search
ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 23:59
MENU CLOSE

Τέμπη: Την Τρίτη ξεκινά η συζήτηση της πρότασης μομφής – Ο Μητσοτάκης αποφασίζει αν τη μετατρέψει σε ψήφο εμπιστοσύνης

24.03.2024 21:53
bouli new

Με το άνοιγμα των εργασιών της Βουλής την ερχόμενη Τρίτη και με την υπογραφή 79 βουλευτών από το ΠΑΣΟΚ, τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Αριστερά αναμένεται να κατατεθεί η πρόταση δυσπιστίας των τριών κομμάτων προς την κυβέρνηση, κάνοντας πράξη τη σχετική πρωτοβουλία που πήρε ο Νίκος Ανδρουλάκης, με αφορμή τις εξελίξεις στην υπόθεση των Τεμπών.

Η δε συζήτηση αναμένεται επίσης να ξεκινήσει την Τρίτη, δηλαδή αμέσως με την κατάθεση της πρότασης, έστω κι αν η κυβέρνηση έχει διορία από το σύνταγμα να την προγραμματίσει εντός 48ωρου. Άρα η ψηφοφορία θα γίνει την Πέμπτη το βράδυ.

Άλλωστε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, χαρακτήρισε την πρόταση «καλοδεχούμενη» και έδωσε το σύνθημα ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη για την πρόκληση αυτής της πολιτικής σύγκρουσης. Είναι δε ξεκάθαρο ότι ακόμα κι αν για οποιοδήποτε απρόοπτο λόγο η πρόταση δεν κατατεθεί την Τρίτη, αλλά πιο μετά, η κυβέρνηση θα διακόψει αμέσως οτιδήποτε και θα αποδεχθεί την πρόκληση εκκινώντας τη συζήτηση το συντομότερο.

Υπάρχει μόνο ένα θέμα ως προς την τελική στάση της κυβέρνησης: έχει τη δυνατότητα να μετατρέψει την πρόταση δυσπιστίας σε πρόταση ψήφου εμπιστοσύνης, όπως έχει γίνει συχνά στο παρελθόν σε ανάλογες καταστάσεις.

Την απόφαση για τούτο θα την λάβει ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επιστρέφει την Τρίτη από τον Καναδά. Προς το παρόν, οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι δεν ξεκαθαρίζουν εάν και τι προθέσεις υπάρχουν γι’ αυτό το θέμα.

Θεωρούν όμως ότι με την τριήμερη συζήτηση στη Βουλή θα καταφέρουν να «μαζέψουν» το θέμα και να δοθούν απαντήσεις, κυρίως δε να υποστηρίξουν ότι η αντιπολίτευση «εκμεταλλεύεται μία τραγωδία και τον ανθρώπινο πόνο» για πολιτικές σκοπιμότητες. Θα επαναλάβουν δε τη ρητορική ότι τα κόμματα της κεντροαριστεράς ταυτίζονται με τη ρητορική του Κυριάκου Βελόπουλου.

Σημειώνεται ότι την πρόταση δυσπιστίας ξεκαθάρισαν ήδη ότι θα την ψηφίσουν το ΚΚΕ και ο Κυριάκος Βελόπουλος, ενώ αναμένεται να κάνουν το ίδιο όλα τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης.

Το ερώτημα ωστόσο είναι εάν η κίνηση αυτή θα επιφέρει κάποια καίριο πολιτικό χτύπημα στην κυβέρνηση ή θα ενδυναμώσει και συσπειρώσει την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, η οποία έχει περιέλθει τις τελευταίες ημέρες σε δύσκολη θέση, λόγω των όσων αποκαλύπτονται για το έγκλημα των Τεμπών.

Στελέχη του ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι η κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πιεστούν αναγκασμένοι να εμφανιστούν στη Βουλή, όπως δεν έκαναν στη συζήτηση για το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής. Και να δίνουν επί τριήμερο εξηγήσεις για μία υπόθεση, που η κοινωνία έχει καταλογίσει ευθύνες στους κυβερνητικούς χειρισμούς.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει ένας προβληματισμός, καθώς υπολογίζουν ότι ποτέ μία πρόταση δυσπιστίας δεν παρήγαγε πρακτικά πολιτικά αποτελέσματα, ενώ εκδηλώνεται και μία αμηχανία για το γεγονός ότι ο κ. Ανδρουλάκης πρόλαβε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε θέμα αυτό.

Σε κάθε περίπτωση πάντως δεν θεωρούν αυτά τα ζητήματα ως κυρίαρχα, καθώς ο Στέφανος Κασσελάκης έβαλε ένα μεγαλύτερο πολιτικό διακύβευμα – τουλάχιστον επικοινωνιακά – ζητώντας εκλογές άμεσα.

Διαβάστε επίσης:

Συνέντευξη Μητσοτάκη στο καναδικό δίκτυο CTV: «Έχουμε βάλει σε τάξη τα οικονομικά μας – Η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα»

Πηγές ΝΔ για το ρεπορτάζ του «Βήματος»: «Πότε έλεγε αλήθεια ο κ. Λαμπρόπουλος; Τότε ή τώρα;»

Alter Ego Media: «Η κυβέρνηση αρνείται να αναγνωρίσει ότι το έγκλημα των Τεμπών άφησε βαθιά πληγή στην κοινωνία»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 23:54