search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 13:05
MENU CLOSE

Βαλτιμόρη: Θεωρίες συνωμοσίας στο διαδίκτυο με αφορμή το δυστύχημα – Πρόκειται για συμβάν του «μαύρου κύκνου»;

28.03.2024 12:17
baltimore_new

Το τραγικό δυστύχημα με την πρόσκρουση του πλοίου στη γέφυρα της Βαλτιμόρης έδωσε αφορμή για να κυκλοφορήσουν θεωρίες συνωμοσίας στο διαδίκτυο.

Το δυστύχημα χαρακτηρίζεται «επεισόδιο του μαύρου κύκνου» -μία έκφραση που χρησιμοποιούν οι οπαδοί των θεωριών συνωμοσίας για να περιγράψουν συμβάντα που πιστεύουν πως είναι αποτέλεσμα κακόβουλων ενεργειών.

Οι διακινητές τέτοιων θεωριών είναι κατά κύριο λόγο σχολιαστές που ανήκουν στην ακροδεξιά και πιστεύουν πως η κατάρρευση της γέφυρας Francis Scott Key Bridge είναι συνέπεια συνωμοσίας του «βαθέως κράτους».

«Τίποτα δεν είναι ασφαλές» έγραψε ο Άντριου Τέιτ στην πλατφόρμα Χ, έξι ώρες μετά την πρόσκρουση του πλοίου στην γέφυρα, προσθέτοντας: «Επίκειται η εκδήλωση συμβάντος του μαύρου κύκνου».

«Αυτό είναι ένα επεισόδιο του ΜΑΥΡΟΥ ΚΥΚΝΟΥ», συμπέρανε ο Μάικ Φλιν, πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Ντόναλντ Τραμπ.

Άλλοι, μεταξύ των οποίων ο Μπένι Τζόνσον και η Λόρα Λούμερ, χρησιμοποίησαν αντίστοιχη γλώσσα για να περιγράψουν το δυστύχημα, με ορισμένους να ισχυρίζονται ότι σχετίζεται με την τρομοκρατία.

«Μου φαίνεται εσκεμμένο. Μία κυβερνοεπίθεση είναι πιθανή. Ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος έχει ήδη αρχίσει», έγραψε στο Χ ο Άλεξ Τζόουνς.

Σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις η πρόσκρουση του πλοίου στη γέφυρα δεν έχει καμία σχέση με τρομοκρατία, αλλά πιθανώς ήταν συνέπεια της απώλειας πρόωσης.

Η φράση «συμβάν του μαύρου κύκνου» διαδόθηκε το 2001 από τον Νασίμ Νίκολας Τάλεμπ, έναν Λιβανεζο-Αμερικανό στατιστικολόγο, για να περιγράψει τα απρόβλεπτα γεγονότα στη σφαίρα της οικονομίας, που έχουν σοβαρές συνέπειες. Αργότερα επέκτεινε την έννοια της φράσης για να περιγράψει σημαντικά συμβάντα που σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια

Τους τελευταίους μήνες οι οπαδοί θεωριών συνωμοσίας χρησιμοποιούν αυτή την προσέγγιση του Νασίμ Νίκολας Τάλεμπ για να διατυπώσουν αφηγήματα για ένα μυστικό δίκτυο ισχυρών ατόμων που διοικεί από το παρασκήνιο τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Ο Άλεξ Τζόουνς μιλάει για “σχεδιασμένα γεγονότα του μαύρου κύκνου” τουλάχιστον από το 2021 και είναι σε εγρήγορση από την αρχή του έτους», σχολίασε ο Μάικ Ρότσιλντ, ειδικός σε θέματα θεωριών συνωμοσίας και συγγραφέας.

Ο Ρότσιλντ λέει ότι, σύμφωνα με τους συνωμοσιολόγους, το βαθύ κράτος προκαλεί «συμβάντα του μαύρου κύκνου» για να αποσπάσει την προσοχή του κοινού από κακόβουλες συνωμοσίες, όπως ο μαζικός αφοπλισμός πολιτών, η νοθεία στις εκλογές ή η επιβολή στρατιωτικού νόμου. «Αν το βαθύ κράτος χρειάζεται να κάνει κάτι για να αποσπάσει την προσοχή μας από κάτι άλλο, προκαλεί ένα γεγονός του μαύρου κύκνου. Ο μαύρος κύκνος έχει γίνει τμήμα το οπλοστασίου τους για να προωθήσουν το κακόβουλο σχέδιό τους», εξηγεί ο Ρότσιλντ.

Ο Μάικλ Φλιν, πρώην σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ, άρχισε να μιλάει για «συμβάντα του μαύρου κύκνου» από τον περασμένο Αύγουστο, βλέποντας ένα σενάριο του τύπου «δεν θα γίνουν εκλογές το 2024 λόγω κάποιου συμβάντος του μαύρου κύκνου».

Την περασμένη εβδομάδα ο πρώην ρεπουμπλικανός βουλευτής Ρον Πολ εμφανίστηκε στο σόου του Τάκερ Κάρλσον, στο κανάλι Fox News, και προειδοποίησε ότι οι Αμερικανοί πρέπει να προετοιμαστούν για κάποια καταστροφή, αν και απέφυγε να πει ότι πίσω από αυτή την καταστροφή θα βρίσκεται το «βαθύ κράτος».

«Πιστεύω στη θεωρία του μαύρου κύκνου. Θα εμφανιστεί ξαφνικά και δεν θα είναι ελεγχόμενο», υποστήριξε ο Ρον Πολ στον Κάρλσον. «Πρέπει να αντιληφθούμε τι συμβαίνει, πρέπει να ξέρουμε τι έρχεται. Είναι πολύ, πολύ επικίνδυνο».

Οι τοποθετήσεις του Πολ και του Φλιν έδωσαν τροφή στους συνωμοσιολόγους του διαδικτύου. Μία από τις πιο επιδραστικές φιγούρες στην κοινότητα QAnon, ο Τζέικομπ Κριτς, έγραψε στην πλατφόρμα Χ ότι «τις τελευταίες 48 ώρες ο Ρον Πολ και ο στρατηγός Φλιν προειδοποίησαν για επικείμενα συμβάντα του μαύρου κύκνου», προσθέτοντας: «Ο εχθρός δεν θα παραιτηθεί επιτρέποντας στον Τραμπ να νικήσει. Κάτι έχουν σχεδιάσει».

Πηγή: theguardian.com

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Επίθεση άνδρα με μαχαίρι στο Ιλινόι – Τουλάχιστον 4 νεκροί και 5 τραυματίες (videos)

Δυτική Όχθη: Ένοπλος άνοιξε πυρ κατά αυτοκινήτων στην Ιεριχώ – Τρεις τραυματίες

Πούτιν: Η Μόσχα δεν θα επιτεθεί σε καμία χώρα του ΝΑΤΟ – Αν δοθούν F-16 στην Ουκρανία, θα καταρρίπτονται

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 13:04