search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 08:45
MENU CLOSE

«Intercity»: Αφιέρωμα του Τρίτου Προγράμματος στον μεγάλο Ινδιάνο αρχηγό Τζερόνιμο

03.04.2024 17:11
tzeronimo2

Αναμφίβολα είναι μια φυσιογνωμία η οποία έχει περάσει στη σφαίρα του μύθου. Έχει μείνει στην παγκόσμια ιστορία ως ο θρυλικός Ινδιάνος που αντιστάθηκε στον αμερικανικό στρατό και έγινε ο πιο διάσημος αιχμάλωτος πολέμου. Για τους Αμερικανούς της εποχής ήταν «ο χειρότερος Ινδιάνος που έζησε ποτέ» και του απέδιδαν μυθικές δυνάμεις.

Στον πιο διάσημο αρχηγό των Απάτσι, Τζερόνιμο, αφιερώνει την σημερινή ραδιοφωνική εκπομπή «Intercity» (23.00) του Τρίτου προγράμματος ( 90,9 & 95,6 FM και σε live streaming στο ertecho ) ο Θάνος Φουργιώτης, με αφορμή την εμβληματική ταινία «Geronimo, An American Legend» (1993), του Γουόλτερ Χιλ.

Η εκπομπή πραγματοποιεί άλμα στον χρόνο και μέσα από ιστορικά δεδομένα, μαρτυρίες και ντοκουμέντα προσπαθεί να φωτίσει την εποχή της καταπάτησης της γης και του πολιτισμού των αυτόχθονων Ινδιάνων της Αμερικής από την επίσημη αμερικανική κυβέρνηση (1876-1890). Μια εποχή που σημαδεύτηκε από ιστορικές μάχες και μαζικές δολοφονίες (Little Βighorn, Wooded Knee κ.ά) και σημάδεψε ανεξίτηλα όχι μόνο την ιστορία των ΗΠΑ, αλλά και την παγκόσμια συλλογική μνήμη.

Δεξιά ο Τζερόνιμο

Με τους ήχους από την εξαιρετική μουσική του συνθέτη Ράι Κουντέρ για την ταινία του Χιλ, αλλά και με αναφορές στον τρόπο με τον οποίο καταγράφηκαν όλα όσα συνέβησαν τότε από το αμερικάνικο λαϊκό τραγούδι –όπως στο «My Country, Tis of Thy People You’re Dying» της Ινδιάνας τραγουδίστριας Buffy Saint Marie, το οποίο θα ακουστεί από μια σπάνια ηχογράφηση–, η εκπομπή, σε τεχνική επιμέλεια Κατερίνας Λαπαδάκη, αναζητά και φωτίζει τις γνωστές και τις άγνωστες πτυχές της γενοκτονίας των Ινδιάνων στην Αμερική, πέρα από προκάτ σύμβολα και μυθοπλασίες.

Ο Γουές Στάντι ως Τζερόνιμο στην ταινία … n American Legend» του Γουόλτερ Χιλ

Για την ιστορία ο Τζερόνιμο πέθανε από πνευμονία στις 17 Φεβρουαρίου του 1909, 1.000 χιλιόμετρα ανατολικά των πηγών του Τζίλα, όπου γεννήθηκε. Λίγο προτού ξεψυχήσει, αποκάλυψε στον ανιψιό του τη σκέψη που τον τυραννούσε: «Δεν έπρεπε να παραδοθώ. Έπρεπε να παλέψω μέχρι την τελευταία μου πνοή».

Διαβάστε επίσης:

Ημερίδα για τα δημοτικά ΜΜΕ από την ΠΟΕΣΥ την Παρασκευή στην Τρίπολη

Θύμα διαδικτυακής απάτης ο Ανδρέας Γεωργίου – «Δεν τα είπα ποτέ αυτά, έλεος»

MEGA: «Ώρα μηδέν» για τον β κύκλο της «Famagusta» – Νέα συγκλονιστική ιστορία από την τουρκική εισβολή

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 08:44