search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 10:45
MENU CLOSE

Η απομάκρυνση τεσσάρων υπουργών σε εννιά μήνες, τα αυτογκόλ και η μηδενική ανοχή του Μητσοτάκη

29.03.2024 14:43
mitsotakis_2903_1920-1080_new

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο της νέας κυβέρνησής του μετά τις εκλογές του περασμένου Ιουνίου, είχε ζητήσει από τους υπουργούς του να υπερασπίζονται συνολικά την κυβερνητική πολιτική, να μην θυσιάζουν τα πάντα στο βωμό της επικοινωνίας, να μιλάνε λίγο και να δουλεύουν πολύ.

Η κυβέρνηση είχε ξεκινήσει με καλούς οιωνούς, με το 41% της εμπιστοσύνης των πολιτών και με μια αδύναμη και κατακερματισμένη αντιπολίτευση.

Τα πρώτα σύννεφα όμως δεν άργησαν να φανούν, ενώ τα φάλτσα υπουργών οδήγησαν και στις πρώτες καρατομήσεις, με τον πρωθυπουργό να στέλνει το μήνυμα για μηδενική ανοχή σε λόγια και πράξεις που προσβάλλουν και την κυβέρνηση και τους πολίτες.

Ο πρώτος που την πλήρωσε, ένα περίπου μήνα μετά τη συγκρότηση της πρώτης μετεκλογικής κυβέρνησης, ήταν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νότης Μηταράκης. Οι διακοπές σε νησί του Αιγαίου όταν οι μεγάλες πυρκαγιές κατέκαιγαν πολλά σημεία της ελληνικής επικράτειας, αλλά και τα φάλτσα για την έφιππη αστυνομία και την πανεπιστημιακή αστυνομία οδήγησαν στην απομάκρυνση του από την οδό Κατεχάκη. Θέλησε να δείξει ταχύτητα στα αντανακλαστικά και αποφασιστικότητα στις συνέπειες που μπορεί να έχει ένα λάθος.

Περίπου δύο μήνες στις αρχές Σεπτεμβρίου μετά ήρθε ο τραγικός θάνατος του Αντώνη Καρυώτη από μέλη του πληρώματος του Blue Horizon που τον πέταξαν στη θάλασσα, o οποίος οδήγησε στην αποπομπή του υπουργού Ναυτιλίας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη. «Σε τέτοιες καταστάσεις είναι ανεπίτρεπτο να μη ζητάς αμέσως συγνώμη και να μην αναλαμβάνεις την πολιτική ευθύνη», είχαν πει τότε συνεργάτες του πρωθυπουργού, ενώ την επόμενη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χρησιμοποίησε την φράση «όλοι κρινόμαστε συνεχώς» που ήταν μήνυμα σε όλους τους υπουργούς.

Τον Οκτώβριο, μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές και με αφορμή άστοχες δηλώσεις και φάλτσα από υπουργούς ενόψει του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, ο κ. Μητσοτάκης έστειλε νέο μήνυμα στο υπουργικό συμβούλιο λέγοντας «πρέπει να βουτάμε τη γλώσσα στο μυαλό μας και μετά να μιλάμε».

Και για όσους δεν είχαν καταλάβει, λίγες μέρες αργότερα στη συνέντευξή του στον Νίκο Χατζηνικολάου στον ΑΝΤ1 ήταν πιο αιχμηρός και το μήνυμα ήταν πιο σαφές: «Η αλαζονεία είναι μια πάθηση η οποία είναι πολύ ανησυχητική, οι πολίτες μπορούν να σου συγχωρέσουν λάθη αλλά δεν θα σου συγχωρέσουν κακές συμπεριφορές. Προσπαθώ να μεταφέρω στους συνεργάτες μου ένα μήνυμα σεμνότητας και μετριοπάθειας».

