search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 14:02
MENU CLOSE

Η Google θα διαγράψει ορισμένα δεδομένα που συνέλεξε από «ιδιωτικά» προγράμματα περιήγησης

01.04.2024 21:19
chrome data

Η Google συμφώνησε να διαγράψει κάποια από τα δεδομένα που συνέλεξε σχετικά με τις… ιντερνετικές συνήθειες των χρηστών που χρησιμοποιούν την «ιδιωτική» περιήγηση, σύμφωνα με δικηγόρους που εκπροσωπούν εντολείς που μήνυσαν τον γίγαντα του Διαδικτύου.

Η Google υποσχέθηκε επίσης να διατηρήσει ορισμένες αλλαγές στη λειτουργία ανώνυμης περιήγησης στο πρόγραμμα περιήγησής της στο Chrome, συμπεριλαμβανομένου του να επιτρέπει στους χρήστες να αποκλείουν τα «cookies» παρακολούθησης που χρησιμοποιούνται για διαφημίσεις και να αποκαλύπτει ακριβώς τα δεδομένα που διατηρεί στους χρήστες.

Σε αντίθεση με άλλους πρόσφατους διακανονισμούς τεχνικών αγωγών, η συμφωνία δεν περιλαμβάνει ένα συγκεκριμένο χρηματικό ποσό που πρέπει να καταβάλει η Google σε χρήστες που επηρεάστηκαν από τις ενέργειές της, αλλά μεμονωμένα εξακολουθούν να διατηρούν το δικαίωμά τους να μηνύσουν την Google για την παρακολούθηση. Οι δικηγόροι εκτιμούν ότι αυτό θα μπορούσε να κοστίσει στην Google δισεκατομμύρια, αν και αυτό θα απαιτούσε πολλές χιλιάδες άτομα να ασκήσουν αγωγές εναντίον της εταιρείας.

«Αυτός ο διακανονισμός είναι ένα ιστορικό βήμα για την απαίτηση ειλικρίνειας και λογοδοσίας από τις κυρίαρχες εταιρείες τεχνολογίας», δήλωσε σε ένα email ο David Boies, πρόεδρος της δικηγορικής εταιρείας Boies Schiller Flexner που ηγήθηκε της αγωγής.

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να διευθετήσουμε αυτήν την αγωγή, η οποία πάντα πιστεύαμε ότι ήταν δίχως νόημα. Οι ενάγοντες ήθελαν αρχικά 5 δισεκατομμύρια δολάρια και λαμβάνουν μηδέν», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Google, Χοσέ Καστανέντα. «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να διαγράψουμε παλιά τεχνικά δεδομένα που δεν συσχετίστηκαν ποτέ με ένα άτομο και δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ για οποιαδήποτε μορφή εξατομίκευσης».

Η συμφωνία έρχεται μετά τη διευθέτηση της αγωγής από την Google τον Δεκέμβριο, αποφεύγοντας μια πιθανή δίκη υψηλού προφίλ. Η Google αντιμετωπίζει έναν αυξανόμενο αριθμό σημαντικών νομικών και κανονιστικών προκλήσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο εξωτερικό, καθώς έχουν αυξηθεί οι ανησυχίες σχετικά με το πώς οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας χρησιμοποιούν τα δεδομένα των πελατών τους.

Νωρίτερα φέτος, ένας δικαστής διαπίστωσε ότι η Google είχε παραβιάσει τη νομοθεσία περί ανταγωνισμού στον τρόπο λειτουργίας του καταστήματος εφαρμογών Android, αφού ο γίγαντας βιντεοπαιχνιδιών Epic Games μήνυσε την εταιρεία, μια μεγάλη ήττα για την Google.

Διαβάστε επίσης:

Εκρέμ Ιμάμογλου: Το αντίπαλον δέος του Ερντογάν που μπορεί να είναι ο επόμενος Τούρκος πρόεδρος

Μακελειό στη Μόσχα: Προφυλακίστηκε ο 10ος ύποπτος για την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση

Σιδηροδρομικό δυστύχημα στη Ρωσία: Τουλάχιστον 8 νεκροί μετά τη σύγκρουση τρένου με λεωφορείο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 14:01