search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 20:38
MENU CLOSE

Πρόταση δυσπιστίας: Έναρξη με άγριες κόντρες στην Βουλή – «Ετοιμοπόλεμα» τα κόμματα, πυρ ομαδόν κατά της κυβέρνησης

26.03.2024 21:27
vouli-1-15-123

Σε υψηλούς τόνους και με εκτενείς αναφορές από τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην τραγωδία των Τεμπών που αποτελεί τον βασικό κορμό της πρότασης δυσπιστίας στην κυβέρνηση, αλλά και σε θέματα κράτους δικαίου, τις υποκλοπές και τη διαρροή από το υπουργείο Εσωτερικών προσωπικών δεδομένων εκλογέων του εξωτερικού ξεκίνησε στη Βουλή η τριήμερη κοινοβουλευτική μάχη. 

Η πρώτη κόντρα ήταν ανάμεσα στον Μάκη Βορίδη με τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και τη Ζωή Κωνσταντοπούλου. «Έχει απωλέσει κάθε νομιμοποίηση, απομένει η πολιτική σας καταδίκη στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση», τόνισε η Μιλένα Αποστολάκη η οποία έλαβε πρώτη τον λόγο καθώς η πρωτοβουλία της συζήτησης ανήκει στο ΠΑΣΟΚ. Η κ. Αποστολάκη επεσήμανε ότι η λειτουργία του κράτους δίκαιου είναι ο εγγυητής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με την κυβέρνηση να τον παραβιάζει κατ’ εξακολούθηση, ενώ απάντησε και στους ισχυρισμούς της κυβέρνησης περί εξυπηρέτησης οικονομικών συμφερόντων που αποσκοπούν στην αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης, λέγοντας πως «ηχεί ως ανέκδοτο ότι ήσαστε θύματα επιχειρηματικών συμφερόντων». Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ επιτέθηκε με σφοδρότητα και στον πρωθυπουργό υποστηρίζοντας ότι η εικόνα του φιλελεύθερου ηγέτη του πρωθυπουργού έχει τρωθεί ανεπανόρθωτα.

«Εσείς κυβερνούσατε όταν γίνονταν οι υποκλοπές, όταν διαρρέονταν τα προσωπικά δεδομένα, όταν έγιναν τα Τέμπη. Και εσείς θα παραιτηθείτε. Για να ανασάνει η δημοκρατία και να μιλήσει ο λαός», ανέφερε ο Νίκος Παππάς από τον ΣΥΡΙΖΑ και επεσήμανε ότι ζητήθηκε η παραίτηση της κυβέρνησης και η δρομολόγηση εθνικών εκλογών, διότι οι παραβιάσεις του κράτους δικαίου σε αριθμό και σε κλίμακα δεν έχουν προηγούμενο. «Η κοινή γνώμη έχει καταλήξει σε ένα συμπέρασμα. Ότι στα Τέμπη έγινε προσπάθεια συγκάλυψης. Και αυτές οι τρεις μέρες, θα είναι οι μέρες που τελειώνει το κρυφτό. Και για τον κ. Μητσοτάκη και για τον κ. Καραμανλή», είπε και τόνισε ότι η συγκάλυψη έχει γίνει πρώτη φύση της κυβέρνησης. «Ο κ. Μητσοτάκης να μας πει χαρτί και καλαμάρι ποιους συνάντησε από την ώρα του δυστυχήματος ως την ώρα που βγήκε και είπε περί ανθρώπινου λάθους», ανέφερε και μίλησε για απόπειρα διάχυσης ευθυνών. 

«Πάντα κάποιος άλλος φταίει. Εσείς, όμως, κυβερνάτε. Εσείς κυβερνούσατε όταν γίνονταν οι υποκλοπές. Εσείς όταν τσακίστηκε το κράτος Δικαίου. Εσείς όταν παρακολουθούνταν το μισό πολιτικό σύστημα και η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων. Εσείς όταν διέρρεαν τα προσωπικά δεδομένα δεκάδων χιλιάδων πολιτών. Εσείς όταν έγινε το έγκλημα των Τεμπών. Εσείς κυβερνούσατε. Και εσείς θα παραιτηθείτε. Για να ανασάνει η δημοκρατία για να μιλήσει ο λαός», υπογράμμισε ο Νίκος Παππάς.

