search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 00:20
MENU CLOSE

Οι υπερήφανοι χορηγοί της γερμανικής ακροδεξιάς

03.04.2024 06:09
afd germania 765- new

Ο Χάρτμουτ Ισμέρ δεν έχει καμία αμφιβολία: η πρόσφατη ιστορία της Γερμανίας είναι ιστορία παρακμής, από το 1970 μέχρι το 2015, χρονιά που η τότε καγκελάριος Μέρκελ επέτρεψε την είσοδο μεταναστών.

Ο Χάρτμουτ Ισμέρ είναι κατασκευαστής οικοδομών και πλούτισε από το μεγάλο boom της οικοδομής στην ανατολική Γερμανία. Σήμερα είναι ο μεγαλύτερος γνωστός χορηγός του ακροδεξιού κόμματος AfD. Θυμάται με νοσταλγία τα χρόνια που ήταν περίπου είκοσι ετών και λέει πως τρομάζει για το μέλλον.

«Ο Φραντζ Γιόζεφ Στράους ήταν ακόμα εκεί», λέει, αναφερόμενος στον Βαυαρό πολιτικό που ήταν σύμβολο του ακραίου συντηρητικού αντικομμουνισμού επί Ψυχρού Πολέμου. «Είμαι μεγάλος πια, αλλά δεν θέλω η Γερμανία να πάει προς τα εκεί που κατευθύνεται», λέει ο Χάρτμουτ Ισμέρ.

Το ακροδεξιό  AfD, που  βρίσκεται πολύ ψηλά στις δημοσκοπήσεις ενόψει περιφερειακών και ευρωπαϊκών εκλογών, βρίσκεται στο νομικό και πολιτικό μικροσκόπιο και ελέγχεται όπως κανένα άλλο, στο πλαίσιο μιας διαδικασίας που μπορεί να οδηγήσει στη διακοπή της κρατικής επιχορήγησης.

Αυτό θα σήμαινε ότι οι υποστηρικτές του, όπως ο Ισμέρ που έδωσε 250.000 ευρώ τον περασμένο χρόνο, θα γίνουν ακόμα πιο σημαντικοί παράγοντες του πολιτικού βίου. Οι άνθρωποι που στηρίζουν το AfD είναι πλούσιοι, μεγάλης ηλικίας, παιδιά της μεταπολεμικής ανόδου της Γερμανίας, που διαθέτουν ρευστότητα και ιδέες που δεν φοβούνται να τις εκφράσουν δημόσια.

Το  AfD λέει ότι τα μισά από τα συνολικά 20 εκατομμύρια ευρώ των ετήσιων εσόδων προέρχονται από ιδιώτες- κυρίως χορηγούς και μέλη. Τα υπόλοιπα χρήματα είναι η κρατική επιχορήγηση που εξαρτάται από τα εκλογικά αποτελέσματα του κάθε κόμματος.

«Το AfD παίρνει λιγότερες χορηγίες ποσών άνω των 50.000 ευρώ από οποιοδήποτε άλλο κόμμα», λέει στο Reuters ο Κάι Αρζχάιμερ, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Μάιντζ.  Αυτό σημαίνει ότι πολλοί επιχειρηματίες δίνουν δωρεές από 10.000 ως 50.000 ευρώ- είναι το 20% του συνόλου των δωρεών. Το προφίλ των δωρητών αυτών είναι σαν του Ισμέρ- πάνω από 65, εύποροι, με επιτυχημένες καριέρες σε μεσαίες επιχειρήσεις, κυρίως στην κτηματαγορά και τις νομικές υπηρεσίες και κάποιοι που ασχολήθηκαν με την ελαφρά βιομηχανία.

«Βλέπουμε μια θετική πορεία των δωρεών στο afD», λέει ο ταμίας του κόμματος, Κάρστεν Χούετερ, αλλά το κόμμα χρειάζεται να αναπληρώσει την βάση των χορηγών που είναι πολύ μεγάλης ηλικίας.

