search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 12:07
MENU CLOSE

Απειλή για την υγεία η σκόνη από τη Σαχάρα – Οι οδηγίες που δίνουν οι πνευμονολόγοι (Video)

28.03.2024 08:49
NEFOS NEW

Aσφυκτική θα είναι και σήμερα η ατμόσφαιρα στο λεκανοπέδιο της Αττικής. Η αφρικανική σκόνη σε συνδυασμό την υγρασία δημιουργούν ένα επικίνδυνο κοκτέηλ όπως αναφέρει ο καθηγητής πνευμονολογίας, Παναγιώτης Μπεχράκης.

«Οι συνέπειες της σκόνης δεν είναι τόσο τραγικές όσο δείχνουν οι εικόνες», ανέφερε αρχικά ο κ. Μπεχράκης, σε δηλώσεις του στην εκπομπή «Prime» του ΕΡΤNews.

«Πράγματι, δεν είναι καλό το φαινόμενο. Πράγματι, θα περάσουμε δύο εικοσιτετράωρα μέσα σε ένα περιβάλλον το οποίο δεν είναι καθόλου καλό για την αναπνοή μας, αλλά στα χρόνια των τελευταίων δεκαετιών που παρατηρείται το φαινόμενο αυτό, δεν έχουν συμβεί μαζικές εισαγωγές στα νοσοκομεία, δεν έχουν συμβεί μαζικά προβλήματα δημόσιας υγείας, η οποία οπωσδήποτε βλάπτεται», εξήγησε.

Σχετικά με τους τρόπους προφύλαξης, ο κ. Μπεχράκης είπε πως η μάσκα βοηθάει αλλά λίγο. «Πιο πολύ βοηθάει η εισπνοή από τη μύτη.

Η μύτη είναι ένα πολύ καλό κλιματιστικό της αναπνοής. Φιλτράρει τα μεγάλα σωματίδια που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα, κάτω από συνθήκες τέτοιου είδους ρύπανσης, του νέφους της Σαχάρας δηλαδή, και αυτό είναι ένα μέτρο, συν το ότι δεν είναι καλό να κουραζόμαστε κάτω από αυτές τις συνθήκες. Γιατί όταν τρέχουμε, όταν δουλεύουμε σκληρά, αναπνέουμε πιο έντονα», είπε.

Πρόσθεσε επίσης πως άνθρωποι που έχουν άσθμα και χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια ή γενικά προβλήματα αναπνοής, πρέπει να προσέξουν περισσότερο.

«Ας μείνουν μέσα με κλειστά τα παράθυρα, ας αποφύγουν την εισπνοή αυτής της σκόνης, η οποία πιο πολύ μακροχρόνια βλάπτει, με την έννοια του ότι μεταφέρει από την Αφρική ρύπους καθόλου επιθυμητούς στην Ελλάδα», ανέφερε.

Όσο για το τι είδους ρύπους μεταφέρει η σκόνη, ο κ. Μπεχράκης τόνισε: «Έχουν ψευδάργυρο, έχουν μόλυβδο, έχουν χρώμιο, έχουν βαρέα μέταλλα και προϊόντα από τη ρύπανση και από τους πολέμους που συμβαίνουν στη βόρεια Αφρική».

Κολυδάς για αφρικανική σκόνη: Αυτά τα επεισόδια διαρκούν έως 4 ημέρες

Με ανάρτησή του στα social media ο Θεόδωρος Κολυδάς αναφέρεται στην αφρικανική σκόνη που έχει αρχίσει να συγκεντρώνεται σε πολλές περιοχές της χώρας τις τελευταίες ώρες.

Ο διευθυντής της ΕΜΥ επισημαίνει, μεταξύ άλλων, πως τα εν λόγω επεισόδια διαρκούν από 2 έως 4 ημέρες.

Στο μεταξύ συστάσεις προς τις ευάλωτες και ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού απευθύνει η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας, εξαιτίας του εκρηκτικού «κοκτέιλ» ζέστης και αφρικανικής σκόνης που έχει δημιουργήσει αποπνικτική ατμόσφαιρα σε περιοχές της χώρας.

Διαβάστε επίσης

Πιθανός λόγος παραίτησης Μπίνη – Ένα χρόνο μετά δεν έχει κάνει τίποτα η επιτροπή

Επεισόδια και χημικά στη Λάρισα ενώ ήταν σε εξέλιξη η συναυλία της στρατιωτικής ακαδημίας των ΗΠΑ

Κυψέλη: Στο χειρουργείο ο διευθυντής του Γυμνασίου που μαχαίρωσε ο 19χρονος εξωσχολικός


google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 12:03