Για απόπειρα πολιτικής εκμετάλλευσης της τραγωδίας με ψέματα, χαλκεύσεις, συκοφαντίες, άσχετες συνδέσεις, υποψίες και υπαινιγμούς έκανε λόγο ο Μάκης Βορίδης και στράφηκε προσωπικά κατά του Νίκου Παππά λέγοντας ότι είναι κρίμα που δεν εκλέχθηκε και ο κ. Παπαγγελόπουλος για να είναι συμπληρωμένο το σετ της υπεράσπισης του κράτους δικαίου. «Από δύο υπουργούς που έχουν καταδικαστεί για ζητήματα λειτουργίας του κράτους δικαίου και ο τότε πρωθυπουργός έχει ομολογήσει ότι υπήρξε απόπειρα στησίματος της Δικαιοσύνης και δημιουργίας  ενόχων, θα περίμενα χαμηλότερους τόνους», ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας, ενώ σε άλλο σημείο υποστήριξε ότι «το σύνολο της αριστερής αντιπολίτευσης επιχειρεί να εκμεταλλευτεί τον ανθρώπινο πόνο». Σύμφωνα με τον κ. Βορίδη η αντιπολίτευση δεν μπορεί να παρουσιάζει τον πρωθυπουργό ως οιονεί δικτάτορα, όταν έχουν ενισχυθεί οι  δικαικοί θεσμοί στην χώρα. 

Ο κ. Βορίδης επιτέθηκε και στη Ζωή Κωνσταντοπούλου που φώναξε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, λέγοντας ότι είναι ο ορισμός της συκοφαντίας.

«Ματαιοπονείτε, η προσπάθεια σας για συγκάλυψη βγάζει μάτι», είπε προς τα κυβερνητικά έδρανα ο Θανάσης Παφίλης από το ΚΚΕ.

«Για το έγκλημα στα Τέμπη ευθύνεται η εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης και η πολιτική των άλλων κομμάτων που ακολουθήθηκε κατά γράμμα, με βάση την ολέθρια πολιτική της ΕΕ», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, κατά τη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας στη Βουλή. «Και εσείς και οι υπόλοιποι προσπαθείτε να βγάλετε λάδι αυτή την πολιτική. Εκατομμύρια Έλληνες φώναξαν ‘τα κέρδη τους ή η ζωή μας’», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ και πρόσθεσε ότι αυτή η «εγκληματική πολιτική δεν έχει εφαρμογή μόνο στον σιδηρόδρομο» διότι στο βωμό του κέρδους, εμπορευματοποιείται η υγεία, η παιδεία και οι λαϊκές ανάγκες συνολικά.

«Η προσπάθεια για συγκάλυψη βγάζει μάτι. Συνεχίζετε και οχυρώνεστε πίσω από το ανθρώπινο λάθος», ανέφερε ο Θανάσης Παφίλης και υπογράμμισε πως «αν υπήρχαν τα συστήματα ασφαλείας δεν θα γινόταν αυτό το έγκλημα».

«Εμείς την μομφή την κάνουμε κάθε μέρα, προσπαθώντας να οργανώσουμε τους λαϊκούς αγώνες. Και αυτό γίνεται. Και μεγαλώνει ο αγώνας των αγροτών, των εργατών, των φοιτητών. Αυτή είναι η πρόταση μομφής η δικιά μας. Θα ψηφίσουμε την πρόταση μομφής που κατατέθηκε, με το δικό μας σκεπτικό», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ και σχολίασε: «να ψηφίζεις το 70% των νόμων της Νέας Δημοκρατίας και μετά να ζητάς να πέσει η κυβέρνηση, είναι ένα ερώτημα».

Πλεύρης: Συμπεριφέρεστε ως συνήγοροι υπεράσπισης του σταθμάρχη και όχι των θυμάτων για μικροπολιτικό όφελος

«Εργαλειοποιείτε τον ανθρώπινο πόνο αποσκοπώντας σε μικροκομματικό όφελος» ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ Θάνος Πλεύρης κατά την συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσαν ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας.

