search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 13:25
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: Ικανοποίηση για τις δημοσκοπήσεις αλλά και μηνύματα για τον κίνδυνο επανάπαυσης – «Δεν αρκεί η δεύτερη θέση»

23.03.2024 07:40
synedrio syriza 543- new

Ικανοποίηση, όπως είναι αναμενόμενο, εκδηλώνει ο ΣΥΡΙΖΑ για τις δημοσκοπήσεις, οι οποίες το τελευταίο διάστημα δείχνουν μια τάση να σταθεροποιηθεί ξανά στην δεύτερη θέση, στην οποία εδώ και μήνες βρισκόταν το ΠΑΣΟΚ.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στο πλαίσιο της πολύμηνης εσωκομματικής περιδίνησης από τον περασμένο Σεπτέμβριο, έφτασε όχι μόνο να καταλαμβάνει την τρίτη θέση, όχι μόνο να απειλείται από το ΚΚΕ, αλλά και να φλερτάρει με μονοψήφιο ποσοστό, με τα στελέχη του να εκφράζουν την ανησυχία για το αν θα μπορεί να επιτελεί τον θεσμικό του ρόλο.

Στην τρέχουσα συγκυρία όμως η πορεία υποχώρησης δείχνει να ανακόπτεται, και παρατηρείται σχετική συγκράτηση, χωρίς βέβαια να προμηνύονται ανατροπές – η απόσταση από τη ΝΔ εξακολουθεί είναι μεγάλη, και ο εκλογικός πήχης του 18% εξακολουθεί να μοιάζει δύσκολος στόχος.

Σε κάθε περίπτωση, το φρένο που φαίνεται να έχει μπει στην δημοσκοπική υποχώρηση, και η επιστροφή στην δεύτερη θέση λειτουργούν τονωτικά για την ηγεσία και τον κομματικό μηχανισμό.

Το θέμα για τον ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή είναι ότι υπό πίεση βρίσκονται οι δύο βασικοί πολιτικοί του αντίπαλοι, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Η πίεση που υπήρχε όλο το προηγούμενο διάστημα από τη διάσπαση μέχρι την τρικυμιώδη πορεία προς το συνέδριο, και εσχάτως με το θέμα των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων Κασσελάκη, φαίνεται τη δεδομένη στιγμή, να αλλάζει στρατόπεδο. Η κυβέρνηση δείχνει να βρίσκεται στο χειρότερο σημείο της πενταετίας, σύμφωνα με τους αναλυτές, με το ζήτημα των Τεμπών να φουντώνει και να την περικυκλώνει ένα χρόνο μετά, και την ακρίβεια να έχει δημιουργήσει ένα σταθερό υπόστρωμα κοινωνικής δυσαρέσκειας.

«Όχι επανάπαυση, στόχος δεν είναι μόνο η δεύτερη θέση αλλά και ένα καλό ποσοστό»

Σε αυτό το περιβάλλον ο ΣΥΡΙΖΑ ξαναβρίσκει προς ώρας το χαμόγελό του, με την εκπρόσωπο Τύπου Βούλα Κεχαγιά σε χθεσινή της συνέντευξη να δίνει κι ένα σήμα αυτοσυγκράτησης. Τα μηνύματα είπε, είναι θετικά αλλά «αυτό δεν σημαίνει ότι θεωρούμε δεδομένη μια καλή πορεία αν δεν δείξουμε την ενδεδειγμένη σοβαρότητα. Χαμόγελα μπορεί να υπάρχουν, αλλά υπάρχει και εγρήγορση για το αύριο, διότι δεν χρειάζεται επανάπαυση». Πρόσθεσε ότι η εκτίμηση στην Κουμουνδούρου είναι πως «η δεύτερη θέση τείνει να κλειδώσει για τον ΣΥΡΙΖΑ», ωστόσο επανέλαβε ότι ο κίνδυνος είναι η επανάπαυση όταν μάλιστα «στην πολιτική όλα μπορεί να ανατραπούν από τη μία στιγμή στην άλλη». Ταυτόχρονα, υπογράμμισε ότι ο στόχος δεν είναι μόνο η δεύτερη θέση, αλλά «και ένα καλό ποσοστό».

Σημειώνεται δε, ότι σύμφωνα με κομματικές πηγές στην χθεσινή Πολιτική Γραμματεία υπήρξε μια θετική αποτίμηση για την πορεία του κόμματος από το Συνέδριο και μετά.

Από τη μία, θεωρείται ότι συνέβαλε η στάση του σε ζητήματα κρίσιμα όπως η υπεράσπιση του δημόσιου πανεπιστημίου και η εναντίωση στα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Μάλιστα στην χθεσινή συνεδρίαση ζητήθηκε από στελέχη (Όλγα Γεροβασίλη, Αλέκος Φλαμπουράρης, Διονύσης Τεμπονέρας, Κωνσταντίνος Παναγιωτόπουλος) να υπάρξει ρητή αναφορά στην απόφαση του οργάνου που να επιβεβαιώνει την στήριξη του κόμματος στις φοιτητικές κινητοποίησεις, εν είδει αποδοκιμασίας σε δηλώσεις του βουλευτή Κιλκίς Πέτρου Παππά περί «παράνομων» κινητοποιήσεων.

Από την άλλη φαίνεται να υπάρχει η εκτίμηση ότι και ο Στέφανος Κασσελάκης συμβάλει στην βελτιωμένη δημοσκοπική εικόνα με την Βούλα Κεχαγιά να σημειώνει πως «αρχίζει να ανεβάζει σταθερά τα ποσοστά της δημοφιλίας του» και πως «ο κόσμος αρχίζει και τείνει ευήκοα ώτα σε αυτά που λέει ο πρόεδρος του κόμματος μας και αφορούν τις πολιτικές μας θέσεις». Το τελευταίο παραπέμπει στις θέσεις που παρουσίασε για την ακρίβεια και το φορολογικό λίγες μέρες πριν αναχωρήσει για τον στρατό.

Σαφώς, φαίνεται να έχει συμβάλει και η στάση του ΣΥΡΙΖΑ στην υπόθεση των Τεμπών, που μέσα και από την Εξεταστική αλλά και με πρωτοβουλίες στο ευρωκοινοβούλιο, από τη μία ανέδειξε τους χονδροειδείς χειρισμούς της κυβερνητικής πλειοψηφίας, από την άλλη παρείχε στήριξη στον λόγο και τα αιτήματα των συγγενών των θυμάτων.

Το θέμα τώρα είναι αν μέχρι τις ευρωεκλογές, πέρα από το πεδίο άσκησης αντιπολίτευσης, θα μπορέσει να παρουσιάσει ένα πιο συνεκτικό θετικό αφήγημα που να αφορά την κοινωνία. Πολλοί πιστεύουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δε μπορεί να μένει μόνο στις αντιπαραθέσεις με την κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ που θα του επιτρέψουν να «φυτοζωεί» στη δεύτερη θέση (με χαμηλά ποσοστά δηλαδή) κι ενώ η κυβέρνηση για πρώτη φορά δέχεται σημαντική πίεση, ούτε στην επικοινωνία την οποία έχει πάρει πάνω του ο πρόεδρος με λάιφ στάιλ χρώμα σε πολλές περιπτώσεις.

Διαβάστε επίσης:

Δεν υπάρχει Τρίτη Ρώμη!

Ευρωεκλογές: Ποια στοιχεία και επιδόσεις θα κρίνουν τη μοίρα Κασσελάκη και Ανδρουλάκη στη μάχη της δεύτερης θέσης

KKE: Βαριά εκτεθειμένη η κυβέρνηση για τα Τέμπη

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 13:23