάδα θα χρειαζόταν πέντε για να μπει.

Όπως σημειώνει η αμερικανική τράπεζα, «έχουμε ακούσει κάποιους επενδυτές να ελπίζουν ότι 1) η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές MSCI DM και 2) το βλέπουν αυτό ως θετικό καταλύτη».

«Διαφωνούμε και με τις δύο δηλώσεις», αναφέρουν οι αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας:

«Μια μετακίνηση στην DM θα συρρικνώσει τις επενδύσιμες επιλογές από την ελληνική αγορά, αφού το κατώτατο όριο μεγέθους σε κεφαλαιοποίηση διπλασιάζεται από τις EM στις DM και θα καθιστούσε την Ελλάδα τη μικρότερη αγορά στον MSCI Europe με 13 μονάδες βάσης του MSCI Europe (0,13% συμμετοχή). Η Ελλάδα στις ανεπτυγμένες αγορές θα ήταν μικρότερη από την Αυστρία ή την Πορτογαλία.

Οι παγκόσμιοι επενδυτές των αναδυόμενων αγορών (GEM), όπου η Ελλάδα είναι με συμμετοχή 52 μ.β. (0,52%) και 4,2% του δείκτη MSCI EM EMEA, λαμβάνουν την Ελλάδα εξίσου σοβαρά υπόψη και κατέχουν συμμετοχή στην αγορά όσο οι Φιλιππίνες ή η Χιλή, δύο χώρες όπου η JPM διαθέτει ομάδες έρευνας στις χώρες», υπογραμμίζει.

«Ενώ υπάρχει σίγουρα ένα όφελος από το καθεστώς της αναβάθμισης σε ανεπτυγμένη αγορά, πιστεύουμε ότι θα ήταν μια υποβάθμιση στη λίστα των αγορών στις οποίες δίνουν προσοχή οι επενδυτές. Θυμόμαστε όταν η Ελλάδα αναβαθμίστηκε σε ανεπτυγμένη αγορά το 2001, το ενδιαφέρον στην αγορά έπεσε και δεν βλέπουμε γιατί αυτή τη φορά να είναι διαφορετικά. Η Ελλάδα είναι άγνωστο αν θα μπορούσε να συγκεντρώσει σημαντικά μεγαλύτερο ενδιαφέρον από την Πορτογαλία ή την Αυστρία. Συζητήσαμε με την ευρωπαϊκή ομάδα στρατηγικής μας που μας είπε ότι έχουν λάβει λιγότερες από πέντε ερωτήσεις τον τελευταίο χρόνο σχετικά με τη Νορβηγία, την Ιρλανδία, την Αυστρία και την Πορτογαλία, λιγότερες από πέντε ερωτήσεις μαζί. Υπάρχουν επενδυτές που είναι overweight στην Ελλάδα και θέλουν η αγορά να παραμείνει στις αναδυόμενες αγορές και δεν έχουμε ακούσει ακόμη ούτε έναν Ευρωπαίο διαχειριστή να θέλει να προσθέσει την Ελλάδα στους δείκτες αναφοράς των αναπτυγμένων αγορών. Σύμφωνα με την ομάδα έρευνας μας για τους δείκτες, μια αναβάθμιση της Ελλάδας από αναδυόμενη σε ανεπτυγμένη αγορά θα οδηγήσει σε εκροή 1,8 δισ. δολαρίων», εξηγεί ο αμερικανικός οίκος.

Τα βασικά κριτήρια για την Ελλάδα είναι τα εξής:

Πέντε μετοχές που πληρούν τα κριτήρια κεφαλαιοποίησης αγοράς/ρευστότητας τα οποία είναι:

  • 5,8 δισ. δολάρια κεφαλαιοποίηση αγοράς για τον MSCI Europe,
  • 2,9 δισ. δολάρια σε ελεύθερη διακύμανση (free float),
  • Τα κριτήρια προσβασιμότητας στην αγορά και «Διαθεσιμότητα επενδυτικών εργαλείων-μέσων».

Στο ερώτημα σε υψηλόβαθμα οικονομικά κλιμάκια του υπουργείου Οικονομικών,

Σε ό,τι αφορά τη Moody’s και για ποιο λόγο δεν απένειμε – όπως έχουν ήδη κάνει οι υπόλοιποι οίκοι αξιολόγησης – την επενδυτική βαθμίδα, υψηλόβαθμα οικονομικά κλιμάκια του υπουργείου Οικονομικών απαντούν ότι δεν αναμενόταν περαιτέρω αναβάθμιση σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα – η πάγια πρακτική των οίκων αξιολόγησης είναι να μεσολαβεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα μεταξύ αναβαθμίσεων, και σε ότι αφορά την αξιολόγηση και σε ότι αφορά τις προοπτικές (outlook).

Διαβάστε επίσης:

ΑΑΔΕ: Ιδρύονται Υπηρεσίες Φορολογικής Εξυπηρέτησης – Ποιες ΔΟΥ ενοποιούνται σε Αττική και Θεσσαλονίκη

Τουρισμός για Όλους 2024: Άνοιξε η πλατφόρμα για τις αιτήσεις – Οι δικαιούχοι και οι προθεσμίες (video)

Τέλος χρόνου σήμερα για τις επιταγές διασύνδεσης POS και ταμειακών

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 13:19