Ο Ισμέρ, ένας γενναιόδωρος μυστακοφόρος με 72 χρόνια στην πλάτη, δεν έχει καμία επιφύλαξη να βγει στις πλατείες και τις αγορές σε όλη τη Γερμανία για να κηρύξει τη δική του αλήθεια, με το ύφος του διοικητή δυτικογερμανικού άρματος μάχης- ιδιότητα που είχε κατά τον Ψυχρό Πόλεμο.

Αυτό το μήνυμα συνίσταται στην ανάγκη επιστροφής της Γερμανίας εκεί που ήταν πριν η Μέρκελ δεχτεί μετανάστες, πριν προκύψουν οι φόβοι για την κλιματική κρίση, πριν τα σπάσουν η Γερμανία και η Μόσχα. Ο Ισμέρ χρηματοδοτεί την έκδοση του ακροδεξιού περιοδικού Compact, το οποίο οι γερμανικές αρχές ασφαλείας αντιμετωπίζουν σαν ένα προπαγανδιστικό όργανο εξτρεμιστικής οργάνωσης.

Ο Ισμέρ δείχνει προς την Ρωσία, όπου έκανε πέρυσι διακοπές, για να αναφερθεί σε ένα καλύτερο μοντέλο κοινωνίας, σε αντίθεση με την παρακμάζουσα Γερμανία. «Η Μόσχα είναι ελκυστική. Πολύ καθαρή, δεν βλέπεις εγκληματίες στο δρόμο, όπως στη Φρανκφούρτη», λέει ο Ισμέρ.

Όμως με τις υπηρεσίες ασφαλείας να έχουν βάλει στο μικροσκόπιο το AfD ως ύποπτο για εξτρεμιστική δραστηριότητα και ρατσισμό, αρκετοί συμπαθούντες το θεωρούν πολλοί τοξικό. Όπως ο Χανς Κρίστιαν Λίμερ, ιδρυτής μιας αλυσίδας αρτοποιείων, που παραιτήθηκε από την εταιρία για να την προστατεύσει από μια πιθανή σύνδεση με το AfD. Αφορμή ήταν το γεγονός ότι δημοσιοποιήθηκε η συμμετοχή του σε ομάδα επιχειρηματιών που διοργάνωσαν εκδήλωση του AfD με θέμα την εκδίωξη των ξένων από την Γερμανία.

Έτσι στο AfD ορατοί είναι κάποιοι υποστηρικτές που τους αρέσει να κάνουν σόου, όπως ο Ισμέρ, ή ο Χένινγκ Ζοζ, ο οποίος έχει μια μικρή εταιρία κατασκευής εργαλείων. Ο Ζοζ το 2020 έδωσε στο κόμμα 14.500 ευρώ, αναμειγνύεται στα διοικητικά του κόμματος και έχει το συνήθειο να απαγορεύει σε μαθητές με βαμμένα μαλλιά ή σκουλαρίκια να επισκέπτονται την εταιρία του.

Όπως ο Ισμέρ, ο Ζοζ είναι αγανακτισμένος με την Μέρκελ, που άφησε εκατομμύρια πρόσφυγες να μπουν στη Γερμανία και θεωρεί ότι οι πολιτικές για την προστασία του κλίματος θα καταστρέψουν την γερμανική βιομηχανία.

Διαβάστε επίσης:

Haaretz για χτύπημα στο κονβόι της ΜΚΟ: Drone βομβάρδισε τρεις φορές με στόχο «ένοπλο της Χαμάς» που δεν ήταν εκεί

Πόλεμος στην Ουκρανία: Προελαύνουν οι Ρώσοι, έχουν καταλάβει 400 τετρ. χλμ. ουκρανικού εδάφους από τον Ιανουάριο

Ιράν: Υπόσχεση Χαμενεΐ ότι «το Ισραήλ θα τιμωρηθεί» για το χτύπημα στη Συρία

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 00:07