Ο κ. Πλεύρης, τόνισε ότι με την πρόταση αυτή «αποδείχθηκαν οι προθέσεις του κάθε κόμματος σε ότι αφορά την διαλεύκανση του δυστυχήματος των Τεμπών» προσθέτοντας ότι «αυτό που σας ενδιαφέρει είναι μόνο το μικροκομματικό όφελος».

Καταλόγισε σε όσους την συνυπογράφουν την πρόταση δυσπιστίας ότι «έχουν προσχωρήσει σε όσα έχει υποστηρίξει ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος».

Με την πρόταση δυσπιστίας σας, τόνισε ο κ. Πλεύρης «συμπεριφέρεστε ως συνήγοροι υπεράσπισης του σταθμάρχη και όχι των θυμάτων για μικροπολιτικό όφελος. Έχετε αποσύρει πλήρως τις ευθύνες του ανθρώπου που έβαλε δύο τραίνα στην ίδια γραμμή και συγκρούσθηκαν μεταξύ τους για να έχετε μικροκομματικό όφελος». Πρόκειται είπε ο εισηγητής της πλειοψηφίας «για την πρώτη πρόταση δυσπιστίας που έχει κατατεθεί και η οποία δεν συνδέεται με κυβερνητική πολιτική!» σημειώνοντας πως ακόμα και η αρμοδιότητα άσκησης του Νόμου περί ευθύνης Υπουργών δεν είναι της κυβέρνησης αλλά της Βουλής.

Οι πραγματικοί αρχηγοί του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ο βουλευτής «είναι ο κ. Παύλος Πολάκης και ο κ. Νίκος Παππάς» και απέδωσε στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «θέλει να δημιουργήσει ένα τοξικό κλίμα». Ο ΣΥΡΙΖΑ, πρόσθεσε «έχει ποινικό μητρώο που έχει αποτυπωθεί με δύο καταδικαστικές αποφάσεις του Ειδικού Δικαστηρίου που έγινε μετά από πόρισμα Προανακριτικών Επιτροπών για παραβιάσεις του Κράτους Δικαίου. Για παρεμβάσεις στην Δικαιοσύνη από τον αρμόδιο υπουργό (εν. τον κ. Παπαγγελόπουλο) και για παρεμβάσεις στα ΜΜΕ από τον αρμόδιο υπουργό (εν. τον κ. Νίκο Παππά) Και όσο εσείς θα επικαλείστε ψηφίσματα του ΕΚ εμείς θα επικαλούμαστε τις αποφάσεις του Ειδικού Δικαστηρίου για παραβιάσεις του Κράτους Δικαίου».

Ο κ. Πλεύρης, σημείωσε ότι «αναπτύσσεται ένα αντί – Νέας Δημοκρατίας μέτωπο από κόμματα που μεταξύ τους σφάζονται με στόχο την αποκόμιση εκλογικών ωφελημάτων ενόψει ευρωεκλογών».

Ο εισηγητής της ΝΔ, κλείνοντας την τοποθέτησή του ανέφερε ότι «καταψηφίζουμε την πρόταση μομφής. Καλοδεχούμενη και σας προκαλούμε να εξαντλήσετε όποιο μέσο θέλετε, διότι εδώ θα είναι συντεταγμένη η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ και ο ελληνικός λαός που την στηρίζει για να σας δίνει τις απαντήσεις».

Η συζήτηση θα συνεχιστεί αύριο και θα ολοκληρωθεί αργά το βράδυ της Πέμπτης. Μέχρι στιγμής έχουν εγγραφεί 175 βουλευτές στον κατάλογο των ομιλητών. 

Τζάκρη: Η πρόταση δυσπιστίας αποτυπώνει το δημόσιο αίσθημα

«Η πρόταση δυσπιστίας δεδομένων των κοινοβουλευτικών συσχετισμών περισσότερο αντιπροσωπεύει μια συμβολική αποτύπωση του δημοσίου αισθήματος και για αυτό τον λόγο και συνυπογράψαμε και την στηρίζουμε, γιατί όταν μια κυβέρνηση προκαλεί διαρκώς και βρίσκεται σε δυσαρμονία με το πραγματικό εκλογικό σώμα πρέπει να της αποδίδεται η αρμόζουσα απαξία», εξήγησε για τη στάση του κόμματος της, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Τζάκρη, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας.

