search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 01:35
MENU CLOSE

Κυπριακές ελιόπιτες ή ελιωτές, της νηστείας

03.04.2024 06:07
eliopswmo

Μια συνταγή από την Κύπρο με υπέροχη νηστίσιμη ζύμη από λάδι και πορτοκάλι χυμό ή αναψυκτικό και πικάντικη γέμιση με μαύρες ελιές, κρεμμύδι και μυρωδικά που θα ενθουσιάσει μικρούς και μεγάλους με την γεύση και την πρωτοτυπία της.

Μπορείτε να ετοιμάσετε μικρά ρολάκια και πιτάκια ή για λόγους ευκολίας να σχηματίσετε ένα μεγάλο μπαστούνι (ρολό) που θα χωρίσετε μετά το ψήσιμο σε φέτες, για μια εντυπωσιακή παρουσίαση.

Υλικά για τη Συνταγή

Για τη ζύμη

750 γραμμάρια αλεύρι κίτρινο, για ζυμώματα ή γ.ο.χ. με υψηλή πρωτεΐνη (για τσουρέκια)

20 γραμμάρια μπέικιν πάουντερ

150 ml σπορέλαιο ή ελαφρύ ελαιόλαδο

350ml αναψυκτικό με ανθρακικό (πορτοκαλάδα ή λεμονάδα) ή σκέτο φρεσκοστιμμένο χυμό πορτοκαλιού

20 ml λευκό ξύδι

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Λίγο κορν φλάουρ για το άνοιγμα της ζύμης

Για τη γέμιση

400 γραμμάρια ελιές Καλαμών, χωρίς κουκούτσι, κομμένες

1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

50 γραμμάρια μαϊντανό ή κόλιανδρο φρέσκο, ψιλοκομμένο

6 γραμμάρια ξερό δυόσμο

60 ml ελαιόλαδο

Λίγο σουσάμι για το πασπάλισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση

1.Αρχικά ετοιμάστε τη ζύμη. Βάλτε σε ένα μπολ το αλεύρι με το μπέικιν και το αλάτι και ανακατέψτε ελαφρά με ένα σύρμα. Προσθέστε το σπορέλαιο, το ξύδι, τρίψτε τα με τα δάχτυλά σας να ενωθούν (ρίζιασμα ζύμης) και ξεκινήστε να ρίχνετε τον χυμό ή το αναψυκτικό, ανακατεύοντας με τα χέρια σας.

2. Ζυμώστε με τα χέρια σας, διαμορφώνοντας μια μέτρια ζύμη, καλύψτε την με πλαστική μεμβράνη και αφήστε την να ξεκουραστεί για 30 λεπτά περίπου.

3. Ετοιμάστε τη γέμιση. Σε ένα μπολ ανακατέψτε τις ελιές κομμένες σε μικρές ροδέλες ή κομμάτια, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, τον μαϊντανό ή κόλιανδρο και τον δυόσμο. Ρίξτε το ελαιόλαδο, ανακατέψτε με ένα κουτάλι, δοκιμάστε τις γεύσεις και συμπληρώστε με λίγο επιπλέον αλάτι, αν απαιτείται. Προσέξτε με την ποσότητα του αλατιού, αν οι ελιές σας είναι πολύ αλμυρές.

4. Πάρτε ένα κομμάτι από τη ζύμη, πασπαλίστε τον πάγκο εργασίας με λίγο κορν φλάουρ και με τη βοήθεια ενός πλάστη, ανοίξτε σε στρογγυλό δίσκο. Μπορείτε επίσης να κόψετε τη ζύμη για τις ελιόπιτες με ένα στρογγυλό κουπ πατ και να σχηματίσετε πιτάκια ή ρολάκια σε όποιο μέγεθος επιθυμείτε, προσέχοντας βέβαια τους χρόνους ψησίματος. Πάρτε την γέμιση και τοποθετήστε την στην άκρη του στρογγυλού δίσκου. Τυλίξτε το ζυμαράκι σε ρολό και λυγίστε ελαφρά τις άκρες σαν πέταλο (όπως τα κρουασάν).

5. Βουτήξτε τις ελιόπιτες σε βρεγμένο σουσάμι ή αλείψτε με λίγη πορτοκαλάδα χυμό και πασπαλίστε με το σουσάμι και τοποθετήστε σε ταψί, στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί. Ψήστε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C στον αέρα για 35 λεπτά περίπου οι μέτριες σε μέγεθος, 30 λεπτά τα μικρά πιτάκια και 45 λεπτά το μεγάλο ρολό ή προσαρμόστε το ψήσιμο ανάλογα με το μέγεθός τους.

Διαβάστε επίσης:

Vegan κρέπες με γάλα βρώμης

«Τρούφες» με ποπ κορν και φυστικοβούτυρο

Φασολάκια λαδερά, με ρύζι, αντί για πατάτες

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 19:42