search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 16:32
MENU CLOSE

ΝΔ: Η «ακτινογραφία» της… πρώτης δόσης του ευρωψηφοδελτίου – Γιατί απουσιάζει ο Αυτιάς

22.03.2024 13:05
5998745

Με… ισχυρή δόση από ΠΑΣΟΚ, όλους τους ευρωβουλευτές που απέμειναν παρόντες, και μερικές ενδιαφέρουσες επιλογές αποδήμων, καθώς και πιο «στενές» κομματικές επιλογές, η Νέα Δημοκρατία παρουσίασε την Παρασκευή το μεγαλύτερο μέρος του ευρωψηφοδελτίου της, ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου.

Ενδιαφέρον έχει όμως και τουλάχιστον μία απουσία από τις ανακοινώσεις: Αυτή του Γιώργου Αυτιά.
Θέμα να κοπεί ο τηλεπαρουσιαστής δεν φαίνεται να υπάρχει πάντως.

Το ότι δεν ανακοινώθηκε τώρα οφείλεται μάλλον στο γεγονός ότι προτιμήθηκε να παραμείνει στις τηλεοπτικές επάλξεις όσο περισσότερο μπορεί, καθώς θεωρείται ότι με την εκπομπή του κάνει έτσι κι αλλιώς προεκλογική εκστρατεία για το κυβερνών κόμμα. Πιθανότατα, δε, θα είναι και το τελευταίο όνομα που θα ανακοινωθεί και για λόγους εντυπώσεων.

Ωστόσο η άλλη «απουσία», δηλαδή η μη ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Φρέντι Μπελέρη, ίσως κρύβει και μία αναδίπλωση, καθώς ενισχύονται οι απόψεις εκείνων στη ΝΔ, που θεωρούν ότι δεν πρέπει να υπάρχει τέτοιου είδους εμπλοκή του κόμματος και της ευρωλίστας με την κρίση στις ελληνοαλβανικές σχέσεις.

Μια «ακτινογραφία» των 28 προσώπων που απαρτίζουν την ευρωλίστα του κυβερνώντος κόμματος δίνει μια εικόνα που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως… ελαφρώς ουδέτερη, ή “μία δόση απ’ όλα”, δεδομένων των δημοσκοπικών ευρημάτων που δείχνουν ότι η Νέα Δημοκρατία δέχεται πιέσεις, τόσο εκ δεξιών όσο και εξ αριστερών της.

Ανάλογα με τις αντιδράσεις και τις μετρήσεις που θα υπάρξουν για το πώς θα γίνει δεκτή η 28άδα, θα υπάρξουν και οι επόμενες επιλογές. Για το αν θα δοθεί δηλαδή βάρος προς τα δεξιά, προς το κέντρο ή προς ειδικά κοινά, που ενδεχομένως δεν καλύπτονται από τις μέχρι τώρα επιλογές.

Εν πάση περιπτώσει, μια πρώτη ανάλυση θα μπορούσε να περιγραφεί ως εξής:

ΠΑΣΟΚ

Στο ευρωψηφοδέλτιο περιλαμβάνονται αισίως πέντε πρόσωπα που στο παρελθόν είχαν άμεση και στενή σχέση με το ΠΑΣΟΚ (Πύρρος Δήμας, Βούλα Πατουλίδου, Δημήτρης Καρανικόλας, Σωτήρης Σέρμπος και Έφη Χριστοφιλοπούλου) επιβεβαιώνοντας τη συνεχιζόμενη «πολιορκία» της ΝΔ στο κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη (ο οποίος, πάντως, φαίνεται ότι κάνει ρελάνς με τη «μεταγραφή» από την ευρω-ομάδα της ΝΔ του Θοδωρή Ζαγοράκη).

Ευρωβουλευτές

Παρά κάποια φημολογία ότι ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, σκεφτόταν να «κόψει» κάποια μέλη της νυν ευρω-ομάδας της ΝΔ, τελικά όλοι οι νυν ευρωβουλευτές του κόμματος (Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Ελίζα Βόζεμπεργκ, Μανώλης Κεφαλογιάννης, Στέλιος Κυμπουρόπουλος, Μαρία Σπυράκη) θα ελίναι παρόντες στο ευρωψηφοδέλτιο του Ιουνίου, πλην του Θοδωρή Ζαγοράκη και της Άννας-Μισέλ Ασημακοπούλου, η οποία, ως γνωστόν, «κόπηκε» μετά το αποκαλούμενο «email-gate».

Κομματικοί

Στο ευρωψηφοδέλτιο καταγράφεται και ισχυρή «κομματική» παρουσία, καθώς σε αυτό βρίσκουμε την πρώην βουλευτή Νόνη Δούνια, τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη, τον διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου τύπου, Δημήτρη Τσιόδρα, την γραμματέα εθελοντισμού της ΝΔ, Πίστη Κρυσταλλίδου, και τον γραμματέα Διεθνών Σχέσεων της ΟΝΝΕΔ, Βασίλειο Σακελλάρη.

Απόδημοι

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι επιλογές υποψηφίων προερχόμενων από τον απόδημο ελληνισμό, καθώς ορισμένοι εξ αυτών δεν προέρχονται από την Ευρώπη, όπως ο Άρθουρ Τσουχαντάρης, επιχειρηματίας, απόδημος από Αυστραλία και πρόεδρος ΝΟΔΕ Αυστραλίας, η Νιόβη Χριστοπούλου, ομογενής Νέας Υόρκης και δικηγόρος Αθηνών και Νέας Υόρκης, ή ο Δημήτρης Κατσαούνης, σύμβουλος επιχειρήσεων, απόδημος από Καναδά.

Από ευρωπαϊκές χώρες προέρχονται ο Β. Σακελλάρης (Βρετανία), ο Ορέστης Ομράν, διεθνής δικηγόρος, απόδημος από Βρυξέλλες, και η Μαρία-Ωραιοζήλη Κουτσουπιά, δικηγόρος Βρυξελλών και Αθηνών.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι ακόμα παραμένουν «κενές» 13 θέσεις στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ (αν θεωρηθεί δεδομένη η υποψηφιότητα του δημοσιογράφου Γιώργου Αυτιά), οι οποίες αναμένεται να ανακοινωθούν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του κόμματος που θα αρχίσει στις 5 Απριλίου.

Διαβάστε επίσης

Κουτσούμπας: Στο νέο σύστημα υγείας η ταμπέλα θα γράφει δημόσιο και από μέσα θα αλωνίζουν τα επιχειρηματικά συμφέροντα

Ευρωεκλογές: Ποια στοιχεία και επιδόσεις θα κρίνουν τη μοίρα Κασσελάκη και Ανδρουλάκη στη μάχη της δεύτερης θέσης

Νέα Δημοκρατία: Ανακοίνωσε τους πρώτους 28 υποψήφιους ευρωβουλευτές – Δείτε τα ονόματα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 16:24