«Η λύση, όπως ορθά και ξεκάθαρα το διατύπωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης, είναι η άμεση προσφυγή στην κάλπη. Για να μπορέσει ο κ. Μητσοτάκης να φύγει δημοκρατικά και να μπορέσει η ελληνική κοινωνία να αναπνεύσει από την αντικοινωνική και αντιθεσμική διακυβέρνηση την οποία ασκεί ο ίδιος προσωπικά», είπε η κ. Τζάκρη και πρόσθεσε: «Ακόμη και όσοι επικαλούνται το επιχείρημα ότι έχει νωπή λαϊκή εντολή η κυβέρνηση, γνωρίζουν ότι αυτή η εντολή υπεξαιρέθηκε με έναν καταιγισμό ψεμάτων και συνειδητής παραποίησης της πραγματικότητας.

Σε λιγότερο από έναν χρόνο αποκαλύφθηκαν όσα συγκάλυπτε και είναι τόσο επικίνδυνος για την πατρίδα μας γιατί δεν είναι ο εξωτερικός, αλλά ο εσωτερικός εχθρός της. Υπερψηφίζουμε την πρόταση δυσπιστίας και επιμένουμε για την ταχύτερη δυνατή προσφυγή σε εκλογές».

Σταϊκούρας: Να είναι περισσότεροι προσεκτικοί όσοι εξάγουν βιαστικά συμπεράσματα για περιστατικά που είδαν το φως της δημοσιότητας

Η διερεύνηση των συστημικών προβλημάτων ασφαλείας που οδήγησαν στο δυστύχημα και η ενίσχυση του επιπέδου ασφάλειας του σιδηροδρομικού δικτύου είναι η ισχυρή δέσμευση και το καθήκον της ηγεσίας του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας, κατά την συζήτηση στη Βουλή της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

«Προφανώς, δεν είμαι εδώ για να ωραιοποιήσω καταστάσεις. Ούτε να ισχυριστώ ότι έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα.

Προβλήματα που έχουν σωρευθεί τις περασμένες δεκαετίες και για την επίλυση των οποίων απαιτείται συστηματική και πολύχρονη προσπάθεια. Υποστηρίζω, όμως, ότι κινούμαστε με ευθύνη στη σωστή κατεύθυνση», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας.

Ταυτόχρονα, παρουσίασε σειρά παρεμβάσεων που έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες, «βάσει ενός συγκροτημένου σχεδίου για την αναβάθμιση του ελληνικού σιδηρόδρομου και την αποκατάσταση της αξιοπιστίας του όπως είπε.

Μεταξύ άλλων έδωσε έμφαση:

-στην παράδοση, τον Σεπτέμβριο του 2023, της Σύμβασης 717 για την ανάταξη της σηματοδότησης και της τηλεδιοίκησης στον άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Προμαχώνας

-την παράδοση, τον Νοέμβριο του 2023 της Σύμβασης για την εγκατάσταση συστήματος αυτόματης προστασίας συρμών (ETCS – Level 1), επί της γραμμής και

– την ολοκλήρωση εντός του 2ου εξαμήνου του 2023, έργα για την ενίσχυση της ασφάλειας του σιδηροδρομικού δικτύου.

Όπως τόνισε ο κ. Σταϊκούρας, «ως προς τα πρόσφατα περιστατικά, που προφανώς είδαν το φως της δημοσιότητας, η πολιτική ηγεσία ζήτησε την άμεση υποβολή εκθέσεων που περιήλθαν σε γνώση της».

«Επί αυτών, έχουν ήδη εκδοθεί τα πρώτα πορίσματα.

Με βάση αυτά, θα συνιστούσα σε όσους εξάγουν βιαστικά συμπεράσματα, να είναι περισσότερο προσεκτικοί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας και πρόσθεσε:

«Ενδεικτικά, να πω ότι πριν από 6 μέρες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρώτος υπογραφών την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, Νίκος Ανδρουλάκης, είχε συνδυάσει τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου με αυτά που είδαν το φως της δημοσιότητας τις προηγούμενες μέρες.