Προς στιγμήν τα πράγματα ηρέμησαν, οι υπουργοί και τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας φάνηκε να έλαβαν τα μηνύματα, αλλά λίγους μήνες αργότερα ξέσπασε η ιστορία με την Άννα Ασημακοπούλου και την παραβίαση των προσωπικών δεδομένων απόδημων Ελλήνων. Ο χρόνος άρχισε να μετρά αντίστροφα για την παραμονή της κ. Ασημακοπούλου στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας, όταν ο πρωθυπουργός, μετά από εσωτερική έρευνα που έκανε το Μέγαρο Μαξίμου, απάντησε σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ: «Το θέμα είναι σοβαρό, η υπόθεση πρέπει να διερευνηθεί, υπάρχουν ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν», ήταν η χαρακτηριστική φράση.

Το κυβερνών κόμμα μετρούσε ήδη το τρίτο σημαντικό στέλεχος του που έβγαινε εκτός παιχνιδιού. Και ξαφνικά, χθες το βράδυ λίγο πριν ανέβει ο κ. Μητσοτάκης στο βήμα για να ολοκληρωθεί η τριήμερη συζήτηση της πρόταση δυσπιστίας που ζήτησε η αντιπολίτευση, ο πρωθυπουργός εξώθησε  σε παραίτηση άλλους δύο υπουργούς και πολύ στενούς του συνεργάτες στο Μέγαρο Μαξίμου τον Σταύρο Παπασταύρου και τον Γιάννη Μπρατάκο. Ο λόγος η παρουσία τους σε κοινωνική εκδήλωση επιχειρηματία και πιθανώς τα όσα είχαν ειπωθεί εκεί για άλλον υπουργό και όχι μόνο. Στην περίπτωση αυτή ο κ. Μητσοτάκης έδειξε ακαριαία αντανακλαστικά και ταυτοχρόνως έστειλε και ένα μήνυμα ότι κανείς δεν εκφεύγει του ελέγχου και της κρίσης του, όσο κοντά του και αν βρίσκεται.

Πέντε σημαντικά στελέχη εκτός παιχνιδιού και παροπλισμένα από δικά τους λάθη και παραλείψεις σε εννέα μήνες διακυβέρνησης δεν είναι σίγουρα το πιο ενθαρρυντικό μήνυμα για την αρχή της νέας τετραετίας της κυβέρνησης. Είναι όμως, από την άλλη, ένα σαφές μήνυμα του ίδιου του πρωθυπουργού ότι εννοούσε αυτό που είπε πως «όλοι κρινόμαστε καθημερινά και συνεχώς». Και η παγωμάρα που έπεσε σε υπουργούς όταν έμαθαν, στη Βουλή όπου ήταν, την καρατόμηση Παπασταύρου και Μπρατάκου συνοδεύτηκε από την σκέψη «αφού έφαγε αυτούς κανείς μας δεν έχει ασυλία».

Πάντως, τα αυτογκόλ που έχουν μπει τους τελευταίους μήνες στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι πολλά και με δεδομένο το γεγονός ότι μέχρι πρόσφατα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ταλανίζονταν από εσωτερικές συγκρούσεις, εσωστρέφεια και χαμηλά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις. Και όπως είπε σήμερα και ο Νικήτας Κακλαμάνης σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, «προς το παρόν η Νέα Δημοκρατία δεν κινδυνεύει από την αντιπολίτευση, αλλά από τον κακό της εαυτό».

Αν καταφέρει να τον νικήσει μέχρι τις ευρωεκλογές και να αλλάξει το κλίμα έχει καλώς, διαφορετικά σε περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος εκτός απ’ τα αυτογκόλ μετά τις ευρωεκλογές θα επιστρέψει στη Νέα Δημοκρατία και η εσωστρέφεια.

Διαβάστε επίσης:

Νίκος Ανδρουλάκης: Ο πρωθυπουργός έχασε δύο από τους στενότερους συνεργάτες του – Ο πυρήνας της διαφθοράς βρίσκεται στο Μέγαρο Μαξίμου

Κασσελάκης για Μητσοτάκη: Η κυβέρνηση που επί των ημερών της ντράπηκε και η ντροπή

Γιώργος Φλωρίδης για δημοσίευμα «Βήματος»: Τη χώρα την κυβερνάει ο λαός, όχι τα παραγεμισμένα πορτοφόλια

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 10:41