search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 12:58
MENU CLOSE

Έφτασαν… τρεκλίζοντας στην πρόταση μομφής

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2327
28/03/2024
28.03.2024 06:10
xristakopoulos 123- new

Η τριήμερη κόντρα στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσαν ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας θα κρίνει πολλά για το πώς θα φτάσουν τα τρία κόμματα εξουσίας (Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) στις ευρωεκλογές.

Το παράδοξο όμως είναι ότι στη συζήτηση αυτή τα τρία κόμματα έφτασαν σχεδόν… τρεκλίζοντας, ύστερα από μια σειρά λάθη που έχουν προκαλέσει προβλήματα και μένει να δούμε αν – και πόσο – θα τους στοιχίσουν ενόψει του Ιουνίου.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. έκανε το μέγα λάθος να πιστέψει – και να διακηρύξει – ότι το 41% «καθάρισε την μπουγάδα» των ευθυνών για τα Τέμπη. Δυστυχώς γι’ αυτήν δεν έχει μάθει τίποτε από την πρόσφατη πολιτική Ιστορία.

● Δεν θυμάται ότι ο Σημίτης είχε την ίδια αυταπάτη το 2000, αλλά πλήρωνε μέχρι την τελευταία μέρα της πρωθυπουργίας του τα Ίμια του 1996 και το Χρηματιστήριο του 1999. Τίποτε δεν ξεχάστηκε – όλα πληρώθηκαν το 2004.

● Δεν θυμάται ότι ο Καραμανλής δεν άφησε πίσω του το 2007 ούτε τα «δομημένα ομόλογα» ούτε τους «κουμπάρους» ούτε οτιδήποτε άλλο απ’ όσα νόμισε ότι «καθάρισε» με τη δεύτερη εκλογική νίκη.

Το ίδιο ισχύει τώρα με την κυβέρνηση Μητσοτάκη: τα Τέμπη έφτασαν να αποτελέσουν το σημείο στο οποίο ενοποιείται η δυσαρέσκεια για όλα τα προβλήματα και 8 ή 9 στους 10 – ανάλογα με τη δημοσκόπηση – πιστεύουν ότι υπάρχει προσπάθεια συγκάλυψης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, παρότι πήρε πάνω του τη διαχείριση των Τεμπών – έως και τη διεθνοποίηση του θέματος –, κατάφερε τις τελευταίες μέρες να χάσει την πρωτοβουλία από το ΠΑΣΟΚ, να συρθεί στην πρόταση μομφής και να ξαφνιάσει τους πάντες αρνητικά θέτοντας ένα ακατανόητο ζήτημα εγκυρότητας των επόμενων εθνικών εκλογών, άρα και των ευρωεκλογών. Μια στάση όχι καινοφανή – τα ίδια περίπου έλεγε και επί Τσίπρα –, αλλά ηττημένη. Η οποία, εκτός όλων των άλλων, ερμηνεύεται και ως ηττοπάθεια ενόψει του Ιουνίου.

Το ΠΑΣΟΚ αρχικά υποτίμησε και απέρριψε την Εξεταστική Επιτροπή – η οποία ωστόσο κράτησε ζωντανό το θέμα για καιρό και προκάλεσε μεγάλη ζημιά στην κυβέρνηση – αφήνοντας στον ΣΥΡΙΖΑ την πρωτοβουλία των κινήσεων. Εσχάτως – ύστερα από μια γενναία δημοσκοπική πτώση – κατάλαβε το λάθος και προσπαθεί να ανακάμψει και να αναδειχθεί σε πρωτεύουσα αντιπολιτευτική δύναμη με την πρόταση μομφής. Οι επόμενες δημοσκοπήσεις θα δείξουν εάν πρόλαβε να σώσει την παρτίδα ή η κίνησή του ήρθε πολύ αργά.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά, τα τρία κόμματα εξουσίας θα βγουν από το τριήμερο με κέρδη και απώλειες που σύντομα θα μετρηθούν.

Διαβάστε επίσης:

Η αμείλικτη ταξικότητα του καρκίνου

Απελπισμένοι κι επικίνδυνοι…

Κι όμως κινείται…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 12:54