Θέλω να ενημερώσω τον κ. Ανδρουλάκη και φυσικά δημόσια την ελληνική κοινωνία ότι στα πορίσματα των ίδιων των εμπλεκομένων φορέων τα οποία έχω προφανώς στην κατοχή μου αναφέρεται ως υπεύθυνος για τα συμβάντα που έχουμε εκθέσεις ο ανθρώπινος παράγοντας.

Επιπρόσθετα, οι συγκεκριμένες αναφορές διαπιστώνουν την αναγκαιότητα λήψης βελτιωτικών ενεργειών που αφορούν τον ανθρώπινο παράγοντα. Το κείμενο υπογράφεται από κάποιους από αυτούς που θέλατε να καλέσετε στην Εξεταστική Επιτροπή».

Και ο κ. Σταϊκουρας συνέχισε:

«Τι προτείνεται για αυτά τα συμβάντα; Το πόρισμα αναφέρει ότι:

Ο ΟΣΕ σε συνεργασία με τις σιδηροδρομικές επιχειρήσεις θα πρέπει να καταστήσουν σαφές στο εμπλεκόμενο προσωπικό ότι πρέπει οι επικοινωνίες μεταξύ μηχανοδηγών και σταθμαρχών να είναι σύμφωνες με τις οδηγίες γενικού κανονισμού κίνησης και κυκλοφορίας. Οι εντολές του σταθμάρχου πρέπει να είναι σαφείς και ξεκάθαρες όπως και οι ανταποκρίσεις τι οποίες θα πρέπει να ακολουθούν οι σταθμάρχες

Δεύτερον, να διενεργούνται επιπλέον μηνιαίοι τυχαίοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι στις ηχογραφημένες συνομιλίες, σε κομβικά σημεία του δικτύου, για να διαπιστώνετε αν βελτιώνεται η ποιότητα των συνεννοήσεων και είναι κανονιστικά προβλεπόμενοι.

Τρίτον, να ενημερωθούν ενυπόγραφα οι μηχανοδηγοί για την υποχρεωτική εκτέλεση των επικοινωνιών σύμφωνα με τις διατάξεις του γενικού κανονισμού κίνησης και των σχετικών εγκυκλίων.

Από αυτό διαπιστώνεται ότι στις ίδιες εκθέσεις δεν υπάρχει καμία σύνδεση με το σιδηροδρομικό δίκτυο από τις ίδιες αναφορές των εργαζομένων»

«Απευθύνω μήνυμα προς όλους τους εμπλεκόμενους στην αλυσίδα του σιδηροδρομικού έργου.

Οφείλουμε να επιδεικνύουμε υψηλότερη ατομική και συλλογική ευθύνη, ώστε συμπληρωματικά με τις νέες τεχνολογίες, να αναβαθμίζουμε την ασφάλεια των μεταφορών και να ενισχύουμε την ποιότητα των υπηρεσιών.

Χρειάζεται συνεχής προσπάθεια, για να φέρουμε τον ελληνικό σιδηρόδρομο στο επίπεδο που οραματιζόμαστε και αξίζει στους πολίτες.

Αποτελεί χρέος μας προς τον ελληνικό λαό, αλλά και ελάχιστη ένδειξη σεβασμού στη μνήμη των θυμάτων και τον ισόβιο πόνο των οικογενειών τους», κατέληξε ο κ. Σταϊκούρας.

Διαβάστε επίσης:

Νέα Αριστερά: Η συγκάλυψη τελειώνει, ο Μητσοτάκης δε θα καταφέρει να κρυφτεί κατά τη συζήτηση για την ψήφο δυσπιστίας

Πρόταση δυσπιστίας: Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση στη Βουλή στον απόηχο των αποκαλύψεων για τα Τέμπη – live

Διαγράφεται από τη ΝΔ ο Μιχάλης Ταμήλος μετά τις απαράδεκτες δηλώσεις του για τα Τέμπη

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 20:36